KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on perjantai, 31. lokakuuta 2014. Sivu on ladattu klo 7:27

IMF:n johtaja Legarde syyttää verot maksamatta jättäviä - mutta ei maksa itsekään veroja

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.
20.7.2012 9:45


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Lagarde ei itsekään maksa veroja | Kansanuutiset

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde moittii kreikkalaisia verojen välttelemisestä, mutta ei hän itsekään maksa veroja.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde suututti lauantaina kreikkalaiset sanomalla brittiläisen Guardian-lehden haastattelussa, että hän on huolestuneempi Afrikan lapsista kuin kreikkalaisista. Lagarde sanoi, että kreikkalaisten pitäisi ruveta auttamaan toinen toisiaan ja heidän kaikkien pitäisi alkaa maksaa veronsa.

Maanantaina alkoi ranskalaisille nettisivuille ilmaantua viestejä, joissa kerrottiin, ettei Lagarde itse maksa lainkaan veroja tuloistaan. Hänen tulonsa olivat viime vuonna 380 939 euroa, siis runsaat 30 000 euroa kuukaudessa. Vuosituloista 57 829 euroa oli edustuskuluja.

Viestien lähteenä oli veroasioihin erikoistuneessa ranskalaisessa nettisivustossa Tout sur les Impots (Kaikki veroista) kesällä 2011 ilmestynyt artikkeli.

Artikkelin mukaan Lagarde on vapautettu tuloverojen maksamisesta diplomaattisuhteita koskevan vuoden 1961 Wienin sopimuksen perusteella. Sopimuksessa todetaan, että diplomaatit on vapautettu valtiollisista ja kunnallisveroista. Sen sijaan mahdolliset pääomatulo-, kiinteistö- ja perintöverot on maksettava.

Kansainvälinen valuuttarahasto varmisti virkailijoilleen verovapauden jo vuonna 1947, jolloin sen työntekijät rinnastettiin YK:n työntekijöihin, joiden etuoikeuksista puolestaan oli säädetty 1946.

Lagarden on tietysti myös maksettava arvonlisäverot hankkimistaan tavaroista ja palveluista, ainakin niiltä osin, joita hän ei hanki tax free -myymälöistä lukuisilla matkoillaan, kuten Huffington Postin ranskankielisillä sivuilla hieman myrkyllisesti todetaan.

Lagarden viittaus Afrikan köyhiin on tietysti täysin totta. Heistä on syytä olla enemmän huolissaan kuin kreikkalaisista – mutta myös enemmän huolissaan kuin ranskalaisista tai IMF:n virkailijoista.

Lagarden Afrikka-kortti on täsmälleen sama kuin perinteisiin kasvatusmenetelmiin kuuluva ”Moni nälkäinen afrikkalainen lapsi olisi kiitollinen, jos saisi tätä puuroa...” -argumentti. Se on täysin totta, mutta samalla se on epäreilu argumentti, koska kehittyneessä maassa ei oikeastaan mitään voi verrata nälkäisen afrikkalaisen lapsen hätään. Argumentin käyttäjä harvoin itsekään lähettää kaikkea minimitoimeentulostaan yli jäävää afrikkalaisille.

 

ARTO HUOVINEN

Kansanuutiset