VIIHDEUUTISET
Tänään on perjantai, 28. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 3:25

Järisyttävä dokumenttielokuva 'Propaganda' (2012) - nyt kokonaisuudessaan netissä!

Tämän dokumentin katsominen herättää ja kehittää mieltäsi varmasti. Sinun ei haluta näkevän tätä elokuvaa, eikä sitä varmasti tulla esittämään lännen valtamediassa, koska pohjois-korealainen tutkimus käsittelee suorasanaisesti kulttuuriamme ja mielenohjausta - aivopesua - jonka kohteina olemme.

Lähde: Sabineprogram
Toimittaja: Janus Putkonen
15.7.2012, Verkkomedia.org

 

Järisyttävä dokumenttielokuva "Propaganda" (2012)

Dokumenttielokuvaa "Propaganda" (Pohjois-Korea, 2012) on julkaistu Youtubessa jakso kerrallaan alkukesän 2012 ajan. Kun elokuvaa oli julkaistu "Sabineprogramin" toimesta vasta viisi ensimmäistä jaksoa, elokuvan netissä julkaissut ja kääntänyt henkilö sai kutsun poliisilaitokselle kuulusteluun 16.6.2012. 

Syy on selvä - tätä dokumenttielokuvaa ei ole tarkoitettu, eikä sitä haluta sinun silmillesi. Elokuvan kääntäjä kertoo matkanneensa viime huhtikuussa Etelä-Koreaan Seouliin, jossa hänen luokseen oli tullut mies ja nainen, jotka kertoivat olevansa loikkareita Pohjois-Koreasta.

He olivat antaneet elokuvan kääntäjälle DVD:n muodossa ja pyysivät häntä kääntämään elokuvan englanniksi. He olivat esittäneet toiveen elokuvan julkaisusta netissä, jotta koko maailmalla olisi mahdollisuus nähdä tämä järisyttävä elokuva.

Elokuvan käänyt naishenkilö uskoo, ettei elokuva ollut koskaan tarkoitettu julkaistavaksi Pohjois-Koreassa. Tämän ammattitasoisesti koostetun dokumenttielokuvan päätyminen tunnetulle ammattikääntäjälle näiden "loikkareiden" toimesta ei siis liene sattumaa. Hän uskoo näiden ihmisten työskennelleen Pohjois-Korean palveluksessa.

Vaikka elokuvan taustalla on kiistelty Pohjois-Korea, dokumentin kääntäjä oli elokuvan nähtyään tullut siihen tulokseen, että vaikka se sisältääkin Pohjois-Korealle ominaista ideologiaa, elokuvan kirkas viesti ja sen puhutteleva sanoma kuuluu ennen kaikkea länsimaisille katsojille - jotta siitä voidaan keskutella vapaasti.

 

Toimittajan saatesanat:

Olen elämässäni nähnyt muutamia harvinaisen onnistuneita, puhuttelevia ja opettavaisia dokumenttielokuvia. Tämä elokuva lukeutuu välittömästi näkemieni dokumenttielokuvien kärkisijoille. Toivon osaltani jokaisen suomalaisen näkevän tämän elokuvan.

Vaikka englantia ei sujuvasti ymmärtäisikään, tämä elokuva kannattaa katsoa joka tapauksessa. Sen kuvallinen sanoma on harvinaisen puhutteleva. Toivon tietenkin pian suomalaista tekstitystä. Käännös englanniksi on laadukkaasti toteutettu, joten toivottavasti saamme pian tämän "uutta näkemystä" edustavan dokumenttielokuvan myös suomeksi - suomalaisille.

Tämä elokuva kertoo meistä ja kulttuuristamme. Siis tarvitsemmeko me jonkun, joka pystyy opettamaan kulttuurimme olemuksen ja länsimaisen ajattelun perustan riittävän välimatkan päästä - "näkien metsän puilta" - ilmeisesti juuri näin olikin tapahduttava. Katso elokuva avoimin mielin. Tämän jälkeen pohdi näkemääsi hetki ja jaa elokuva välittömästi myös kaikille ystävillesi.
 

Toivotan järisyttävää ja opettavaista dokumenttikokemusta!

 

"Propaganda" -linkit:

Facebookissa:

Youtubessa:

Koko elokuvan linkki:

 

Janus Putkonen @ 15.7.2012 21:15