TALOUSMONITORI
Tänään on perjantai, 4. syyskuuta 2015. Sivu on ladattu klo 8:48

Postipankkien paluulla turvataan peruspalvelut vähäosaisille

Monet maat operoivat postisäästötilejä postin palvelupisteiden kautta, tarjoten niille ihmisille, joilla ei ole pääsyä pankin asiakkaiksi, luotettavan, turvallisen ja käytännöllisen tavan säästää.

Teksti: Ellen Brown
Lyhennellen suomentanut: Riikka Söyring
17.8.2012, Verkkomedia.org

 

Postipankkien paluulla turvataan peruspalvelut vähäosaisille

Heinäkuun 27. päivä 2012 kirjeenkantajien kansallinen yhdistys (National Association of Letter Carriers) teki päätöksen Minneapolisissa pidetyssä kansallisessa konventissaan postipankkijärjestelmän perustamisen mahdollisuuden tutkimisesta.

Resoluutiossa todettiin, että postipalvelujen laajentaminen ja kehittäminen uusien tuottomahdollisuuksien luomiseksi on tärkeää, jotta postipalvelut voidaan säilyttää; että monilla mailla on menestyksekäs postipankkihistoria, mukaan lukien Saksa, Ranska, Italia ja Japani - samoin Yhdysvalloilla itsellään; ja että postipankki voisi palvella niitä yhdeksää miljoonaa ihmistä, joilla ei ole pankkitiliä sekä niitä 21 miljoonaa henkilöä, jotka joutuvat käyttämään shekkejä lunastavien yritysten kiskurihintaisia palveluja, antaen mahdollisuuden pienituloisille henkilöille pääsyn turvallisen pankkijärjestelmän asiakkaiksi.

"USPS -pankki (Yhdysvaltain postipankki) tarjoaisi pankkitoimintaan julkisen vaihtoehdon", päätteli resoluutio, "mahdollistaen peruspalvelut shekkien lunastamiseen sekä talletuksiin - ilman monimutkaista pyörittelyä ja välittämistä."

USPS on julistettu maksukyvyttömäksi, mutta ei siksi, että se olisi tehoton (USPS on ollut omarahoitteinen läpi historiansa). Maksukyvyttömäksi julistaminen tapahtui, koska Yhdysvaltain kongressi vaati vuonna 2006, että USPS:n tulisi rahoittaa postista eläköityneiden terveydenhuollolliset etuudet 75 vuoden ajalle tulevaisuuteen, ja tehdä tämä ennakkoon. Melkoinen taakka, jota ei yhdeltäkään toiselta julkisesti tai yksityisesti omistetulta yritykseltä ole vaadittu.

USPS on selvästi valittu plutokraattisen kongressin toimesta hyökkäyskohteeksi, kongressi on päättänyt tuhota kaikki voimakkaimmat ammattiliitot ja yksityistää kaikki julkiset palvelut.

Ison-Britannian 150 vuotta vanha postilaitos on sekin raahattu yksityistämisen mestauspölkylle, ja sen palveluksessa olevat työntekijät ovat vannoneet vastarintaa.

Pankkipalvelujen lisääminen postin palveluvalikoimaan on kansainvälisesti hyväksi todettu tapa säilyttää postilaitoksen maksukyky ja tuottavuus.

Monet maat operoivat postisäästötilejä postin palvelupisteiden kautta, tarjoten niille ihmisille, joilla ei ole pääsyä pankin asiakkaiksi, luotettavan, turvallisen ja käytännöllisen tavan säästää. Iso-Britannia oli ensimmäinen, joka tarjosi tällaisen järjestelyn vuonna 1861.

Menettely oli suunnattoman suosittu, ja se veti ensimmäisten viiden vuoden aikana 600 000 tiliä ja 8,2 miljoonaa puntaa talletuksina. Vuoteen 1927 mennessä tilejä oli 12 miljoonaa - joka neljäs britti - ja talletuksia 283 miljoonaa puntaa.

Muita postipankkeja syntyi. YK:n talous- ja sosiaaliasiain osaston mukaan:

 

"Oleellinen seikka, joka erottaa postin pankkipalvelut yksityisen pankkisektorin palveluista on postin kapasiteetti ja velvoite palvella kansakunnan väestön koko kirjoa, toisin kuin perinteiset, yksityisesti omistetut liikepankit, jotka ohjaavat institutionaaliset resurssinsa niiden väestöryhmien palvelemiseen, joita pitävät itsensä kannalta tuottoisimpina. Niiden, joilla ei ole pääsyä pankkien palvelujen piiriin, palveleminen saattaa kuulostaa häviäjän liiketoimintaidealta, mutta lukuisat ennakkotapaukset osoittavat, että postisäästöpankit, jotka palvelevat pienituloisia ja maaseutuväestöä, voivat olla varsin tuottoisia."

 

YK:n keskustelunavaus-asiakirjassa todetaan pankkitoiminnan tuoton olevan monissa maissa tosiasiallisesti välttämätöntä postipalvelujen tuottavuuden säilyttämiseksi. Kirjeiden toimittaminen perille tuottaa tappiota, ja vaatii usein muita tulonlähteitä, joilla ylläpidetään postipalveluverkostoa.

Eräs tehokas tapa on ollut luoda tai laajentaa postin tarjoamia rahoituspalveluita.

Julkiset postipankit ovat tuottoisia, koska niiden kohderyhmä on laaja ja kulut alhaiset: vaadittava infrastruktuuri on jo rakennettu ja saatavilla, mainoskulut ovat minimaaliset, ja valtion omistamat pankit eivät palkitse johtajistoaan ylenpalttisilla bonuksilla tai provisioilla (commission), jotka syövät voitot. Tuotto palaa valtiolle, joka omistaa pankin, ja sitä kautta kansalaisille.

Tuotto palaa valtiolle toistakin kautta: patjanalussäästöjä, jotka talletaan säästötileille, voidaan käyttää valtionvelkakirjojen ostoon. Esimerkiksi Japanin Postipankilla on hallussaan noin 20 prosenttia Japanin kansallista velkaa.

Valtiolla on om toimiva, julkinen pankkipalvelu, joka luotottaa alhaisella korolla altistumatta kansainvälisten velkakirjamarkkinoiden päähänpistoille. Peräti 95% Japanin kansallisesta velasta on kotimaisissa käsissä tavalla tai toisella. Tämä auttaa selittämään sitä, miksi Japani, jolla on karmein mahdollinen velan-suhde-bkt:n, pystyy silti säilyttämään asemansa maailman suurimpana luotottajana.

Muutama esimerkki menestyksekkäistä, julkisesti omistetuista postipankeista:

 

Kiwi-pankki, Uusi Seelanti

Uuden Seelannin tuottoisin postipankki tuotti 11,7 prosentin koron pääomalle vuoden 2011 toisella vuosineljänneksellä. Se on ainoa uusiseelantilainen pankki, joka kykenee kilpailemaan neljän suuren, Uuden Seelannin pankkisektoria hallitsevan australialaisen pankin kanssa.

Pankki perustettiin vuonna 2001 nimenomaan kilpailemaan australialaisten megapankkien, jotka hallitsivat noin 80:tä prosenttia Uuden Seelannin rahoitusmarkkinoista, ja jonka takia tuotot kulkeutuivat ulos Uudesta Seelannista.

Uuden Seelannin hallitus päätti perustaa valtio-omisteisen pankin kilpailijaksi. Kulujen pitämiseksi alhaalla, suunnitteluryhmä aloitti pankkitoiminnan postitoimintaverkossa. Kiwi-pankki saa jatkuvasti parhaimmat arviot asiakastyytyväisyysmittauksissa.

 

Postisäästötoimisto, Kiina

Kiinan kansanpankin (People´s Bank of China) avulla postisäästötoimisto perustettiin uudelleen 34 vuoden tauon jälkeen vuonna 1986. Säästötalletuksia virtasi sisään. Vuoteen 1998 mennessä postisäästötilien tuotot olivat 47% Kiinan postin tuotoista, ja 80% Kiinan postitoimistoista tarjosi säästötilipalveluja. Vuonna 2007 postisäästötoimistosta tuli valtion omistama Kiinan postisäästöpankki.

