TALOUSMONITORI
Tänään on perjantai, 27. helmikuuta 2015. Sivu on ladattu klo 15:06

Yhdysvaltain valtionvarainministeri mukana Libor-korkohuijauksessa

Washington Post-lehden mukaan alati laajenevaan Libor-korkohuijaukseen on sekaantunut myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner.

Toimittaja: Riikka Söyring
13.7.2012, Verkkomedia.org

 

Yhdysvaltain valtionvarainministeri mukana Libor-korkohuijauksessa

Washington Post-lehden haltuunsa saamien sähköpostiviestien mukaan liikepankkien harjoittamaan Libor-korkohuijaukseen on sekaantunut myös Yhdysvaltain valtiovarainministeri, Goldman Sachsissa aiemmin vaikuttanut Timothy Geithner.

Taustansa takia Geithnerin lempinimenä onkin "pankkien paras kaveri".

Washington Post kirjoittaa Geithnerin painostaneen brittiläisiä pankkivalvontaviranomaisia "uudistamaan tapaa", jolla kriittisen tärkeä pankkien välisiä lainakorkoja kuvaava Libor (London Interbank Offered Rate) lasketaan.

Tuolloin – kesäkuussa 2008 – Geithner toimi Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven (FED) New Yorkin osaston pääjohtajana, joka hän oli ollut vuodesta 2003 alkaen.

Geithnerin entinen työnantaja, liikepankki Goldman Sachs tunnetaan Euroopassa lähinnä siitä, että se auttoi Kreikkaa "luovassa kirjanpidossa", jonka tuottaman kuplan puhkeaminen osaltaan vaikutti euroalueen kriisivyöryn syntyyn.

Washington Postin mukaan Geithner lähetti muiden muassa Englannin pankin (Bank of England, BoE) pääjohtajalle sähköpostia, jossa hän teki "kuusi suositusta".

Suosituksiin kuului muun muassa "sellaisten kannustimien eliminointi, jotka saattaisivat rohkaista pankkeja manipuloimaan korkotasoa" ja "perustamaan luotettavan raportointijärjestelmän".

"Ei ole tiedossa", Washington Post kirjoittaa, "mitä muita askelia Geithner otti, ja estivätkö hänen yrityksensä pankkien harjoittamaa vääristelyä". Nyt Geithneriltä halutaan lisäselvityksiä mitä kaikkea, ja mistä asti, hän tiesi pankkien petoksista, mutta ei kertonut niin että asiaan olisi voitu puuttua.

Useat demokraattisenaattorit ovat ottaneet yhteyttä oikeusministeriöön vaatien sitä ryhtymään toimiin sen selvittämiseksi, miksi valvojat epäonnistuivat väärinkäytösten ja petoksen estämisessä sekä pankkien harjoittamiin petoksiin puuttumisessa.

 

Mutta kuinka luotettava on oikeusministeriö?

Oikeusministeri Eric J. Holder sai hiljattain kongressin epäluottamuslauseen, joka liittyi suureen Fast & Furious -asesalakuljetusskandaaliin: oikeusministeriön tieten amerikkalaisviranomaiset ATF/BATFE sallivat aseiden salakujetuksen meksikolaisille huumekartelleille. Osa operaatiosta rahoitettiin veronmaksajien rahoilla, ja osa salakuljetetuista aseista oli virastojen omaisuutta.

New Yorkin FED:ilta on vaadittu asiakirjoja, joista tulee selvitä sen reaktio pankkien harjoittamaan korkovääristelyyn, joista esitettiin epäilyjä jo vuonna 2007.

Libor-koron avulla määritellään muun muassa 10 biljoonan dollarin ($10 trillion) arvoisten korporaatiobondien, luottokorttien, asuntolainojen ja muiden lainojen korkotasoa ympäri maailmaa.

Tähän asti on tiedossa, että FED jakoi korkomanipulointiin sekaantuneille pankeille biljoonien edestä hätäapulainoja veronmaksajien piikkiin joulukuun 2007 ja heinäkuun 2010 välillä, vaikka se jo tiesi petosepäilyistä.

 

Kartelliepäilykset yltävät läpi järjestelmän

Brittiläisen FSA:n (Financial Services Authority), amerikkalaisen CFTC:n (Commodity Futures Trading Commission) sekä Yhdysvaltain oikeusministeriön suorittamien tutkimusten perusteella tiedetään myös, että Barclays-pankki jatkoi korkotason vääristelyä koko vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin ajan saadakseen itse rahaa halvemmalla korolla.

Lähes kaksikymmentä maailman suurinta pankkia on nyt tutkinnan alla osallisuudestaan korkotason vääristelyyn. Saksassa BaFIN on aloittanut oman tutkintansa euribor-koron manipuloinnista.

Geithner on haastettu kuultavaksi Yhdysvaltain senaatin pankkikomitean sekä HFS-komitean (House Financial Services) eteen kahden viikon sisällä.

Elliot Spitzerin haastattelema, Rolling Stone Magazineen kirjoittava tutkiva journalisti Matt Taibbi vastaa Spitzerin kysymykseen "Jaatteko sen mielipiteen, että tämä (Libor-manipulaatio) on korruptioon perustuvan korruption korruptiota?" seuraavasti:
 

"Tuo on vähättelyä. Sehän on heidän liiketoimintamallinsa. Samat ihmiset, jotka tuhosivat talouden 1980-luvulla, johtavat yhä näitä pankkeja. Lopulta tulee selviämään, että (korkomanipulaatioon) ovat osallisia kaikki pankit. Tämä on kartellityyppistä korruptiota."

 

Lue myös:

- Libor-korkojupakka kasvaa – pankkien valehtelu ja manipulointi paljastunut 

- Mafia otti oppia Wall Streetin pojilta: Libor-skandaali on kartellipetos

- Maailmanlaajuinen perhosvaikutus: Libor-korkohuijauksen mittakaava laajenee 

- Libor-gate: Keskittyneen pankkijärjestelmän saastuneisuus uhkaa jokaista 

 

Pääasialliset lähteet:

Washington Post, Jia Lynn Yang: Geithner made recommendations on Libor in 2008, documents show

Viewpoint: 

Riikka Söyring @ 13.7.2012 12:14


              
Ote alkuperäisestä uutisesta: