KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on keskiviikko, 7. lokakuuta 2015. Sivu on ladattu klo 3:12

Suomen ja Venäjän presidentit kohtaavat juhannuksena jännitteisessä ilmapiirissä

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Toimittajan kommentti:

Iltalehti sanoo artikkelinsa kuvatekstissä, että "presidentti Sauli Niinistö joutuu virkakautensa ensimmäiseen todelliseen testiin, kun hän tapaa kollegansa Vladimir Putinin." Totuus on kuitenkin se, että kyseessä on sarjassaan jo toinen testi.

Ensimmäisen tulikaste oli kenraali Makarovin tapaaminen, jossa Niinistö muun halllituksen säestämänä pahasti vahingoitti Suomen diplomaattisia mahdollisuuksia: "ampumalla Suomi-neitoa polveen". Ennakkotiedoissa voitonvarma Niinistö on sanut itse nostavansa keskusteluun arkoja aiheita, vaikkakin odotan käyvän päinvastoin.

Iltalehti jatkaa valtamedian NATO-itseriittoista linjaa ja unohtaa, että jännittyneisyys ei suinkaan ole Venäjältä lähtöisin vaan Suomen median ja hallituspiirien oman käytöksen tulosta: Virallisen toivomuksen esittämistä ei voi sanoa uhkailuksi, edelleenkään.

(Olin henkilökohtaisesti erittäin tuohtunut tästä Makarovin saamasta epädiplomaattisesta ja tylystä kohtelusta, kuten Verkkomedian lukijat ovat huomanneet. Avoin adressi päinvastaisen kohtelun puolesta onkin lähetetty 579 allekirjoittaneen tuella kenraali Makaroville 15.6.2012.) 


Selaile VM:n artikkeleja koskien Makarovin vierailua:

 

Nyt saadaan sitä mitä on tilattu. Venäjän armeijan korkeimman sotilashenkilön sanojen vääristelyllä ja mollaamisella saatiin aikaiseksi jännittynyt ilmapiiri. Ensimmäiseksi on myönnettävä tosiasia: tämä on itseaiheutettu tilanne. 

Odotettavasti Venäjä antaa kuitenkin julkisuuteen positiivisia signaaleja, siis toivottavasti se niin tekee, sillä se on diplomatiaan kykenevän valtion perusominaisuus. Täysin toinen asia kuitenkin on, mitä julkilausumien ulkopuolisissa kahdenvälisissä keskusteluissa puhutaan ja tehdään selväksi.

Janus Putkonen

21.6.2012 6:20


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Niinistö kohtaa Putinin - Arkoja aiheita keskustelussa

Suomen ja Venäjän presidentit kohtaavat juhannuksena jännitteisessä ilmapiirissä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistöllä ja presidentti Vladimir Putinilla on kahdenvälinen tapaaminen perjantaina aamupäivällä.

Venäjän asevoimien komentaja, kenraali Nikolai Makarovin puhe kesäkuun alussa Helsingissä on kiristänyt Suomen ja Venäjän välejä. Makarov varoitti puheessaan, että Suomen ja Naton välinen yhteistyö vie kohti Suomen Nato-jäsenyyttä. Se uhkaisi hänen mukaansa Venäjän turvallisuutta.

Makarovin puheet kirvoittivat kovaa keskustelua ja kritiikkiä muutama viikko sitten. Niinistö kiirehti välittömästi korjaamaan Makarovin tekemät johtopäätökset.

Nyt aihe nousee jälleen pintaan.

- Ilman muuta Makarovin puhe oli Venäjän ulkopoliittisen linjan mukainen. Sikäli on täysin mahdollista ja oletettavaakin, että presidentit keskustelevat ulkopoliittisista kysymyksistä, Aleksanteri-instituutin varajohtaja Markku Kangaspuro arvioi presidenttien tulevaa kohtaamista Iltalehdelle.

Keskiviikkoiltana Niinistö arveli MTV3:n haastattelussa ottavansa puheeksi Suomen ja Venäjän välisen maakauppakysymyksen.