 

Japanin postipankki

Vuonna 2007 Japanin postilla oli hoidossaan maailman suurin määrä henkilökohtaisia säästöjä, ja sen säästöpankki- ja vakuutushaarojen yhteenlaskettu varallisuus oli yli 3,2 biljoonaa dollaria. Samalla se oli myös Japanin suurin työnantaja. Kuten Kiinassa, myös Japanissa postipankki onnistuu keräämään haltuunsa kotitalouksien tulot, ja kykenee näin ollen rahoittamaan hallitusta matalilla koroilla samalla kun se suojaa kansakuntaa spekulanttien hyökkäyksiltä.

 

Sveitsin posti

Sveitsin posti saa suurimman osan tuotostaan postin tarjoamista rahoituspalveluista.

 

POSB, Intian postisäästöpankki

POSB on Intian suurin ja vanhin pankki-instituutio; se on perustettu 1800-luvun loppupuolella. Postipankkia hallinnoi valtio, ja se tarjoaa säästöpankkipalveluja.

Postihallitus suunnittelee palvelujen laajentamista pankkitoiminnaksi, joka tarjoaisi kaikkia normaalipankin laina- ja investointipalveluja.

 

Venäjän Pochta-pankki

Venäjä aikoo laajentaa postin toimintaa pankkipalvelujen puolelle, ja tarjota pankkipalveluja 40 000 venäläisessä postitoimistossa.

 

ECT, Brasilia

Brasilia otti käyttöön postipankkijärjestelyt vuonna 2002. Malli on julkisen ja yksityisen pankkitoiminnan sekoitus, jossa kansallinen posti ECT (tunnetaan myös Correios-nimellä) muodosti kumppanuussuhteen Brasilian suurimman yksityisen liikepankin, Bank of Brazilin kanssa. Malli tarjoaa pankkipalveluja postitoimistoissa. ECT tarjoaa kansainvälisiä palveluja yli 220 maassa maailmanlaajuisesti.

 

Yhdysvallat, postisäästöpankki

Yhdysvalloissa toiminut postisäästöpankki oli varsin menestyksekäs omana aikanaan. Se perustettiin vuonna 1911 houkuttamaan siirtolaisten säästöjä ja sukanvarsirahoja sekä tarjoamaan turvallisia talletusmahdollisuuksia niille ihmisille, jotka olivat menettäneet luottamuksensa yksityisesti omistettuihin pankkeihin.

Postisäästöpankki lakkautettiin vuonna 1967, mutta ei siksi, että se olisi ollut tehoton. Postisäästöpankin lakkauttamisen jälkeen yksityisesti omistetut liikepankit valtasivat markkinat, nostivat korkotasoa ja tarjosivat samat hallituksen antamat takuut talletuksille kuin mitä postisäästöpankki oli tarjonnut.

 

***

 

Kenties olisi aika taas elvyttää postipankkitoiminta?

Jos pienituloisten luotottaminen tuntuu liian riskialttiille toiminnalle, postipankki voisi sijoittaa valtionvelkakirjoihin, mikä toisi postille turvallisen tuoton, asiakkaille turvallisia ja edullisia talletusmahdollisuuksia ja valtiolle luotettavan julkisen rahoituksen lähteen.

 

Lähde:

Global Research, Ellen Brown: Confronting Wall Street: Establishing a Democratic Public Postal Banking System in America - Letter Carriers Consider Bringing Back Banking Services

 

Suomentajan kommentti:

Moni suomalainen varmaan muistaa suomalaiset postipankit, jotka tarjosivat posti- ja pankkipalveluja pienissäkin kylissä aina 1990-luvulle asti.

Miksi postipankit hävisivät - säästöpankkien ohella - maisemista?

Antti-Pekka Pietilä on kirjoittanut suomalaisesta pankkikriisistä ja sen hoidosta useammankin kirjan. Kirjassa nimeltään Pankkikirja Pietilä valottaa pankkipeliä, jota kulisseissa käytiin, ja kuinka poliittiset puolueet näyttelivät omaa rooliaan kriisin synnyssä - sekä Postipankin hävittämisessä.

Opettavaisinta Pankkikirjassa kenties on sen vaikenemisen ja vääristelyn salaliiton kuvaus, johon syyllistyivät niin poliitikot, pankkilaiset, valvontaviranomaiset ja hallitus yhteistuumin, kun tarkoitus oli peittää omia tekemisiä, tekemättä jättämisiä sekä katastrofin laajuus.

Riikka Söyring @ 17.8.2012 21:05


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Confronting Wall Street: Establishing a Democratic Public Postal Banking System in America