KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on keskiviikko, 23. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 18:11

Venäjä valitsee itselleen panssariajoneuvoa - myös Patrian tuotteet kiinnostavat

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.
27.6.2012 16:56


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Venäjä valitsee itselleen panssariajoneuvoa

Moskova, 26.6. (Venäjän Ääni) --

Venäjän asevoimien komentaja nosti esille uudelleen ongelman, joka liittyy panssariajoneuvojen valitsemiseen armeijaa varten. Sen jälkeen, kun armeijankenraali Makarov tutusti suomalaiseen Patria AMV-vaunuun ja toi esille kiinnostuksensa tutustua lähemmin sen tekniikkaan, niin uutinen Venäjän halusta ostaa suomalaisia panssariajoneuvoja, levisi useisiin joukkoviestimiin.

Suomalainen Patria ei ole ensimmäinen ulkomainen panssariajoneuvo, joita on ajateltu hankkia Venäjän armeijalle. Muutama kuukausi sitten puhuttiin mahdollisuudesta hankkia italialaisia Centauro-vaunuja. Sovittiin myös muutaman vaunun toimittamisesta Venäjälle testejä varten. Toistaiseksi nämä testit tapahtuvat kuitenkin näytösmuodossa. Tekniikkaa esittelee italialainen miehistö eikä ohjelmaan kuulu taisteluolosuhteita jäljitteleviä testejä.

Tässä tilanteessa italialaisen tekniikan ostamisesta on liian aikaista toistaiseksi puhua. Aikaista on puhua myöskin suomalaisen tekniikan hankkimisesta, koska kiinnostus tuotetta kohtaan on rajoittunut ainoastaan sanoihin, joissa tuotiin esille halu tutustua vaunujen tekniikkaan.

Kaikesta huolimatta on olemassa kiinnostus sitä kohtaan, millaisia vaunuja hankitaan Venäjän asevoimille. Kiinnostus selittyy 15 – 18 miljardilla dollarilla, jonka saa uuden panssaritekniikan valmistaja. Ei voida puhua myöskään siitä, että Venäjän sotilaallinen johto olisi valmis vaihtamaan venäläisen panssariajoneuvotekniikan ulkomaiseen.

Toisaalta tutustuminen vierasmaalaiseen tekniikkaan ei koskaan ole huono asia, totesi eräs johtavista venäläisistä panssaritekniikan asiantuntijoista - Viktor Murahovski. Kuitenkin tämän tutustumisen formaatin on muututtava. Kyseisiin aseisiin perehtyneiden asiantuntijoiden on matkustettava kansainväliselle asemessuille.

Olemme hankkineet suurta kokemusta omien laitteidemme kehittelytyössä. Sieltä voidaan löytää erilaisia ratkaisuja, esim. niistä jotka koskevat suosittuja siirrettäviä tykkejä. Jos puhutaan telatykkien luokasta, panssarihaupitseista ja kranaatinheittimistä, niin nämä laitteet ovat yleensäkin kehitetty Neuvostoliitossa, jossa valmistettiin kuuluisaa Nonaa ja joka nykyisin on levinnyt eri puolille maailmaa, totesi Venäjän Äänen keskustelukumppani.

Kehittelytyötä jatketaan nykyisinkin. Lupaava venäläinen Bumerang-panssariauto, josta pitäisi muodostua perusta erityyppisille vaunuille, otetaan käyttöön vuonna 2016. Tässä yhteydessä on huomioitava pyörillä toimivan sotatekniikan vaihtoehtojen mahdollisuuksien kasvu.

Sen olemassa olosta todistavat sellaiset vaunut kuten Taifun- ja Zashchita- yhtiön markkinoille tuoma Skorpion-panssariajoneuvo ja sen erilaiset variaatiot. Kilpailu tällä alueella on kaikille hyödyllistä. Kysymys on ainoastaan siitä, onko Venäjän sotilaallinen johto valmis hyödyntämään sen tuloksia.

 

 Venäjän Ääni