TALOUSMONITORI
Tänään on sunnuntai, 28. joulukuuta 2014. Sivu on ladattu klo 17:11

Venezuela listattiin maailman huonoimmaksi taloudeksi, mutta...

Amerikkalainen taloussivusto CNBC on listannut kymmenen maata, joissa on sen mukaan huonoin liiketoimintaympäristö. Katso listaus ja perustelut.

Lähde: Taloussanomat, CNBC
Toimittaja: Riikka Söyring
6.11.2011, Verkkomedia.org

 

Venezuela listattiin maailman huonoimmaksi taloudeksi, mutta...

 

10. Argentiina

Vuonna 2002 talousromahduksen kokenut Etelä-Amerikan maa ei ole onnistunut houkuttelemaan sijoittajia takaisin luokseen. Esimerkiksi rakennusluvan saaminen maassa on tiheän byrokratiaviidakon takana.

9. Venäjä

Suomen itänaapuri on yksi maailman nopeimmin kasvavista talouksista, mutta yrittäminen siellä ei ole helppoa. Vaikean byrokratian vuoksi esimerkiksi sähkösopimuksen solmimisessa voi kestää jopa yli yhdeksän kuukautta.

8. Brasilia

Etelä-Amerikan talousmahti on yrittämiselle hankala maa etenkin korkean veroasteensa vuoksi. Viime vuonna maan kokonaisveroaste oli 37 prosenttia bruttokansantuotteesta.

7. Indonesia

Kaakkois-Aasian suurin talous on liiketoiminnan kannalta hankala etenkin byrokratian vuoksi. Esimerkiksi yrityksen perustamisessa kestää Indonesiassa puolitoista kuukautta, joka on 3,5-kertaisesti OECD-maiden keskiarvoa enemmän.

6. Intia

Maailman neljänneksi suurin talous on kasvanut viime vuosina hurjaa 7,5 prosentin vuosivauhtia, mutta erittäin pahat korruptio-ongelmat tekevät liiketoiminnasta vaikeaa.

5. Nigeria

Afrikkalainen öljyjätti tienaa raaka-aineilla, mutta maan liiketoimintaympäristö on huono. Vaikea byrokratia, laajalti esiintyvä väkivalta ja poliittinen epävakaus ovat pelottaneet sijoittajia jo pitkään.

4. Filippiinit

Saarivaltion luonnonvaroissa on runsaasti potentiaalia, mutta alati muuttuva ja epämääräinen oikeusjärjestelmä on ajanut ulkomaiset sijoittajat pakosalle.

3. Algeria

Pohjois-Afrikan Algeria on bisnesympäristöltään huono etenkin takeltelevan byrokratian vuoksi. Maassa on vaikea maksaa veroja oikein, rekisteröidä omaisuutta ja saada esimerkiksi sähkösopimus.

2. Ukraina

Euroopan toiseksi suurin maa on huono ympäristö liiketoiminnalle etenkin neuvostoajalta periytyvän jäykän toimintakulttuurin vuoksi. Maassa on äärimmäisen vaikea saada esimerkiksi rakennuslupia, ja poliittinen järjestelmä on epävakaa.

1. Venezuela

Maan liiketoimintaympäristö on huono etenkin heikon sijoitussuojan, viime vuosina tehtyjen kansallistamispäätösten ja luotonsaannin vaikeuden vuoksi.

 

Toimittajan kommentti:

CNBC ei mainitse uutisessaan, että Brasilian ja Venezuelan pankkilakeja pidetään maailman parhaina tallettajan kannalta, ja tästä syystä monet länsimaiset sijoittajat pitävät varojaan em. maiden pankeissa turvassa länsipankkien epäluotettavaksi katsomaltaan toiminnalta.
 
Venezuelan presidentti Hugo Chávez käytti valtuuksiaan uudistaakseen pankkisektoria.
Artikkeli "Venezuelan National Assembly Passes Law Making Banking a Public Service” kertoo: "Venezuelan kansalliskokous on hyväksynyt lain, joka määrittelee pankkitoiminnan julkiseksi palveluksi. Päätöksen perusteella Venezuelan pankkeja vaaditaan osallistumaan enemmän julkisiin, sosiaalisiin ohjelmiin kuten talojen rakentamiseen. Laki tekee myös hallitukselle helpommaksi sekaantua pankkien toimintaan, jos pankkien toiminta vahingoittaa tai uhkaa vahingoittaa kansallisia etuja..."
 
"Uusi laki suojaa pankkien asiakkaita, heidän talletuksiaan ja sijoituksiaan siltä varalta, että ´pankkien omistajien taholta toiminnassa ilmenisi jotain poikkeuksellista´. Laki myös määrää pankkien toiminnan valvojia huomioimaan ensisijaisesti pankin asiakkaiden, tallettajien edun -eikä vain osakkeenomistajien- tehdessään pankkitoimintaa koskevia päätöksiä."
Laki määrää myös, että pankkien ennen verotusta lasketusta voitto-osuudesta 5 % täytyy ohjata kunnallisvaltuustojen suosittamiin kohteisiin, ja että 10 % pankin pääomasta täytyy sijoittaa rahastoihin, jotka takaavat, että konkurssin sattuessa työntekijöiden eläkkeet tai palkat eivät jää heiltä saamatta."

Softline Consultoresin vuoden 2009 lukujen mukaan 5 prosenttia pankkien ennakkoverojen voitto-osuudesta Venezuelassa olisi merkinnyt ylimääräisiä 314 miljoonaa bolivaria eli 73.1 miljoonaa US-dollaria käytettäväksi sosiaalisissa ohjelmissa Venezuelan köyhien tarpeisiin.
 
Wall Street Journal kirjoittaa: "Chávez on uhannut pakkolunastaa isot pankit, jos ne eivät lisää pienyritysten ja potentiaalisten asunnonostajien luototusta. Tällä kertaa hän sanoo sen julkisesti ja lisää näin painetta pankkeja kohtaan osoittaakseen huolensa siitä, että kaikilla Venezuelan 28 miljoonasta kansalaisesta ei ole kunnollista asuntoa." "Olkoot mikä pankki tahansa, Banco Provincial, Banesco tai Banco Nacional de Crédito... minä pakkolunastan ne kaikki, jos ne eivät auta hädässä olevia ihmisiä," ilmoitti Chávez.
  
CNBC ei kerro myöskään, että moni listatuista maista on suojannut kansallisomaisuutensa vapaakaupalta varmistaakseen sen, että kansallisomaisuus ja sen tuotto pysyy maassa palvelemassa maan kansalaisten tarpeita.
 
Venezuelassa Chávez on ajanut läpi lakeja, jotka "säätelevät ja  kontrolloivat ulkomaailaisten poliittisille ryhmittymille antamaa rahoitusta sekä kieltävät sen kokonaan." Lait ovat eräs tapa, jolla Chávez voi puolustaa maataan Yhdysvaltain sekaantumiselta Venezuelan sisäisiin asioihin ja suojella Venezuelan suvereniteettia.
  
CNBC ei kerro siitä, että Venezuela myy öljyä edullisesti Yhdysvaltain köyhille, koska Yhdysvaltain hallitus ei halunnut tai kyennyt sopimaan amerikkalaisten öljy-yhtiöiden kanssa edullisemman lämmitysöljyn myymisestä köyhille amerikkalaisille. 
  
Vuonna 2005 Venezuelan prseidentti Hugo Chávez antoi ilmoituksen solmimastaan sopimuksesta, juuri amerikkalaisten kiitospäivänä. Hän myisi tuhansille ja tuhansille köyhille amerikkalaisille näiden välttämättä tarvitsemaa lämmitysöljyä niin halvalla, että köyhillä on siihen varaa: 40 % alle markkinahinnan.

Chávezin ilmoitus iski pahaan rakoon. Se tuli juuri, kun Bushin hallinto ja öljy-yhtiöt olivat epäonnistuneet vastaamaan senaatin pyyntöihin auttaa köyhiä selvitymään kylmästä talvesta alentamalla polttoöljyn hintaa.
 
“Haluamme auttaa köyhiä amerikkalaisia yhteiskuntia Yhdysvalloissa. On ihmisiä, jotka kuolevat kylmyyteen ilman apuamme" sanoi Hugo Chávez. 
 
Öljysopimuksen laatimisessa auttoi demokraattien kongressiedustaja Bill Delahunt. Öljy toimitetaan köyhille kahden voittoa tavoittelemattoman ryhmän kautta. Toinen näistä ryhmistä on CEC, Citizen´s Energy Corp, jota johtaa Robert Kennedyn poika Joseph Kennedy II.
Kommentin lähteet:

 

Uutisen lähteet:

Riikka Söyring @ 6.11.2011 15:55


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
The World’s 10 Worst Countries for Business

World''s Worst Countries for Business

As the U.S. and Europe grapple with slowing growth, more businesses are turning attention to emerging markets for expansion and profits. Foreign direct investment (FDI) into countries such as Brazil, Russia, and Indonesia are at record highs, with Brazil attracting $48.4 billion dollars in 2010, an increase of 87 percent over 2009.