KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on maanantai, 1. syyskuuta 2014. Sivu on ladattu klo 10:31

Venäjä myy Syyrialle 36 sotilaslentokonetta

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Toimittajan kommentti:

Venäjän ilmoitus sotilaslentokoneiden myynnistä Syyrialle tässä kuumenevassa tilanteessa kuulostaa todella merkittävältä käänteeltä ja muistuttaa osaltaan Venäjän roolista nähtävissä olevassa Lähi-idän suursodassa.

Vastaavia ilmoituksia asemyynnistä Lähi-itään sekä Kiinasta että Venäjältä onkin varmasti odotettavissa lisää. Mutta antaako länsi vastapuolen varustautumiselle yhtään lisää aikaa? On sitten toinen kysymys.

Lentokoneiden myyntipäätös viittaisi osaltaan siihen, että "päätös ryhtymisestä sotaan" olisi tehty viimeistään kuluneena viikonloppuna länsimaiden leirissä ja tiedot tästä olisivat vuotaneet nyt myös vastapuolelle.

Johtopäätöksiin on kuitenkaan turha kiirehtiä, vaikka kehitys onkin ollut ennustettavissa. Katsotaan ja seurataan tilannetta.

Janus Putkonen

 

 

23.1.2012 17:02


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Venäjä myy Syyrialle 36 sotilaslentokonetta

Venäjä on sopinut taisteluhävittäjien myynnistä Syyrian kanssa, talouspäivälehti Kommersant kertoi maanantaina. Kaupat ovat ilmeinen tuen osoitus Syyrian presidentille Bashar al-Assadille, jonka joukot ovat koettaneet murskata demokratialiikkeen kansannousua maaliskuusta asti. YK:n arvion mukaan jo ainakin 5 400 oppositioaktivistia on tapettu.

Kommersantin tiedot ovat henkilöltä, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Lähteen mukaan Venäjän aseviennistä vastaava Rosoborexport-yhtiö aikoo myydä Syyrialle 36 Jak-130-lentokonetta. noin 427 miljoonan euron kauppahintaan.

Jak-130-koneet sopivat lentäjien koulutukseen mutta myös hyökkäyksiin maassa olevia kohteita vastaan, selitti moskovalaisen Moscow Defense Brief -julkaisun asiantuntija Ruslan Puhov saksalaisen Der Spiegel -verkkolehden mukaan.

Puhov vahvisti tiedon asekaupoista. Rosoborexport ei halunnut kommentoida uutista maanantaina, AP kirjoitti.

Venäjä on jo aiemmin toimittanut Syyrialle 12 samanlaista sotilaslentokonetta.

Venäjä on ollut vuosikymmeniä Syyrian likeinen liittolainen ja asetoimittaja ja on jo aiemmin toimittanut Syyrialle 12 samanlaista Jak-130- sotilaslentokonetta.

Kremlin Afrikka-asiantuntija Mihail Margelov on äskettäin varoittanut, että Syyria on ajautumassa sisällissotaan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin edustaja huomautti Moskovassa, että Venäjän tuki Assadille on "moraalitonta" ja "traaginen virhe".