TALOUSMONITORI
Tänään on perjantai, 9. lokakuuta 2015. Sivu on ladattu klo 20:40

Kreikan ökyrikkaat suojattu taloustalkoista: 'Järjestäytynyttä rikollisuutta'

Kreikkalainen vasemmistopuolue Syriza ei saa EU:lta apua ponnistuksissaan periä super-rikkailta laivanvarustajilta enemmän veroja, kirjoittaa EU Observer.

Lähde: EU Observer
Toimittaja: Riikka Söyring

29.6.2012, Verkkomedia.org

 

Kreikan ökyrikkaat suojattu taloustalkoista: "Järjestäytynyttä rikollisuutta"

George Stathakis, talousprofessori ja tuore parlamentin jäsen kertoi, että oppositio yrittää estää Kreikassa toimivien laivanvarustamoiden ja huolintayhtiöiden verohelpotukset sekä lisätä yksittäisten alusten tonnistoveroa.

Stathakiksen mukaan tämä toisi 700 miljoonasta eurosta yhteen miljardiin euroon lisää verotuloja valtiolle samalla, kun se siivoaisi sektoria, jolla harjoitetaan paljon veronkiertoa.

Noin viisikymmentä perhettä, jotka toimivat varustamoalalla, omistavat yhden jokaisesta viidestä rahtialuksesta "eurooppalaisessa laivastossa".

"Näiden perheiden varallisuutta on vaikea laskea, koska verotettavaa tuloa on hajautettu muille sektoreille ja lisäksi monet asuvat veroparatiiseissa kuten Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa. Mutta vuonna 2010 he yksinään kotiuttivat verottamatonta tuloa 15 miljardin edestä."

Euroopan komissio, joka maaliskuussa esitteli uuden suunnitelman "sen varmistamiseksi, että verotussysteemi on reilumpi kaikille kreikkalaisille", pitää nykytilannetta ilmeisesti vallan mainiona, koska sen maaliskuisen, tukipakettien valvontaa koskevan luonnoksen 195:llä sivulla ei mainita laivojen omistajia sanallakaan.

Stathakis sanoo, että EU pyrkii sen sijaan lisäämään tavallisten kreikkalaisten verorasitetta.

Kriminologi Michel Koutouzis sanoo, että "laivojen omistajilla on sveitsiläisillä pankkitileillä monin verroin enemmän rahaa kuin ovat Kreikan saamat tukipaketit. Rahoja kontrolloidaan pöytälaatikkoyhtiöiden kautta. Se on petosta. Se on järjestäytynyttä rikollisuutta."

Koutouzis muistuttaa myös, että laivamagnaateilla on tiiviit yhteydet poliitikkoihin niin EU-tasolla kuin Kreikassakin.

***

Riikka Söyring @ 29.6.2012 10:10


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
No EU austerity for Greek super-rich

BRUSSELS - Greece''s left-wing Syriza party will not get any help from EU institutions in its bid to make ship owners pay more tax.

George Stathakis, a recently elected Syriza MP and an economics professor at the University of Crete, told EUobserver the opposition party will try to curtail tax breaks for Greek-based ship management firms and intermediary companies and to increase tonnage tax on individual vessels.

He said the measures would bring in €700 million to €1 billion extra a year and help clean up the sector.

"Much of the tax evasion in Greece works through these intermediaries ... We need a new framework which will improve the tax receipts of the state," he said.

Read more:

    http://euobserver.com/22/116777