KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on keskiviikko, 1. lokakuuta 2014. Sivu on ladattu klo 8:58

Haavistoa kiehtoo degrowth-ajattelu - tulonjako on tärkeämpää kuin talouskasvu

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.
28.1.2012 20:08


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:

Haavistoa kiehtoo degrowth-ajattelu – tulonjako on tärkeämpää kuin talouskasvu

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto ei pidä talouskasvua välttämättömänä, jotta markkinatalous voisi toimia. Hän uskoo, että Suomi voisi mainiosti myös Japanin tapaisessa nollakasvun taloudessa.

Haavistoa kiehtovat kasvukriittiset koulukunnat, etenkin degrowth –ajattelu.Hänen mielestään tärkeämpää kuin talouskasvu on tulonjako eli hyvinvoinnin tasainen jakautuminen.

Talouselämä keskusteli alkuviikosta Haaviston kanssa. Alla on katkelma haastattelun osasta, jossa käsiteltiin talouskasvua.

Talouselämä: Kannatatko markkinataloutta?

Haavisto: ”Kyllä.”

Kuuluuko markkinatalouteen kasvu?

”Kuuluuko markkinatalouteen kasvu? Hmm.. Se on mahdollista.”

Vaatiiko markkinatalous toimiakseen kasvua?

”Markkinataloudessa voidaan tulla toimeen myös miinusmerkkisillä luvuilla.”

Entä pidemmällä aikavälillä?

”Japanissa puhutaan tämmöisestä kiinnostavasta vaiheesta, että… ”

Voisiko Suomi pärjätä japanilaistyyppisessä taloudessa?

”Luin Pekka Sutelan artikkelin Suomen Kuvalehdestä. Hän pohti tätä teemaa.”

Mutta osaatko sinä sanoa?

”Näin hänen pointtinsa siinä, että niissä talouksissa missä väestö ei enää kasva, silloin jaettavan määrä per capita säilyy.”

Suomi siis tulisi toimeen pitkäaikaisesti niin, että talous ei kasva?

”Ajattelen näin, että on paljon degrowth-, zietgeist- ja Occupy Wall Street –tyyppistä keskustelua. Kaikki kolme koulukuntaa ovat tervetulleita.”

”Degrowth-porukka sanoo, että voidaan tulla toimeen vähemmällä eli ei tarvita taloudellista kasvua elämänlaadun ylläpitämiseksi.”

”Zietgeist-porukka sanoo, että voisi olla taloutta ilman rahaa. Esimerkiksi Englannin vihreillä oli idealistinen malli, jossa oli vaihdantataloutta ja paikallista ’valuuttaa’.”

”Occupy Wall Street -liike sanoo, että pörssitalouden irtoaminen reaalitaloudesta on punainen vaate. Markkinataloudessa on tapahtunut moraalikatoa.”

”Minun mielestäni näissä kaikissa on omat pointtinsa.”

”Omassa ajattelussani tämä vähemmästä enemmän - eli pienemmillä materiaalikulutuksilla, pienemmillä energiapanoksilla pystytään pitämään materiaalinen elintaso. Tämä on lähimpänä minun ajatteluani. Minä ajattelen näin.

”Pärjääkö Suomi kymmenen vuotta nollakasvulla, japanilaistyyppisesti?

”Se on laatukysymys. Bruttokansantuote ei mittaa suomalaisten hyvinvointia kaikilla tavoilla. Minun ajattelussani se, miten tasaisesti hyvinvointi jakautuu ja miten suomalaiset siitä nauttivat, on määräävämpi kriteeri.”

Eli tulonjako on tärkeintä?

”Tulonjako on se, joka (kertoo) miten suomalaisilla menee, miten suomalaiset pärjäävät. Koska vaikka meillä bruttokansantuote kasvaa, on ihmisiä, joiden tosiasiallinen elämänpiiri vain supistuu ja köyhyys on todellista näillä ihmisillä. On ihmisiä jotka elävät todellisen supistuvan bruttokansantuotteen maailmassa.”

Kannatatko degrowth –ajatusta?

”On kolme talouskriitiikin mallia, jotka ovat erittäin eläviä tuolla kaduilla, kun ihmisiä tapaa.”

”Minä ajattelen näin – en suoraan sanoen ole hirveän perehtynyt degrowthin teoreettiseen puoleen - mutta sen perusviesti, että me voimme vähemmällä kulutuksella ja vähemmällä materiaalituotannolla kuitenkin pitää yllä elämänlaatua,se on minulle hirveän läheinen."