KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on tiistai, 22. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 10:19

Annettiinko eduskunnalle väärää tietoa Espanja-lainapäätöksessä?

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Lue myös:

"Suomen eduskunta hyväksyi Espanjalle annettavan pankkituen eduskunnassa käydyn näytösluonteisen keskustelun jälkeen. Suomi siis lainaa rahat pankeilta antaakseen ne ERVV:lle, joka antaa rahat espanjalaisille pankeille. Järjetöntä, mutta oleellista onkin, että nyt toteutetaan EU:n liittovaltiota."

20.7.2012, Verkkomedia.org

 

***

 

Helsingin Sanomat aiheesta 21.7.2012:

"Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professorin Tuomas Ojasen mukaan eduskunta on käsitellyt ja hyväksynyt EVM-sopimuksen osittain virheellisen tiedon pohjalta.

"Asetelma on hieman sama kuin ERVV:n varainhankinnalle annettavista valtiontakauksista syntynyt epäselvyys, kun ilmeni, että hallituksen esityksessä takausten enimmäismäärät oli ilmaistu virheellisesti", hän sanoo.

Samaa mieltä on oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori:

"Perustuslakivaliokunta on tehnyt hallituksen esityksen perusteella oikeudellisen arvionsa ja valtiovarainvaliokunta taloudellis-poliittisen arvionsa sen varassa, että EVM:llä on etuoikeusasema velkojana. Eduskunnan päätöksenteko on ainakin osaksi perustunut edellytyksiin, jotka nyt eivät näytä toteutuvan."

Lue lisää:

21.7.2012 17:01


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
3 600 000 000 euron napin painallus - annettiinko eduskunnalle väärää tietoa? | IS

Helsingin Sanomat esitti lauantain lehdessään kovan väitteen, jonka mukaan kansanedustajia olisi johdettu harhaan Espanja-lainapäätöksessä. 

Valtiovarainministeriö kiistää, että eduskunta olisi hyväksynyt sopimuksen Euroopan vakausmekanismista (EVM) virheellisen tiedon pohjalta. 

Espanja tarvitsee lainaa maan pankkisektorin vakauttamiseen. Suomen takausosuus sadan miljardin euron ohjelmasta on noin 3,6 miljardia euroa.

Ministeriön mukaan sopimus tehtiin täysin oikeiden tietojen perusteella, toisin kuin Helsingin Sanomat lauantaina uutisoi.

Helsingin Sanomien mukaan euromaiden valtiovarainministerit peruivat perjantaina Espanjalle annettavasta lainasta Euroopan vakausmekanismin ensisijaisen velkojan aseman. Ensisijaisen velkojan asema tarkoittaa, että EVM saisi saatavansa Espanjalta ennen yksityisiä velkojia, jos maa ajautuu maksuvaikeuksiin.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen mukaan euroryhmä päätti perjantaina koko Espanjan sadan miljardin lainaohjelman antamisesta Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) kautta, ei Euroopan vakausmekanismin kautta.

–ERVV-sopimukseen ei voida kirjata ensisijaisen velkojan asemaa, koska sillä ei sellaista ole. Euroopan vakausmekanismin ensisijaisen velkojan asemaan ei ole tehty siis muutoksia, Hetemäki sanoi lauantaina STT:lle.

Perjantaina sovitun mukaan kaikki euromaat ovat valmiita laittamaan Espanjan pankkitukeen yhteensä noin sata miljardia euroa. Ensimmäinen lainaerä voidaan myöntää jo tämän kuun aikana.

 

"Vakuuksista yhtä hyvä turva"


Hetemäki korostaa myös, että Suomella on vakuudet koko Espanjan lainaohjelmalle.

–Suomella on vakuussopimus, jonka nojalla Suomi saa vakuutensa riippumatta siitä, pystyykö velallinen maksamaan velkoja lainkaan. 

Tässä suhteessa vakuudet ovat vähintään yhtä hyvä turva kuin Euroopan vakausmekanismin ensisijaisen velkojan asema.

Lainasopimus on määrä hyväksyä muodollisesti maanantaina. Jos ensisijaisuudesta luovuttaisiin, sopimus pitäisi käsitellä eduskunnassa uudelleen, koska ensisijaisuus oli keskeinen perustelu vakausmekanismin hyväksymiselle.

–Nyt päätetyn lainan asema ei muutu, vaikka sen eriä maksettaisiin myöhemmin vakausmekanismin kautta.

EVM tulee käyttöön ensi vuonna. Se korvaa nykyisen ERVV:n ja Euroopan rahoituksenvakautusmekanismin ERVM:n.