VIIHDEUUTISET
Tänään on tiistai, 2. kesäkuuta 2015. Sivu on ladattu klo 14:35

Kirja-arvostelu: Yrjö Kallisen Elämä & Totuus

"Yrjö Kallinen oli omaperäinen ajattelija, joka pyrki tinkimättä totuudellisuuteen ja myötätuntoon. Hänen mielipiteensä ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan.

Opetusneuvos Yrjö Kallisen (1886-1976) elämä on Suomen historian merkillisimpiä ihmiskohtaloita. Hän sai sisällissodassa neljä kuolemantuomiota, vaikka yritti toimia rauhanvälittäjänä valkoisten ja punaisten välillä. Toisen maailmansodan jälkeen vankkumattomasta pasifistista tuli Suomen puolustusministeri.

Osuustoimintamies ja Työväen Sivistysliiton pitkäaikainen puheenjohtaja oli suosittu puhuja. Hän oli paitsi sosiaalidemokraatti myös teosofi ja tunsi tarkasti idän uskonnot.

Elämänkertateoksen lähteinä ovat Kallisen omat tekstit, joista valtaosa on aiemmin julkaisemattomia. Vastalöydetty kirjeenvaihto ja kattava arkistotukimus luovat Kallisesta uudenlaisen kuvan, ja hänen ulkomaisille toimittajille antamansa haastattelut valaisevat Suomen historiaa tavanomaisesta poikkeavista näkökulmista."

Toimittanut: Mika Kortesalo
6.5.2012, Verkkomedia.org


Kirja-arvostelu: Yrjö Kallisen Elämä & Totuus

 

Näin kertoo kirjan takakansi Matti Salmisen teoksesta Yrjö Kallisen elämä & totuus. Kirjasta saa laaja-alaisen kuvan Yrjö Kallisen tavasta ajatella ja toimia rauhantilan säilyttämiseksi ja saavuttamiseksi sielläkin, missä vielä soditaan. Kirjan teksti on suhteellisen helppo lukuista ja sisältää runsaasti suoria lainauksia Kallisen pitämistä luennoista, lehtikirjoituksista sekä hänen lähettämistään kirjeistä erinäisille hänen elämäänsä vaikuttaneille henkilöille.

Teoksessa kerrotaan myös kuinka Kallinen uskoi yksilön mahdollisuuksiin vaikuttaa. Idän uskontoihin tutustuttuaan hän oli vakuuttunut kaiken ykseydestä ja pohti kulttuurissamme vaikuttavia epäkohtia, jotka saavat meidät näkemään maailman hyvin kapeakatseisesti.

Kallinen vieroksui itse sanaa totuus, hän puhui itse totuudellisuudesta. Eräs kirjasta parhaiten mieleen jäänyt Kallisen lainaus kertoo myös hyvin siitä, mitä Kallinen piti yhtenä tärkeimmistä asioista elämässä;

"Käytännölliset, faktiset tiedot ja taidot ovat tarpeellisia, maailma mekanisoituu, teknillistyy, me tarvitsemme teknistä tietoa ja taitoa enemmän ja enemmän, se on erottamaton osa nykyaikaista kasvatusta, sen minä ymmärrän, mutta minä lisäisin siihen yleiseen tietoon tämän, tärkeintä sittenkin on sisimmän ihmisen esille saaminen, herättäminen ihmisessä. Ihmisen vapauttaminen häneen iskostetuista vääristä näkemyksistä, velvoituksista, kaikista -ismeistä ja muista, joiden nimessä häntä yllytetään toista ihmistä vastaan. Tämä on se tärkein asia, jota minä tähdennän uudestaan ja uudestaan. (...)"

 

Lue myös:

Toimitus @ 6.5.2012 17:15