TALOUSMONITORI
Tänään on sunnuntai, 30. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 2:31

Libor-gate: Keskittyneen pankkijärjestelmän saastuneisuus uhkaa jokaista

Viime aikoina otsikoihin noussut Libor-korkohuijausskandaali on uusi lenkki pankkien tekemien kuprujen ketjussa. Luottamukseen perustuvan pankkitoiminnan julkisuuskuva heikkenee jatkuvasti.

Toimittaja: Riikka Söyring
12.7.2012, Verkkomedia.org

 

Libor-gate: Keskittyneen pankkijärjestelmän saastuneisuus uhkaa jokaista

Viime aikoina otsikoihin noussut Libor-korkohuijausskandaali on uusi lenkki ketjuun, jonka edellisten lenkkien nimet ovat: Robosign, CDO:t, tietokoneohjelmien avulla salamavauhtia käyty "high frequency trading" eli HFT; roskaluotot, sisäpiirikaupat, MF Global, PFG, nollakorkopolitiikka ZIRP, negatiivisen koron ohjelma NIRP... sekä tietenkin investointipankki Goldman Sachsin Unix Box, tietokoneohjelma, joka kykeni ´kurkkaamaan´ ennakolta osto- ja myyntimääräysten ´virtaan´.

Käytännöllisesti katsoen ainoastakaan kärähtämisestä ei ole seurannut oikeustoimia. Lähes kaikki tapaukset on ´soviteltu´ jonka jälkeen paljastunut pankki on maksanut tuloihinsa nähden pikkurahaa ´sakkoina´ ja ´korvauksina´.

Luottamukseen perustuvan pankkitoiminnan julkisuuskuva heikkenee jatkuvasti. Mutta ei ainoastaan luottamus pankkeihin ole rapistumassa. Valvontaviranomaisten, hallitusten ja keskuspankkien toiminta herättää sekin epäluottamusta.

 

Keskuspankit mukana konnailemassa

Richard Eskow kirjoittaa Huffington Post´issa: "Kiitos GAO:n tekemän FED:in auditoinnin - auditoinnin, jota FED vastusti kiivaasti - tiedämme nyt, että Barclays oli viides pankki, joka sai suuria hätäapulainoja FED:ilta...Summa oli 868 miljardia dollaria ($868 billion). Se merkitsee sitä, että Barclays todennäköisesti ansaitsi miljardeja pelkästään madalletun korkotason ansiosta, huvin kustansivat amerikkalaiset veronmaksajat."

Mikä tässä mättää? Yhdysvaltain kongressin taloustarkastusosasto GAO:n (Government Accountability Office) tekemä auditointi kertoo, että hätäapulainat myönnettiin joulukuun 2007 ja heinäkuun 2010 välillä - ajanjaksona, jolloin Yhdysvaltain keskuspankki FED jo tiesi Barclays´in valehdelleen Libor-koroistaan.

Barclays ei ollut ainoa hätäapulainoja saanut pankki. Muut Libor-korkojen manipuloinnista epäillyt pankit - Citi, JP Morgan Chase, Bank of America, UBS sekä eurooppalaiset Royal Bank of Scotland ja Deutsche Bank - saivat suunnattomia summia pankkitukirahoja, hätäapulainaa.

Katso tarkemmin s. 144, Taulukko nro 8 GAO:n tilitarkastusraportista (Institutions with Largest Total Transaction Amounts (Not Term-Adjusted) across Broad-Based Emergency Programs (Borrowing Aggregated by Parent Company and Includes Sponsored ABCP Conduits), December 1, 2007 through July 21, 2010)

http://www.gao.gov/new.items/d11696.pdf

Saksassa BaFIN onkin aloittanut oman tutkimuksensa selvittääkseen, onko euribor-korkoa manipuloitu. The Economist -lehden tietojen mukaan tutkinnan alla on Deutsche Bankin lisäksi noin kaksikymmentä muuta pankkia. Turha kuvitella, että "Tämä ei koske Suomea" - tai Euroopan keskuspankki EKP:ta.

Keskuspankit kuten Yhdysvaltain Federal Reserve (FED) ja Englannin pankki (BoE) ovat siis tukeneet yksityisiä liikepankkeja veronmaksajien kustannuksella sen jälkeen, kun pankkien harjoittama petos oli jo tiedossa - vaikka keskuspankeille kuuluu myös pankkisektorin valvonta.

Euroopassa taas perustettiin vuonna 2009 pankkivalvoja EBA, joka teki eurooppalaisille pankeille surullisenkuuluisat stressitestit, joiden mukaan "eurooppalaiset pankit ovat hyvässä kunnossa".

Nyt tiedämme, tiesimme jo pari kuukautta EBA:n "testitulosten" julkistamisen jälkeen, että pankit ovat käytännössä maksukyvyttömiä. Pankkitukea jaetaan oikealle ja vasemmalle, tukipaketteja pankkien kotivaltioille.

Myönnettyjä hätäapulainoja ei ole palautettu Yhdysvaltain keskuspankille, ja liikepankkeja tuetaan yhä veronmaksajien kustannuksella niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

 

Miksi tällä on väliä tavalliselle kaduntallaajalle?

Peter Tchir TF Market Advisors -yrityksestä selittää: "Monet pankit ovat tehneet sopimuksia, joissa Libor-korkoa käytetään, ne ovat lainanneet rahaa Liboriin perustuen, ne ovat tehneet vaihtokauppaa (swaps) jossa ne ovat maksamassa tai saamassa Liboriin perustuen..."

kuva Libor-mallista:

http://www.zerohedge.com/news/world-liebor-and-worst-case-lawsuits

Libor, ja sen vastineet Stibor, Pibor, Fibor, Helibor ja Euribor, ovat monella tapaa kaikenläpäiseviä rahoitusjärjestelmässämme: lähes kaikissa yrityslainoissa on Libor-optio. Kiinteistöluotot, kaupalliset luotot, opintolainat, korkojohdannaiset, pankkien väliset lainat, vakuutusmaksut...lähes kaikki on alttiina Libor-korolle.

Kts. tarkemmin FSA:n raportti:

Monimutkaisten johdannaismarkkina- ja rahoitusjärjestelmämekanismien kautta Libor-korkojen manipuloinnille ovat altistuneet myös kunnat, kaupungit, osavaltiot ja valtiot ympäri maailmaa - ja yksityiset.

Moni näistä huijaripankeista on Suomen valtion päämarkkinatakaaja (primary dealer), selviää Valtiokonttorin sivuilta.

Pankkivalvoja OCC, Office of the Comptroller of the Currency sanoo Yhdysvalloissa olevan ainakin 900 000 asuntolainaa, jotka on indeksoitu Liboriin vuosien 2005 - 2009 välillä. 

 

Vahingonkorvausralli, joka nyt alkaa, tietää lisäkuluja veronmaksajille

Yhdysvalloissa jo usean osavaltion pääsyyttäjät ovat ilmoittaneet alkavansa tutkia, onko osavaltio kärsinyt vahinkoa Libor-koron manipuloinnista, kertoo uutistoimisto Reuters. Mahdollisesti yhdistetään monen osavaltion voimavarat, ja tehdään yhteinen tutkinta.

Baltimoren kaupunki usean muun kaupungin kanssa samoin kuin joukko sijoitusrahastoja on jo nostanut syytteen useita Libor-korkohuijaukseen sekaantuneita pankkeja vastaan. Syytteet on nostettu liikepankkeja, ei huijauksen sallineita ja huijaripankkeja taloudellisesti tukeneita keskuspankkeja vastaan.

Valvonnassa totaalisesti epäonnistuneita pankkivalvontaviranomaisia vastaan ei ole kuitenkaan nostettu syytteitä tehtävien rikollisesta laiminlyönnistä.

Poliittinen vastaus tulee olemaan pankkien jatkuva tukeminen veronmaksajien kustannuksella, koska emmehän me voi -hyvänen aika! - vaarantaa koko raha- ja talousjärjestelmäämme (ja mistä sitten saisimme vaalikampanjarahoitusta?).

Mahdollisesti näön vuoksi perustetaan muutama uusi valvontavirasto, joiden rahoitus järjestetään joko "tulosvastuullisesti", toisin sanoen ne saavat rahansa kauppaamalla palveluksiaan yksityisillä markkinoilla - tai veronmaksaja saa taas maksaa.

Seuraava suuri pankkihuijauspaljastus on todennäköisesti kullan hinnan manipulointi. Merkit viittaavat siihen suuntaan, että salaliittoteoria muuttuu salaliittofaktaksi piakkoin.

 

Toimittajan kommentti: "Keskusjärjestelmän saaste on vaara kaikille"

Ajatelkaa globaalitaloutta pienemmässä mittakaavassa, esimerkiksi kyläyhteisönä, jolla on yhteinen vesijohto- ja viemäriverkosto (pankkisektori). Ajatelkaa kyläyhteisöä, jossa jokaisessa talossa on oma kaivo (pankki).

Mitä tapahtuu vesijohdollisessa kylässä, kun epidemia alkaa? Virus leviää verkostoa pitkin jokaiseen taloon. Joka ainoa sairastuu.

Mitä tapahtuu kylässä, jossa jokaisella on oma kaivo?

Saastunut kaivo eristetään, tartunta ei leviä, elämä jatkuu. Veden puutteessa oleva saastuneen kaivon talo saa vettä naapurista.

 

Libor-gate:ksi nimetystä huijauksesta lisää Verkkomediassa:

- Libor-korkojupakka kasvaa - pankkien valehtelu ja manipulointi paljastunut

- Mafia otti oppia Wall Streetin pojilta: Libor-skandaali on kartellipetos

- Maailmanlaajuinen perhosvaikutus: Libor-korkohuijauksen mittakaava laajenee

 

Pääasialliset lähteet:

Huffington Post, Richard Eskow: Crooked Bankers Are Corrupting Government: The REAL Libor Story 

GAO Audit of the FED 

Financial Authority Service: Final Notice 

ZeroHedge: The World of Li(e)bor and Worst Case Lawsuits

Financial Times: Effect of Libor on US Loans Examined

Reuters: US States look to enter Libor manipulation case

 

Riikka Söyring @ 12.7.2012 11:59


              
Ote alkuperäisestä uutisesta: