TALOUSMONITORI
Tänään on lauantai, 27. joulukuuta 2014. Sivu on ladattu klo 7:12

Parku euroalueella yltyy, kun kriisi pahenee

Aamulla talouslehti Financial Times kirjoitti Italian oikeistohallituksen horjuvan Euroopan unionin vaatimien taloussopeutusratkaisujen takia. Nyt Hollannin vähemmistöhallitus on pulassa samasta syystä.

Toimittaja: Riikka Söyring
26.10.2011, Verkkomedia.org

 

Parku euroalueella yltyy, kun kriisi pahenee

EuObserver kirjoittaa Hollannin vähemmistöhallituksella olevan vaikeuksia löytää taakseen riittävää enemmistöä euroalueen varalle Brysselissä kaavailtujen "uudistusten" takia.

Syynä Hollannin hallituksen vaikeuksiin on pääasiallisesti se, että sekä parlamentti että hallitus kieltäytyvät täsmentämästä, mikä olisi Hollannin kannalta hyväksyttävää vaadituissa talouskuriohjelmissa.

Pääministeri Mark Rutten suurimpana kompastuskivenä EuObserver pitää äärioikeistolaista Geert Wildrsiä ja hänen Vapaus-puoluettaan (PVV).

PVV on tehnyt selväksi, että yksikään uusi pelastus- tai tukipaketti ei innosta millään lailla, vaan että niitä vastustetaan. Myöskään työväenpuolue (PvdA) "ei ole vakuuttunut, että kabinetti palaisi kotiin minkään uskottavan pelastussuunnitelman kanssa".

Arie Slob, kristillisten johtaja (CU) muistutti pääministeriä siitä, että tämä johtaa vähemmistöhallitusta: "jos ette saa enemmistön tukea, teillä on iso ongelma".

Suomessa kaikki EU:sta tulleet ehdotukset ovat menneet lähinnä läpihuutojuttuina läpi. Seurauksena suomalaisilla ei ole mitään tietoa, paljonko erilaiset pelastus- ja tukipakettikyhäelmät tulevat suomalaisille veronmaksajille maksamaan so. paljonko rahaa virtaa ulos sen sijaan, että se käytettäisiin kotimaassa.

 

Euroopan johtajien huippukokous peruttiin, ilmeisesti osittain Italian kriisin takia

Iltasanomat siteeraa uutistoimisto Reutersia: "Huomisaamuksi suunniteltu EU-maiden valtiovarainministerien kokous on peruttu, kertovat diplomaattilähteet. Huippukokouksen on määrä löytää lääkkeet euroalueen velkakriisiin ja sopia muun muassa yksityisen sektorin sijoittajien vastuusta Kreikan kriisin hoidossa sekä euroalueen väliaikaisen vakausrahaston vahvistamisesta."

Uutistoimisto Reutersin mukaan valtiovarainministerien kokous peruttiin, koska käsiteltävien asioiden yksityiskohtia ei vielä saatu valmiiksi.

EU-presidentin Herman van Rompuyn tiedottajan mukaan valtiovarainministerit saattavat kokoontua lähipäivinä hiomaan keskiviikon huippukokouspäätösten yksityiskohtia, Iltasanomat täsmentää.

Päätökset on siis jo tehty vaikka kokousta ei pidetäkään?

 

Yhteispohjoismainen valuutta?

Mielipidevaikuttajat ovat viime päivinä keskittyneet vapaakauppaa uhkaaviin tekijöihin näin Euroopan kriisin vanavedessä. Lääkkeeksi on ehdotettu pohjoismaisen yhteistyön tiivistämistä ja jopa yhteispohjoismaista valuuttaa. Pohjoismaiden neuvostoa ja hallituksia kehotetaan selvittämään keinoja, joilla Pohjoismaista saadaan entistä tehokkaampia, kirjoittaa AnalysNorden.

– Jos euroyhteistyö kariutuu, pohjoismaisen valuutan luominen olisi itsestään selvää. Maiden taloudet täydentävät toisiaan, työvoima liikkuu, ja koordinoidun finanssipolitiikan perustaksi on yhteisiä arvoja, joten tällä pohjoismaisella valuutalla – taalerilla? – luulisi olevan huomattavasti paremmat edellytykset kuin eurolla, arvioi Analys Norden.

– Jos EU menee eurokriisin myötä yhä enemmän liittovaltion suuntaan, pohjoismaisten voimien yhdistäminen on entistä aiheellisempaa. Muuten on vaikeaa puolustaa avoimuutta ja vapaakauppaa muiden maiden protektionismialttiudelta ja salailulta, kirjoittaa yhteiskunnallinen keskustelija Gunnar Wetterberg Dagens Nyheterissä.

Taloustieteen professori Lars Oxelheim puolestaan varoittaa tämän päivän Svenska Dagbladetissa piiloprotektionismista:

– Kriisin aikana on saatu paljon merkkejä siitä, että peiteltyjen kansallisten ratkaisujen käyttö on lisääntynyt. Näkyvän protektionismin tiukka valvonta EU:ssa on poikinut monenlaista historiasta tuttua ja hyvin kekseliästä piiloprotektionismia.

Samalla hän kehottaa Pohjoismaita voimien yhdistämiseen, jotta voisimme markkinoida perifeerisiä maitamme globaalisti.

 

Lähteet:

Dagens Nyheter

Svenska Dagbladet

Samasta aiheesta

Förbundsstaten Norden (Publication)

Talous- ja rahapolitiikan ministerineuvosto (MR-FINANS) (Organisation)

Pohjoismaiden hallitusten talous- ja finanssiyhteistyötä johtavat Pohjoismaiden valtiovarainministerit, jotka muodostavat MR-FINANSin. Yhteistyö pohjustaa pohjoismaisten etujen ajamista kansainvälisesti ja globaalin talouden entistä laajempaa yhdentymistä.

 

Riikka Söyring @ 26.10.2011 17:40


              
Ote alkuperäisestä uutisesta: