TALOUSMONITORI
Tänään on keskiviikko, 1. heinäkuuta 2015. Sivu on ladattu klo 19:55

Länsivaltojen ohjausryhmän (CFR) tilastokäyrät osoittavat maailmantalouden surkean tilan

Kansainvälinen ja vaikutusvaltainen Council on Foreign Relations ('ulkosuhdeasiain neuvosto') on julkaissut neljännesvuosikatsauksen talousasioihin.

Lähde: Geoeconomics
Toimittaja: Riikka Söyring
15.8.2012, Verkkomedia.org

 

Länsivaltojen ohjausryhmän (CFR) tilastokäyrät osoittavat maailmantalouden surkean tilan

Kuinka nykyinen ´talouden toipuminen´, joka NBER:in mukaan alkoi virallisesti kesäkuussa 2009, vertautuu aiempiin toipumisjaksoihin?

NBER, National Bureau of Economic Research on Yhdysvaltain kansallinen taloustutkimuslaitos.

Alla olevat kuvaajat antavat joukon vastauksia. Punaisella merkityt käyrät kuvaavat nykyhetkeä verrattuna II maailmansodan jälkeisen ajan keskiarvoon (sinisellä). Pilkkuviiva on yhdistelmä aiempien talouden toipumisjaksojen heikoimpia ja vahvimpia hetkiä.

X-akseli osoittaa ne kuukaudet, jotka ovat kuluneet "taantuman päättymisestä".

Kuvaajien perusteella toipuminen on heikkoa. Uutta velkaa ei haluta ottaa, ja velkamäärä onkin pienempi kuin silloin, kun talouden toipuminen virallisesti alkoi. Tarkoittaa sitä, että talouskasvu on hidastunut maailmanlaajuisesti, ja se alkaa näkyä. Maailmankauppa supistuu.

 

Kuva 1:n teksti: Reaalibruttokansantuote kasvaa, mutta hitaammin kuin koskaan yhdelläkään toisella II maailmansodan jälkeisellä jaksolla

 

 

Kuva 2: Uusien rakennusprojektien määrä on elpymässä, mutta kiinteistöjen nimellishinnat eivät seuraa. Hinnat ovat pudonneet senkin jälkeen, kun talouden toipuminen julistettiin virallisesti alkaneeksi.

 

 

Kuva 3: Jokaisella aiemmalla toipumisen jaksolla kotitalouksien velkamäärä on kasvanut, kun toipuminen on alkanut. Nyt ei. Kuluttajakysyntä on heikkoa ja toipuminen hidasta.

 

Kuva 4: Työpaikkojen katoaminen jatkui toipumisen ensimmäisen kahdeksan kuukauden aikana. Viisi miljoonaa työpaikkaa on kadonnut verrattuna vuoden 2008 tilanteeseen.

 

Kuva 5: Teollisuustuotannon kehitys noudattelee aiempien toipumisjaksojen suuntaviivoja. Investoinnit ovat olleet niin hitaita, että tuotannon, kaivosteollisuuden sekä energia-alojen kapasiteetti on supistunut.

 

Kuva 6: Maailmankaupan kasvu on hidastunut sitä mukaa kun globaali talouskasvu on huvennut. Kaupan kasvun piikki toipumisjakson alkupäässä kuvastaa lähinnä taantuman syvyyttä. Yhdysvaltain valtionvelka on suurempi kuin koskaan.

 

Vastaavia lukemia Euroopan Unionin alueelta löytyy Eurostatin portaalista 
Euroalue on taantumassa, eikä toipumisen merkkejä näy. Taloskurisopimus syö kasvun eväät sekä yksityis- että julkiselta sektorilta.
Riikka Söyring @ 15.8.2012 19:05


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Quarterly Update: The Economic Recovery in Historical Context

How does the current recovery, which according to the National Bureau of Economic Research officially started in June 2009, compare to those of the past? The following charts provide a series of answers, plotting current indicators (in red) against the average of all prior post–World War II recoveries (in blue).