TALOUSMONITORI
Tänään on keskiviikko, 5. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 15:25

Italia aloitti pankkien tukemisen - Hyvin menee, mutta menköön!

Uutistoimisto Reutersin mukaan Espanjan lainakulut ovat kolminkertaistuneet yhdessä kuukaudessa samalla kun sen pankkien luottoluokituksia laskettiin uudelleen. Italian valtionvelan lainakorot ovat kivunneet yli 6 prosentin, mikä kasvattaa valtion velkaantumista huomattavasti.

Toimittaja: Riikka Söyring
27.6.2012, Verkkomedia.org

 

Italia aloitti pankkien tukemisen - Hyvin menee, mutta menköön! 

Samalla Italia on aloittanut omien pankkiensa tukemisen. Italian vanhin pankki, vuonna 1472 perustettu Banca Monte dei Paschi di Siena on saanut "valtion takauksen" kahdesta miljardista eurosta (($2.5bn; £1.6bn) voidakseen jatkaa toimintaansa.

Kaikkiaan pankin uskotaan tarvitsevan lähemmäs 4 miljardia euroa.

Banca Monte dei Paschi di Sienan markkina-arvo on taloussivusto Bloombergin mukaan noin 2.4 miljardia euroa.

Osasyitä sille, miksi pankki tarvitsee tukea, on se, että se kuuluu Italian valtion lainoittajiin, ja se joutuu hankkimaan pääomaa "osana Euroopan suunnitelmaa saada pitkään jatkunut kriisi loppumaan," kertoo Bloomberg. Pankin vuonna 2009 saamasta valtionavusta 1.9 miljardia euroa on myös lankeamassa maksuun. 

Luottoluokittaja Moody´s laski 26:n italialaisen pankin luottoluokituksia viime kuussa. Monikansallinen investointipankki Barclays pitää Italian selviytymistä ´matemaattisena mahdottomuutena´.

Euroopan Unionin hyväksyntää viimeisimmälle takaukselle odotetaan, jonka jälkeen Suomi pääsee taas kantamaan eurooppalaista yhteisvastuuta pankkitukirahastoissa.

 

EVM-loukku on lauennut

Eräs tällainen pankkitukirahasto on Euroopan "vakausmekanismi" EVM, jonka Suomen eduskunta hyväksyi 21.6 2012.

EVM:n mielenkiintoisiin ominaisuuksiin kuuluu, että Suomen sinne lupaama raha annetaan pysyvästi, ja se on iäksi menetetty. Tällä hetkellä Suomen EVM:lle lupaamat rahat joudutaan ottamaan velaksi.

EVM on myös rakennettu niin, että sitä mukaa kuin siihen kuuluvia maita tippuu avunpyytäjiksi, jäljelle jääneet valtiot maksavat myös avunpyytäjien osuuden. Teoreettisesti on siis täysin mahdollista, että Suomi jäisi yksin vastuuseen EVM:n maksumiehenä, jos muut osalliset valtiot päättävät olevansa avun tarpeessa. Tällöin Suomi elättäisi Eurooppaa alkuun 700 miljardilla eurolla, ja EVM voisi halutessaan pyytää Suomelta lisää.

EVM:sta ei voi erota, eikä sen johdolla ole oikeudellista vastuuta toimistaan.

Kaiken EVM:aa koskevan tiedon voi lukea eduskunnan EVM-käsittelyistä. Jostain syystä EVM:n erilaiset ikävät puolet eivät ole ylittäneet suomalaisen valtamedian uutiskynnystä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, vaaleilla valitsemattoman Herman van Rompuyn työryhmän raportin mukaan oikea lääke eurokriisiin on euromaiden yhteistyön syventäminen.

Yhteistyön syventäminen tarkoittaa yhteisen "valtiovarainministeriön" perustamista, talletussuojaa, pankkiunionia ja entistä tiiviimpää yhteistä talouspolitiikkaa, jossa tulonsiirtounionin kautta elätetään niitä Euroopan alueita, joilla menee heikosti.

Taloussanomat kirjoittaa: "Talous- ja rahaliiton toiminnalle on raportin mukaan keskeistä, että jäsenmaiden talouspolitiikkaa sovitetaan nykyistä paremmin yhteen. Kansallisissa talouspoliitikoissa tulee pyrkiä vahvaan ja kestävään kehitykseen, työllisyyteen ja huolehtia sosiaalisesta vastuusta. Konkretia jää näissä ehdotuksissa kuitenkin vähäiseksi."

Edelleen Taloussanomien mukaan "Rompuyn ryhmän neljäs kulmakivi on demokratian vahvistaminen. Kansanvallan toteutumista on vahvistettava Rompuyn mukaan sekä EU-tasolla että jäsenmaissa. Myös nämä ehdotukset jäävät vaille käytännön toteutusideoita," eikä sitä liene kukaan EU:lta ole odottanutkaan.

 

Lähteet:

 

 

 

Riikka Söyring @ 27.6.2012 17:15


              
Ote alkuperäisestä uutisesta: