KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on keskiviikko, 23. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 18:04

USA ja Britannia valmistelevat jo hyökkäystä Iraniin - iskusuunnitelma jakaa Israelilaisia

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Toimittajan kommentti:

Suomen valtamedia on avaamassa silmänsä - ja suomalaisten silmät - aikakautemme vaarallisimpaan kehitykseen: vihdoinkin. Tämä on erittäin tärkeää kehitystä. Suomalaisillakin on oltava oikeus tietää mitä on tapahtumassa. Verkkomedian propsit Iltalehdelle:

Iskusuunnitelma Iraniin jakaa israelilaisia

USA ja Britannia valmistelevat jo hyökkäystä Iraniin

Janus Putkonen

 

Aiemmin tänään 3.11. aamuyöllä Verkkomediassa:


Iso-Britannia valmistautuu hyökkäämään Iraniin


Sekä:

Iran antoi tulisen vastauksen uhkauksiin ja sotilastoimiin

3.11.2011 13:09


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
USA ja Britannia valmistelevat jo hyökkäystä Iraniin - Iskusuunnitelma Iraniin jakaa israelilaisia

Britannian asevoimat on vauhdittanut mahdollisen Iraniin kohdistuvan sotilaallisen hyökkäyksen valmistelua, kertoo brittilehti Guardian.

Huoli Iranin ydinohjelmasta on kasvanut on saanut sekä USA:n että Britannian varpailleen. Jos USA ryhtyy ohjusiskuihin, se pyytää ja saa apua Britannialta, brittiviranomaiset sanovat Guardianin mukaan.

Britannia selvittää jo, minne merivoimien aluksia ja Tomahawk-risteilyohjuksilla aseistettuja sukellusveneitä voidaan parhaiten sijoittaa mahdollista ilma- ja merihyökkäystä varten.

Guardian sai tietoja hyökkäyksen valmistelusta useilta hallituksen ja armeijan viranomaisilta viime viikkojen aikana.

"Ikkuna sulkeutuu"

Viranomaiset uskovat, ettei Yhdysvaltain presidentillä Barack Obamalla ole kiinnostusta käynnistää uutta sotilaskampanjaa ennen ensi vuoden marraskuun presidentinvaaleja.

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Ratkaisevassa roolissa on IAEA:n ensi viikolla julkaistava raportti Iranin ydinohjelmasta.

Samaan aikaan tiedustelutiedot Guardianin mukaan paljastavat, että Iran on piilottamassa ydinaseiden valmistukseen käytettäviä laitteita ja materiaaleja maanalaisiin tukikohtiin, suojaan ohjusiskuilta.

- 12 kuukauden jälkeen emme voi enää olla varmoja, että ohjuksemme tavoittavat ne. Ikkuna on sulkeutumassa, ja Britannian täytyy suunnitella järkevästi, yksi nimettömänä puhuvista hallituslähteistä sanoi Guardianille.

Eilen israelilainen Haaretz-lehti kertoi, että myös Israelissa pohditaan iskua Iraniin. Lehden mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu ja puolustusministeri Ehud Barak yrittävät saada hallituksen enemmistön tukemaan hyökkäystä.

Lähde: Guardian

***

Israelilaiset eivät yksissä tuumin ole tukemassa maan johdon kaavailua tehdä ennaltaehkäisevä ilmaisku Iranin ydinlaitoksiin.

Torstaina julkaistun kyselyn mukaan 41 prosenttia kansalaisista kannattaa iskua, kun taas 39 prosenttia vastustaa sitä.

Haaretz-lehden teettämän kyselyn mukaan 20 prosenttia ei ole vielä päättänyt kantaansa. Kyselyn otos oli perinteisen pieni, alle 500, joten virhemarginaalikin on 4,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Haaretz kertoi keskiviikkona, että pääministeri Benjamin Netanjahu ja puolustusministeri Ehud Barak hakevat hallituksen tukea ennaltaehkäisevään iskuun. Israel pelkää Iranin pystyvän valmistamaan atomipommin.

Israel aloitti torstaina laajan ohjustorjuntaharjoituksen Tel Avivin alueella. Harjoitukseen osallistuivat puolustusvoimien lisäksi poliisi, palokunnat ja pelastusviranomaiset.

STT-AFP

IL