TALOUSMONITORI
Tänään on perjantai, 28. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 20:16

'Taloustohtori Tuho': Nykytalouden äkkiloppu koittaa vuoteen 2013 mennessä

Tohtori Tuhona tunnettu amerikkalainen taloustieteilijä Nouriel Roubini, joka varoitti ennakkoon Yhdysvaltain kiinteistökuplan puhkeamisesta, on antanut Bloomberg tv:lle pitkän haastattelun. Hänen näkemyksensä mukaan nykyinen hidas kuolema saa äkkilopun vuoteen 2013 mennessä.

Toimittaja: Riikka Söyring
9.7.2012, Verkkomedia.org

 

'Taloustohtori Tuho': Nykytalouden äkkiloppu koittaa vuoteen 2013 mennessä

Haastattelussa Roubini sanoo Libor-gatena tunnetusta, pankkien harjoittamasta korkohuijauksesta: "Mikään ei ole muuttunut sitten finanssikriisin. Pankeilla on kaikki kannustimet huiputtaa - tehdä asioita, jotka ovat joko laittomia tai moraalittomia. Ainoa tapa välttää huiputus on hajottaa nuo rahoituksen supermarketit. Ei ole mitään kiinalaisia seiniä... on massiivisia eturistiriitoja."

´Kiinalaisella seinällä´ Roubini tarkoittaa eettistä estettä, kommunikaatioestettä, investointipankkiirien ja treidaajien tai eri ryhmien välillä, joka estäisi sisäpiiritiedon käyttämisen ja levittämisen.

 

Libor-gate:ksi nimetystä huijauksesta lisää Verkkomediassa:

Libor-korkojupakka kasvaa - pankkien valehtelu ja manipulointi paljastunut 

Mafia otti oppia Wall Streetin pojilta: Libor-skandaali on kartellipetos

Maailmanlaajuinen perhosvaikutus: Libor-korkohuijauksen mittakaava laajenee

 

Ahneudesta Roubini toteaa lakonisesti:
 

"Pankkiirit ovat ahneita - ovat olleet sitä jo tuhat vuotta."
 

Roubini huomauttaa, että "Pitäisi olla rangaistuksia. Kukaan, ei kukaan, ole joutunut vankilaan sitten globaalin finanssikriisin. Pankit tekevät laittomuuksia, ja parhaimmassa tapauksessa ne saavat sakot. Jos muutama henkilö päätyisi vankilaan, ehkä se opettaisi joitakuita - tai muutoin heidät hirtetään katupylväisiin."

Finanssikriisin jälkeen, kun pankkeja alettiin pelastaa niiden oman toiminnan seurauksilta, poliitikot, pr-henkilöt ja media lanseerasivat käsitteen Too Big To Fail (TBTF), "liian isoja kaatumaan".

Näistä kartelloituneista megapankeista Roubini toteaa: "Tänä päivänä on enemmän eturistiriitoja kuin oli neljä vuotta sitten. Pankit jotka olivat liian isoja kaatumaan, ovat nyt vielä isompia. Asiat ovat huonommin - eivät paremmin."

EU:n viimeisimmästä huippukokouksesta (20:s lopullista ratkaisua etsinyt, tai niillä main) Roubini lausuu: "EU-huippukokous oli epäonnistuminen. ´Markkinat´ odottivat paljon enemmän. Täytyisi olla joko velkojen yhteisvastuu spreadien (valtionvelkakirjojen osto- ja myyntitarjousten erotuksen/korkoeron) pienentämiseksi tai velan monetarisaatio (keskuspankki luo uutta rahaa uuden velan maksamiseksi) EKP:n toimesta, tai ERVV:n/ EVM:n setelisingon tulivoima täytyy nelinkertaistaa - muuten Italian ja Espanjan spreadit paisuvat päivä päivältä. Seurauksena isompi kriisi, ei puolen vuoden päästä vaan kahden viikon sisällä."

Euroopan vakausmekanismi EVM:n lainanantokyky on 500 miljardia euroa, Euroopan rahoitusvakausväline ERVV:n koko on 780 miljardia euroa. EVM:n koon kasvattamisesta on ollut puhetta.

Italialla ja Espanjalla oli lokakuussa 2011 yhteensä valtion velkaa 2200 miljardia euroa, nyt summa on jo suurempi, koska molemmissa maissa pankkisektori huojuu pahasti. Kun mukaan otetaan muut tuettavat tapaukset: Kreikka, Irlanti joka haluaa 2. tukipaketin, Kypros ja mahdollisesti Slovenia, päästään "tulivoiman tarpeessa" jonnekin vähintään 3300 - 4000 miljardin euron hujakoille. Summa on moninkerroin euroalueen yhteenlaskettu bruttokansantuote.

Linkistä "Eurozone - Bank exposure by country" voi tarkastella tilannetta maakohtaisesti:

 

Miljardeittain Suomen veroeuroja luxemburgilaiselle verovapaalle yhtiölle

On siis helposti ymmärrettävissä, miksi Saksan liittokansleri Angela Merkel kannattaa nyt pankkiunionia: saksalaisten pankkien pelastaminen tulee halvemmaksi Saksalle, kun kustannukset jaetaan euroalueen jäsenmaiden veronmaksajille.

EVM on yhä ratifioimatta. Viro, Italia ja Saksa eivät vielä ole hyväksyneet EVM:aa, joten siitä ei ole apua akuutteihin hätätilanteisiin. "Hollanti, Itävalta ja Suomi eivät halua hyväksyä ehdotettua velkojen epäsuoraa yhteisvastuullisuutta," sanoo Roubini.

Ratifioinnin jälkeen euroklubin jäsenmailla on 15 vrk aikaa maksaa "jäsenmaksunsa" - jota ei koskaan palauteta - EVM:lle, joka on EU-rakenteiden ulkopuolelle perustettu luxemburgilainen syytesuojattu, verovapaa osakeyhtiö.

Suomen "jäsenmaksu" lähenee 13 miljardia euroa.

 

Loppu koittaa vuoteen 2013 mennessä

Roubini katsoo, että Euroopan keskuspankki EKP on ainoa mahdollisuus, ja että EKP:n pitäisi välittömästi tyhtyä rajoittamattomaan monetarisointiin, mistä keskusteleminen ei ole poliittisesti korrektia, ja monetarisointia pidetään myös perustuslain vastaisena.

Roubini arvioi, että vuoteen 2013 mennessä ´poliittinen tölkin potkiskelu tietä myöten´ loppuu pakosta, ja että euroalueen hidas kuolinkamppailu päättyy äkkikuolemaan. Yhdysvaltain talous on jo (taas) hidastunut, ja taantuma uhkaa. Kiinan, BRICS-maiden talous hidastuu. Talouden kannalta myös päivä päivältä yhä todennäköisemmältä näyttävä sota Israelin, Yhdysvaltain ja Iranin välillä tuo lisäongelmia, koska öljyn hinta tuplaantuisi vuorokaudessa, sanoo Roubini.

Kaiken kaikkiaan Roubini pitää vuotta 2013 paljon huonompana kuin vuotta 2008, koska vuonna 2013 on samoin kuin vuonna 2008 talous- ja finanssikriisi, mutta "poliittiset ammukset" ovat loppu.

"Vuonna 2008 pystyttiin leikkaamaan, tehtiin kvantitatiivista kevennystä (eli "luotiin rahaa") kuten QE1, QE2, pystyttiin elvyttämään, pystyttiin tukemaan pankkeja ja muitakin. Nyt, enemmän ja enemmän QE:ta on joka kerran tehottomampaa, koska ongelmat ovat maksukyvyssä, eivät likviditeetissa.

Alijäämät ovat suuria, ja pankkien tukeminen on vaikeaa, koska sille on poliittinen vastustus. Valtiot ovat lähes maksukyvyttömiä - ne eivät kykene takaamaan ja tukemaan itseään saati sitten pankkejaan. Ei ole enää ´poliittisia kaneja´ joita vetää ulos taikurin hatusta," Roubini aprikoi.

 

Kuinka oikeassa Roubini lienee?

Pikainen silmäys korkotasoihin sekä Espanjan ja Italian valtionvelkakirjojen myyntipäiviin kertoo, kuten ZeroHedge hyvin summaa: "The Horror... The Horror: European July, August Sovereign Bond Issuance Calendar" ("Kauhujen kauhu...Eurooppalainen heinäkuu ja elokuu: velkakirjamyyntikalenteri"), että EVM ei ehdi apuun. EVM on maksukykyinen vasta lokakuun lopussa - jos kaikki maat ratifioivat sen.

Globaalitaloudessa kaikki on yhteenkytkeytynyttä, niin pankit kuin valtiotkin. Eurooppalaisten pankkien kaatuminen kaataa amerikkalaisia pankkeja ja päinvastoin. Valtioiden talouksien laita on samoin.

Lamalla on taipumus levitä.

Press TV raportoi Kiinan investoivan pohjois- ja etelä-iranilaisiin öljykenttiin (700 000 barrelia raakaöljyä vuorokaudessa), 20 miljardia dollaria näin aluksi. Tämä takaa Kiinalle energiaa pitkäksi aikaa. Samalla se antaa Kiinalle syyn suojata mahdollisen Iranin sodan aikana investointejaan - tarvittaessa asevoimin.

Yhdysvaltain työllisyystilanne näyttää heikolle. Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven (FED) johtaja Ben Bernanke ilmoitti tarvittavan noin 100 000 uutta työpaikkaa per kuukausi, jotta työllisyyden kasvu pysyisi vakaana.

Kongressin budjettitoimisto CBO arvioi tarvittavan 90 000 uutta työpaikkaa per kuukausi, jotta töllisyys pysyisi edes jotenkin linjassa väestönkasvun kanssa.

Ajatushautomo Brookings-instituutti ilmoittaa työpaikkavajeen olleen kesäkuussa 11.3 miljoonaa. Uusia työpaikkoja tarvittaisiin 208 000 kappaletta per kuukausi, jolla vauhdilla työpaikkavaje oltaisiin saatu kiinni vuonna 2020. Jos vauhti on 321 000 työpaikkaa per kuukausi, saavutetaan taantumaa edeltävä taso elokuussa 2016.

 

Kuulostaako mahdolliselle?

Osasyy työllisyysongelmiin on, että FED:in kaksi kierrosta QE:ta samoin kuin hallituksen elvytysrahat ovat menneet suurille pankeille, missä ne eivät elvytä talouskasvua.

Sama kuvio toistuu Euroopassa. Komission 120 miljardin euron kasvupaketti on pikkurahaa verrattuna pankeille ja kriisimaille syydettyihin rahoihin. Euroalueen työttömyys onkin noussut yli 11 prosentin.

Pankkeja on tuettu myös pitämällä keskuspankkien ohjauskorot ennätysalhaisina, nollan ja yhden prosentin välillä, aina vuoden 2008 kriisistä asti.  Tätä on tehty ympäri maailmaa. Siitä huolimatta suuri enemmistö pankeista on teknisesti maksukyvyttömiä, kiitos riskibisneksen ja ylivivuttamisen.

Päivitys 09.07 2012 klo 16:37

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok) mukaan eurosta eroamisen kustannukset olisi kartoitettava Suomessa pikimmiten.

"Euroopassa selvityksiä on tehty jo parikymmentä. Se komissio tai jäsenmaa, joka ei olisi jo selvittämässä eurosta eroamisen kustannuksia, olisi kovin tyhmä."

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 09.07 2012: Pietikäinen: Eurosta eroamisen kustannukset selville, toimittaja Tanja Korpela

 

Toimittajan kommentti:

Klassinen taloustiede kertoo, että ainoat tavat, joilla maa voi rikastua kestävästi, ovat tuotanto ja vienti. Suomen valtiovarainministeriön suhdannekatsauksen mukaan Suomen vienti on jäänyt tuonnin alle vuoden 2010 jälkeen = alijäämä kasvaa.

Työttömyys on nousussa. Suomen hallitus luottaa epärealistisesti yksityisen kulutuksen pitävän yllä Suomen taloutta. Millä rahoilla?

Euroalueen epätasapaino kauppataseissa ei ole luonut sisämarkkinoita, sen sijaan se on rakentanut yhteisvaluutta-alueelle jatkuvan tukien tarpeen.

Yhdysvallat tuntuu hoitavan viennin edistämisen sotimalla. Ensin pommitetaan kohdemaa kivikaudelle, ja sitten annetaan jälleenrakennusurakat amerikkalaisille yrityksille.

Valitettavasti vain yritykset siirtävät ansaitsemansa roposet veroparatiiseihin, ja niin jää verotulot kotivaltioilta saamatta.

 

Lähteet:

ZeroHedge: Roubini on 2013´s "Global Perfect Storm" and Greedy Bankers "Hanging In the Streets"

Press TV: China to invest USD 20bn to develop two Iranian oil fields: Qasemi

ZeroHedge: The Horror... The Horror: European July, August Sovereign Bond Issuance Calendar

ZeroHedge: China Shuns US And Invests Direct In Iran Oil-Fields

U.S. Congressional Budget Office (CBO): CBO’s Labor Force Projections Through 2021

Brookings Institute - Michael Greenstone, Adam Looney: The Role of Fiscal Stimulus in the Ongoing Recovery

EconMatters: Euro Crisis, Deficit Spending, and The Coming NWO

Kirjallisesti vastattava kysymys Z-08/2011 Euroopan keskuspankille työjärjestyksen 118 artikla - Aihe: Valtion joukkovelkakirjojen takaisinosto, Marine Le Pen (NI)

Perussuomalaiset: Sinä maksat! Nyt vielä entistä enemmän

VALTIOVARAINMINISTERIÖ TAUSTAMUISTIO 3.5.2012

EVM:n perustaminen - Kysymyksiä ja vastauksia liittyen hallituksen esitykseen 26.4.2012

Eurozone - Bank exposure by country 

Taloussanomat: Ei niskalenkki markkinoista vaan kuristusote euromaista

Iran Military Forum 

Riikka Söyring @ 9.7.2012 15:12


              
Ote alkuperäisestä uutisesta: