KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on maanantai, 1. syyskuuta 2014. Sivu on ladattu klo 14:14

YLE: Suomi ja Yhdysvallat yhteistyöhön terrorismin torjunnassa

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Lue myös:

"Poiketen mm. Venäjän ja Kiinan sekä monien muiden maiden virallisista valitteluista, Valkoinen talo ei ole tuominnut Syyriassa keskiviikkona tapahtunutta kolmen ministerin ja yhden kenraalin surmannutta terrori-iskua, joka olikin 'hyvää terrorismia'."

19.7.2012, Verkkomedia.org

20.7.2012 16:51


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Suomi ja Yhdysvallat yhteistyöhön terrorismin torjunnassa

Suomi ja Yhdysvallat ryhtyvät yhteistyöhön ehkäistäkseen vakavaa rikollisuutta, erityisesti terrorismia. Käytännössä maiden välinen sopimus saadaan voimaan arviolta vuodenvaihteessa, kertoo sisäministeriön ylitarkastaja Tiina Nuutinen.

Suomen ja Yhdysvaltojen välinen rikostorjuntasopimus on päätetty saattaa voimaan. Valtioneuvosto antoi tänään perjantaina sopimuksesta asetuksen, joka tulee voimaan elokuun alussa.

- Suomi alkaa neuvotella sopimuksen täytäntöönpanosta Yhdysvaltojen kanssa syksyllä, ja sopimus saataneen voimaan vuodenvaihteen aikoihin, arvioi ylitarkastaja Tiina Nuutinen sisäministeriöstä. 

Sopimuksen tarkoituksena on nopeuttaa maiden välistä henkilöllisyystunnistetietojen vaihtamista vakavan rikollisuuden torjunnassa, esimerkiksi terrorismiepäilyjen yhteydessä.

Nuutisen mukaan maiden viranomaiset saavat sopimuksen myötä helpommin kosketuksen toistensa sormenjälki- ja dna-tunnisterekisteriin, mikä voi auttaa rikollisen henkilöllisyyden selvittämistä ja edelleen tämän kiinniottoa. Jos esimerkiksi suomalaiselta rikospaikalta löydetään sormenjälki, jota ei ole suomalaisissa tietokannoissa, viranomaiset voivat verrata jälkiä Yhdysvaltojen tietokantoihin.

- Yhdysvalloilla on luonnollisesti Suomea suurempi intressi ja tarve tehostaa terrorismin torjuntaansa, mutta tarkoituksena on, että sopimus hyödyttäisi tasapuolisesti molempia osapuolia, Nuutinen kertoo.

Suomella on aiemmin solminut niin sanotun Prümin sopimuksen, joka kattaa tietovaihdon EU-maiden kesken. Nuutinen kertoo, että EU-maiden välisessä tietovaihdossa on tullut eteen osumatapauksia, jotka ovat auttaneet selvittämään rikollisten henkilöllisyyksiä.

YLE