TALOUSMONITORI
Tänään on sunnuntai, 30. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 8:58

Jäsenmaat salaavat EU-varojen kavalluksia - petoksentorjuntajärjestö OLAF

Euroopan Unionin petoksentorjuntavirasto OLAF:in johtaja Giovanni Kessler on antanut lausunnon jonka mukaan EU-jäsenmaat salaavat tietoa EU-varojen kavalluksista.

Lähde: EU Observer
Toimittaja: Riikka Söyring

4.7.2012, Verkkomedia.org

 

Jäsenmaat salaavat EU-varojen kavalluksia - petoksentorjuntajärjestö OLAF

Euroopan Unionin petoksentorjuntavirasto OLAF:in johtaja Giovanni Kessler on antanut lehdistölle tiistaina 3. heinäkuuta lausunnon, jossa Kessler sanoo EU-jäsenvaltioiden pimittävän tietoa EU-varojen kavalluksista.

OLAF:ille vuonna 2011 tulleista 1046.sta vihjeestä vain 54 kappaletta tuli jäsenvaltioiden viranomaisilta. Yli puolet vihjeistä oli peräisin yrityksiltä, lakimiehiltä ja yksityisiltä. Jäsenvaltiot eivät ole halukkaita ilmoittamaan petoksista, korruptiosta ja rikollisesta toiminnasta, koska pelkäävät leimautuvansa EU-tasolla korruptoituneiksi, arvioi Kessler

OLAF, joka tarkastaa kuinka EU-varoja käytetään EU:n eri instituutioissa, kuvaa "käyttämättömien rakennerahastojen olevan houkuttelevin kohde petoksille, ja että yleensä "kuvassa on mukana järjestäytynyttä rikollisuutta, joka on levittäytynyt ympäri Eurooppaa sekä maailmaa".

Rakennerahastoja hallinnoivat täysin jäsenmaat sekä paikalliset viranomaiset, eikä EU-komissio valvo varojen käyttöä. OLAF:in mukaan "kontrollimekanismit varojen käytöstä ovat heikoin lenkki, ja siellä ilmenee eniten ongelmia".

OLAF:in tutkijat saivat vuonna 2011 takaisin 691 miljoonaa euroa pihittyä rahaa, joista 520 miljoonaa euroa oli peräisin rakennerahastoista.

Suurin yksittäinen kaappaus on ollut EU-rahoitteisen moottoritien rakentamisen yhteydessä lähellä Salernoa Calabriassa, Etelä-Italiassa. Liikennejärjestelyistä vastuussa olevat viranomaiset olivat jaelleet 388 miljoonaa euroa yrityksille, joiden palveluksessa he itse samaan aikaan työskentelivät.
 

"EU:lle palautetut rahat on otettu Italian veronmaksajilta, ei rikollisilta."


Petoksellinen toiminta on yleistä myös tulli- ja maataloustukitoiminnassa, kertoo EuObserver. Ahkeria rosvoja ja lahjuksen ottajia ovat myös EU:n omat virkamiehet. Rikolliset etsivät aktiivisesti jäsenmaita, joissa rikoslainsäädäntö on heikkoa ja täynnä porsaanreikiä, tai missä syytteeseen joutuminen on harvinaisuus.

Rahaa ei jaella ´ruskeissa kirjekuorissa´ vaan pikemminkin "maksuja tehdään kulissiyrityksille, joka on kirjoilla jossain toisessa jäsenmaassa." Kessler ei nimennyt valtioita, mutta EuObserver "ymmärtää, että Unkari, Romania, Bulgaria ja Tsekin tasavalta ovat listan kärjessä".

Komissio aikoo ottaa käsiteltäväksi talouspetoksia koskevan direktiivin kuluvan vuoden heinäkuussa, sekä suunnittelee EU:n syyttäjänviraston avaamista vuoden 2013 alkupuoliskolla.

 

Toimittajan kommentti:

"...Unkari, Romania, Bulgaria ja Tsekin tasavalta ovat listan kärjessä". Kaikki ovat entisiä itäblokin valtioita, joissa ´taskurahat´ lienevät olleen Neuvostoliiton aikaan sikäläistä maan tapaa.

Kaverini, joka eleli jo NL:n aikaan itäblokkiin kuuluneissa maissa, ja asuu yhä, kertoi, että edelleen esimerkiksi autonkatsastus hoituu ´sujauttamalla´, eikä virkailija vilkaisekaan menopeliin sen jälkeen.

Mikä herättää - ainakin toimittajassa - ihmettelyä siitä, miksi EU tuntuu haluavan rakentaa nyt talouskriisin savuverhon suojissa vastaavan keskusjohtoisen järjestelmän.

Toimittaja haluaisi myös tietää, milloin OLAF saa käydä käsiksi komission omiin tileihin, joita kukaan tilintarkastaja ei ole hyväksynyt 17 vuoteen.

Riikka Söyring @ 4.7.2012 16:22


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Massive fraud of EU funds rarely reported by member states

BRUSSELS - Public authorities in member states are sealing their lips when it comes to passing on allegations of fraud, corruption, and criminal activities to the EU anti-fraud office, Olaf.

Read more: