TALOUSMONITORI
Tänään on tiistai, 28. huhtikuuta 2015. Sivu on ladattu klo 6:45

Euroopan suurinta pankkia syytetään nyt pahimmista rikoksista

Euroopan suurinta pankkia, HSBC:ta syytetään huumerahojen pesusta, terrorismin ja roistovaltioiden tukemisesta. Pankki sanoo 'olevansa pahoillaan'. Syytösten mukaan HSBC on pessyt rahaa miljardien dollarien edestä jo vuosien ajan.

Lähteet: Guardian, Businessweek
Toimittaja: Riikka Söyring

20.7.2012, Verkkomedia.org

 

Euroopan suurinta pankkia syytetään nyt pahimmista rikoksista

Euroopan suurimman pankin, HSBC:n johto on ollut kuultavana Yhdysvaltain senaatissa. Pankkia syytetään meksikolaisten huumekartellien, terroristien ja roistovaltioiden varojen pesusta.

HSBC-ryhmä on nimetty The Hongkong and Shanghai Banking Corporationin mukaan. Sen perusti skotlantilainen Thomas Sutherland vuonna 1865 rahoittaakseen Britannian kauppatoimia Itä-Aasiassa. Pääkonttori sijaitsee Lontoossa.

Syytösten mukaan HSBC on pessyt rahaa miljardien dollarien edestä jo vuosien ajan.

Senaatin komiteaa varten koottu raportti yksilöi, kuinka HSBC:n toimihenkilöt siirsivät rahaa panssaroiduissa ajoneuvoissa, hyväksyivät miljardien dollarien edestä epäilyttäviä matkashekkejä sekä avustivat rahanpesussa Cayman-saarten kautta.

Pankki on syytösten mukaan antanut Iranille, terroristeille ja huumekauppiaille pääsyn Yhdysvaltojen talousjärjestelmään. Senaatin mukaan HSBC antoi esimerkiksi Meksikon, Saudi-Arabian ja Bangladeshin siirtää miljardeja dollareja Yhdysvaltoihin ilman riittävää valvontaa.

Rahaa otettiin vastaan myös Yhdysvaltain kieltolistalla olevista maista kuten Iranista ja Syyriasta. Raportin mukaan HSBC avusti myös Yhdysvaltain liittolaismaassa Saudi-Arabiassa toimivaa, al-Qaidaan kytkettyä Al-Rajhi-pankkia siirtämään varoja Yhdysvaltoihin.

Raportti osoittaa HSBC:n eri toimihenkilöiden esittäneen varoituksia ja epäilyksiä pankin toiminnasta jo pitkään. HSBC:n sisäisestä valvonnasta vastaava johtaja David Bagley erosi tehtävästään syytösten seurauksena. Bagley jatkaa kuitenkin pankissa työskentelyä.

Pankki on ollut tutkinnan alla laittomista toimistaan jo yli kymmenen vuoden ajan.

Pankki sanoo ´olevansa pahoillaan´.

 

Pankkikartelli syytösten kohteena

HSBC ei ole ainoa. Vastaavasta toiminnasta tutkinnan alla olevia pankkeja ovat muun muassa Citigroup, Wachowia ja Western Union.

Viime aikoina pankit ovat "kunnostautuneet" myös korkotasojen väärentämisessä. Libor- korkoa manipuloineeseen pankkirinkiin kuului 16 pankkia. Tähän mennessä esille tulleen tiedon perusteella myös Ison-Britannian keskuspankki Bank of England sekä Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve (FED) ovat olleet tietoisia systemaattisesta manipuloinnista, mutta päättäneet olla puuttumatta asiaan.

Saksalainen valvontaviranomainen BaFIN tutkii euribor-koron väärentämistä. Epäiltyinä ovat ainakin Deutsche Bank ja tusinan verran muita.

 

Lähteet:

The Guardian: HSBC ´sorry´ for aiding Mexican drug lords, rogue states and terrorists

Bloomberg Businessweek: HSBC Executive Resigns at Senate Money Laundering Hearing

Riikka Söyring @ 20.7.2012 10:11


              
Ote alkuperäisestä uutisesta: