KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on perjantai, 31. lokakuuta 2014. Sivu on ladattu klo 6:49

Poliisin tutkija epäilee Suomen ja USA:n solmimaa sopimusta

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Toimittajan kommentti:

Vaikuttaa täysin vastaavanlaiselta hämärältä sopimukselta, jonka Suomi on solminut vastikään myös Israelin kanssa.

 

Lue lisää:

Lakimiesuutiset nosti esille aiheen (4/2012) josta media ja hallituspiirit pysyttelevät hiljaa: Suomen ja Israelin välisen asekaupan. Eduskunta on siunannut salailun ja puolustusministeriö väittää sopimuksia normaaleiksi. Taustalla arvellaan kuitenkin olevan taloudellisia ja poliittisia intressejä.

19.6.2012, Verkkomedia.org

Suomen ja Israelin välisen asekaupan salaiset kansiot

28.6.2012 8:54


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
TS: Poliisin tutkija epäilee Suomen ja USA:n sopimusta

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Yhdysvaltain kollega Hillary Clinton allekirjoittivat eilen Helsingissä sopimuksen turvallisuusluokiteltujen tietojen vaihdon luottamuksellisuudesta. Sopimuksesta on jätetty selvityspyyntö tietosuojavaltuutetulle, kertoo Turun Sanomat.

Selvityspyynnön on tehnyt muun muassa Ruandan kansanmurhan tutkijana tunnetuksi tullut keskusrikospoliisin rikosylikomisario Thomas Elfgren. Hän epäilee, että sopimus saattaa vaarantaa kansalaisten perusoikeuksia.

Elfgrenin mukaan sopimuksesta ei käy riittävän selvästi ilmi, miten se suhteutuu Suomen julkisuuslainsäädäntöön ja henkilötietolakiin. Yhdysvalloissa kansalaisten perusoikeudet ovat Elfgrenin mukaan saaneet väistyä terrorismin vastaisen taistelun tieltä.

– Tämä menee kategoriaan kansalaisaktivismi. Toisaalta poliisina minulla on velvollisuus valvoa sitä, että Suomen kansalaisten perusoikeudet toteutuvat, sanoo politiikkaankin osallistunut Elfgren Turun Sanomille.

- Lähtökohtanani on reagoida kaikkeen, mikä liittyy tietojenvaihtoon Yhdysvaltojen kanssa.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei ollut vielä keskiviikkoiltana ehtinyt tutustua selvityspyyntöön.

Turvallisuusluokitellulla tiedolla tarkoitetaan tietoa, joka on suojattava valtion kansallisen turvallisuuden vuoksi. Ulkoministeriön mukaan sopimuksen tarkoituksena on varmistaa osapuolten välillä vaihdettavien turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaaminen.

–Sopimus noudattaa muita Suomen tekemiä kahdenvälisiä tietoturvallisuussopimuksia ja mahdollistaa suomalaisyritysten osallistumisen muun muassa korkean teknologian tutkimushankkeisiin, ministeriö kertoo.

Ulkoministeriö korostaa, että ”sopimus ei velvoita turvallisuusluokitellun tiedon antamiseen vaan muodostaa ympäristön, jossa tiedon luovuttaminen on mahdollista”.

Sopimuksen voimaanastuminen edellyttää vielä eduskunnan käsittelyä.

Hillary Clinton totesi eilen, että sopimus on ”uusi osoitus Yhdysvaltain ja Suomen läheisistä väleistä puolustus- ja turvallisuusasioissa ja edistää sekä maidemme että koko maailman turvallisuutta”.