KOTIMAAN MEDIAMONITORI
Tänään on lauantai, 19. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 10:12

Horneteista lankesi Suomelle jättimätky

Kotimaan mediamonitorin on tarkoitus herättää keskustelua kotimaisesta mediasta ja sen tarjoamista uutisista. Alla ensimmäisenä mahdollinen uutistoimittajan henkilökohtainen kommentti artikkelista.

Toimittajan kommentti:

EU ja tuhat tietä suomalaisten kukkarolle... Meitä viedään kuin pässiä narussa.

"...EU:n perussopimus sallii poikkeukset, kun kyseessä on kansallinen turvallisuus."

– Mitäs nämä Hornetit sitten edustavat, jos eivät kansallisen turvallisuuden tuotteita? EU:n mielivalta lakipykälien tulkinnoissa näyttää taas kerran palvelevan vain tasan niitä intressiryhmiä, joiden omistukseen kuuluvat eurocopterit tai eurohävittäjät.

Hornetit ovat tulleet jo niin järkyttävän kalliiksi suomalaisille kaikkien saatujen lisä-lisä-lisälaskujen jälkeen – ja nyt vielä tämä EU-lisälasku.

Nuo kansallisomaisuuksin valellut kotterot olisikin varmaan syytä säilöä lasikaappeihin, ettei niille varmasti tapahdu mitään.

Janus Putkonen

28.9.2011 9:20


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Horneteista lankesi Suomelle jättimätky

Suomi joutuu maksamaan EU:lle yli 69 miljoonaa euroa korkoa siitä, että maahan tuotiin tullitta sotatarvikkeita EU:n ulkopuolelta. Suurin osa korkolaskusta koskee vuosituhannen vaihteessa tehtyjä Hornet-hävittäjäkauppoja.

EU:n tuomioistuin päätti vuonna 2009, että Suomen pitää maksaa EU:lle tullia vuosina 1998–2002 tuoduista sotatarvikkeista. Tullin kokonaismäärä oli vajaat 35 miljoonaa euroa. Suomi maksoi siitä viimeisen erän viime vuonna.

Tuomioistuimen päätöksen mukaan Suomen pitää kuitenkin maksaa myös korot vuodesta 1998 lähtien.

Tapahtumaketjun taustalla on väärä tulkinta, jonka hallitus teki EU-laista 1990-luvulla.

Suomalaiset luulivat, että sotatarvikkeita voi tuoda tullitta, koska EU:n perussopimus sallii poikkeukset, kun kyseessä on kansallinen turvallisuus.

Lisää aiheesta keskiviikon Helsingin Sanomissa.