TALOUSMONITORI
Tänään on keskiviikko, 2. syyskuuta 2015. Sivu on ladattu klo 17:49

Taloustarkastus suojaan politiikalta - EU-komissiolta kerrankin hyvä ehdotus?

Euroopan komissio on ehdottanut uusia sääntöjä, joilla on tarkoitus suojata kansallisia valtiontaloudentarkistusvirastoja poliittiselta vaikutukselta. Syynä ehdotettuihin sääntöihin on Kreikassa liikepankki Goldman Sachsin avulla harjoittama 'luova kirjanpito'.

Lähde: EU Observer
Toimittaja: Riikka Söyring
20.4.2012, Verkkomedia.org

 

Taloustarkastus suojaan politiikalta - EU-komissiolta kerrankin hyvä ehdotus?

EU-komissio on ehdottanut uusia sääntöjä, joilla yritetään suojata kansallisia tilasto- ja valtiontaloudentarkastusvirastoja poliittiselta vaikutukselta. Syynä ehdotettuihin sääntöihin on Kreikan liikepankki Goldman Sachsin avulla harjoittama "luova kirjanpito", jolla Kreikan alijäämä häivytettiin näkyvistä, ja joka laukaisi eurokriisin.

Euroopan Unionin jäsenmaiden odotetaan allekirjoittavan sopimuksen siitä, että valtiontalouden kanssa tekemisissä oleviin virastoihin ei nimitetä ihmisiä poliittisin perustein. Sopimuksella halutaan taata tilintarkastajien riippumattomuus.

Sopimusrikkomuksesta joutuu Euroopan oikeustuomioistuimeen (ECJ) ja saa sakkorangaistuksen. Europarlamentin ja jäsenmaiden suostumus tarvitaan vielä.

Kreikan tilastoviranomainen ELSTAT:in entinen johtaja Andreas Georgiou on syytteessä tilastojen parantelemista. Georgiou työskenteli aiemmin kansainvälisessä valuuttarahasto IMF:ssa, ja hänet palkattiin vuonna 2010 siivoamaan Elstatin kirjanpitoa.

Espanjassa on vastaavia huolia. Kirjanpidon parantelulla piilotetut velat ovat alkaneet pintautua. EUobserverille kommentoinut ajatushautomo CEPS:in Pjotr Kaczynski toivoo, että EU:n petostentorjuntavirasto OLAF:in valtuuksia käytettäisiin nykyistä laajemmin.

Vuonna 2002 mep Chris Heaton-Harris, joka valvoi Olafia europarlamentin puolesta, totesi The Telegraph-lehdelle, että petostentorjuntavirasto Olaf on "kaatopaikka, jonne työnnetään kaikki ne virkailijat jotka ovat kompromettoineet itsensä, sekä ne, jotka katselivat muualle 1990-luvulla"

Vuonna 1999 paljastui Santer´in komission sekä heidän alaistensa harjoittama korruptio, nepotismi, varojen väärinkäyttö ja petos.

"Olafin on tarkoitus olla täysin riippumaton virasto, mutta selvästikään se ei sitä ole. Toistaiseksi se on käsitellyt 92 tapausta, joissa oli todisteita rikollisesta toiminnasta, mutta syytteisiin on johtanut vain kaksi tapauksista," Heaton-Harris kertoi vuonna 2002.

 

Toimittajan kommentti:

Mahtanevatko puolueet olla innostuneita komission ehdotuksesta?

Palkinto- ja houkutusvirkojen jakamisen siirtyessä puolueiden ulottumattomiin, puolueet saattavat itse alkaa näyttää vähemmän houkutteleville virkamiesten silmissä.

Riikka Söyring @ 20.4.2012 8:12


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
EU on Greek statistics scandal: 'Never again'

The EU commission has proposed new rules on how to shield national statistics bureaus from political influence, three years after Greece lied about its deficit, triggering its first bail-out and marking the start of the eurozone crisis.

Under the new regime, unveiled on Tuesday (17 April), EU governments will have to sign written pledges that they will not make political appointments in the sector and on the independence of national number-grinders more broadly.

Failure to comply would lead to legal action at the European Court of Justice and potential fines, apart from the market turmoil that such a breach of confidence can trigger.

MEPs and member states still have to bless the scheme. But for his part, taxation commissioner Algirdas Semeta told press in Brussels: "We want to ensure that, [that] never again, will we have any political influence on our statistics."

Read full article: