BLOGI
Tänään on tiistai, 3. maaliskuuta 2015. Sivu on ladattu klo 5:07

Tarina heräämisestäni - kuin olisin syntynyt uudestaan

Se oli vuosien hidas prosessi, enkä osaa sanoa tarkkaa paikkaa enkä aikaa, milloin se aikanaan tapahtui. Sen kuitenkin muistan, miltä minusta silloin tuntui: kuin olisin syntynyt uudestaan - herääminen muutti minua ja elämääni - paremmaksi.

Sanotaan, että syntymä ja kuolema ovat elämässämme kaikkein hienoimpia hetkiä, ja silloin meitä ympäröi niin valtaisa valon ja rakkauden määrä, ettemme koe läheskään samanvertaista muina elämämme hetkinä - niinä parhaimpinakaan.

Minusta tuntui silloin, kuin olisin syntynyt uudelleen. Muutuin lapseksi jälleen ja aloin uudestaan haistella ja maistella elämää. Olin päässyt irti ulkoakäsin ohjautuvuudesta ja muuttunut sisältäkäsin ohjautuvaksi. Kyyneleet virtasivat pitkin poskiani, sillä ensi kertaa elämässä, tunsin itseni todella vapaaksi.

Minulla oli mielen vapaus ja se on oikeastaan kaikki, mitä meillä voi olla. Näin kaiken aivan uusin silmin, väreilevänä värikkyytenä, elämän kauniina monikirjoisina vivahteina, jolloin kaikkea elävää tuli lähestyä syvällä kunnioituksella. Heräämisen kautta rakkauden ja armollisuuden määrä lisääntyi ennenkaikkea itseä sekä luonnollisesti tällöin myös muita kohtaan.
 

Sen myötä ei enää kiinnostanutkaan olla tuomitseva niitä kohtaan, jotka vielä nukkuvat. Olin päässyt irti oman mieleni vanginvartijatietoisuudesta ja olin herännyt todellisuuteen elämättä enää elämääni ruusunpunaiset lasit silmilläni.


Heräämisen myötä elämä muuttui kaikin tavoin ja se vaikutti elämäni jokaisella osa-alueella. Aikaisemmin olin muodostanut tajunnassani oman todellisuuteni, joka ei sitten kuitenkaan lähemmin tarkastellen ollutkaan totta, vaan valhetta. Tämä kaikki tarkoitti käytännössä sitä, että maailmankuvani oli rakennettava uudelleen, eikä sitä voine sanoa parhaalla tahdollakaan kovin helpoksi prosessiksi. Päinvastoin.

 

Se muutti tapaani ajatella

Sitä alkoi luonnollisesti enemmän kyseenalaistamaan asioita ja huomaamaan, kuinka paljon mieliimme itseasiassa koetetaan vaikuttaa eri medioiden ja instituutioiden taholta. Asenteitamme koetetaan muokata sitä kautta jokaikinen päivä siihen suuntaan, kuin valta- ja rahaeliitti toivookin sen muuttuvan.

Heillä on käytössään siihen tarkoitukseen psykologeja ja muita alan asiantuntijoita. Markkinavoimien toiminta on viimeisen päälle harkittua ja se häiritsee niin paljon, ettei edes kovin paljoa tee mieli lähteä kauppaan tai edes ravintolaan syömään.

Valtamediasta ei taas sitä totuutta löydy, kenties puolitotuus, suoranaisista valheista puhumattakaan. Toisaalta taas kriittinen pitää olla aina. Myös sieltä "other side" puolelta syötetään disinformaatiota. Loppujen lopuksi monet asiat perustuvat enemmän tai vähemmän huijaukselle ja maksimaalinen voitontavoittelu kaikessa syrjäyttänyt humaaniuden. Yksi järkyttävä esimerkki tästä on lääketeollisuus.

 

Se muutti omia asenteitani

Kaikki lähtee lopulta sieltä omien korvien välistä ja kaikkea pahaa oloa ei voi aina ulkoistaa pois itsestä - sitä on otettava itse vastuu omista sanoistaan ja teoistaan. Kukaan muuhan ei voi sitä puolestasi tehdä. Voin muuttaa ainoastaan omaa itseäni, en muita, ja jokainen on ensisijaisesti vastuussa myös oman onnensa rakentamisessa. Sitähän ei voi sysätä kenenkään muun harteille.

En silti kannata nykymuotoista individualistista yhteiskuntaa, jossa teroitetaan, miten jokainen meistä on oman onnensa seppä. Aivan sillä tavoin se ei kuitenkaan mene. Meillä jokaisella kun on omanlaisemme maailmankuva, jonka kautta ymmärrämme erilaisia asioita ja myös henkiset resurssimme ovat kovin eri tasoilla. Yhteiskunnalla on oma vastuunsa, lähimmäisillä ja kanssakulkijoilla omansa ja myös yksilöllä oma vastuunsa.

 

Se muutti ruokailutottumuksiani

Sitä alkoi kiinnittämään enemmän huomiota terveellisen ruoan merkitykseen omaa hyvinvointia ajatellen ja omavaraisuuden merkitys eneni. Mieluummin teen itse alusta asti ruoan lisä- ja säilöntäaineettomista ruoista, kuin ostan mitään puolivalmisteita kaupan hyllyiltä.

Puhtaan kotimaisen ja mahdollisimman simppelin lähiruoan merkitys kasvoi ja nimenomaan kausisesongin mukaan. Talvellahan ei tarvitse saada esimerkiksi mansikoita, jotka kasvatettu vaikkapa Espanjassa. Kesällä voin säilöä niitä talven varalle. Sen myötä myös kiinnostukseni omavaraisuuteen kasvoi ja koetan kasvattaa itse omien resurssien puitteissa osan ruoasta.

Itse kasvattamalla ainakin tietää, mitä saa.

 

Se muutti elämäntapani

Laadun merkitys kasvoi ja materiaalisten seikkojen merkitys väheni huomattavasti. Henkiset arvot kasvoivat paljon suurempiin mittasuhteisiin, kuin ennen. Rahalla ei enää ollut sellaista merkityksellisyyttä, kuin aikaisemmin.

Se merkitsi kohtuullistamista, jota nykyään kutsutaan downshiftaukseksi. Vaatteet voi esimerkiksi ostaa suuremmaksi osaksi kirpputoreilta, joista löytyy todella hyvää tavaraa vain murto-osalla siitä, mitä maksaisivat uutena kaupassa ja sieltäpä olen ostanut oikeastaan lähes kaiken kodinkalustuksenkin ruokailutarvikkeita myöden.

Lopulta ihminen pärjää hyvin vähällä ja itseasiassa on jo nautinto pyrkiä siihen. Työ ei ole koko elämä, eikä sen mukaan voi määritellä kenenkään ihmisarvoa. Elämässä on muitakin tärkeitä asioita. Keskityn enemmän siihen, mitä minulla on tässä ja nyt ja olen läsnä hetkessä, miettimättä kuinka asioiden pitäisi olla.

Iloitsen pienistä asioista, kuten kiireettömistä aamuista, mustarastaan ihanasta laulusta, paljasjaloin kävelystä aamukasteisella nurmella. Tavallinen arki ja toisinaan päivien harmauskin, silloin, kun minuuttiinkin mahtuu koko elämä, tuntuu täydeltä, josta ei mitään puutu.

 

Heräämisen myötä myös kansalaisaktiivisuus lisääntyi

Sitä ei kyennytkään enää katsomaan vääryyksiä ja epäoikeudenmukaisuutta ja pahuutta läpi sormien ja huolehtimaan vain omasta onnestaan, vaan yhteisen hyvän merkitys kasvoi ja sitä on koettanut omalta osiltaan, omien resurssiensa puitteissa pyrkiä siihen suuntaan.

Ellei vääryyksiä, epäoikeudenmukaisuuksia ja pahuutta nosteta esille, kaikki saa jatkua samanlaisena kuin ennenkin – se ei liene kovinkaan tavoiteltavaa yhteisen hyvinvointimme nimissä. Sitä ei myöskään halua tukea omalta osaltaan mitään sellaisia yhteisöjä, joissa toimitaan vastoin omia periaatteita.

Tässä kohden moni sanoo, ettei kaikilla ole siihen mahdollisuutta. Minusta taas on. Aina on vaihtoehtoja ja jokainen uusi päivä tuo mukanaan mahdollisuuksia.

Herääminen on tarkoittanut käytännössä myös sitä, että sanojen ja tekojen välillä ei enää ole ristiriitaisuuksia. Elän niinkuin "opetan". Se tarkoittaa myös sitä, että hyväksyy toiset sellaisina kuin ovat, sekä myös itsensä, joka on ensisijaisen tärkeää.

Kenenkään ei tarvitse olla mitään enempää tai vähempää. Jokainen rakentaa oman elämänsä näköisekseen ja siihen kenelläkään ei ole puuttumista, ellei se oleellisesti häiritse ketään lähimmäistä tai kanssakulkijaa.

 

Tämä oli minun tarina "heräämisestäni" 

Minun sydämeni on täyttänyt kiitollisuus, ilo ja rakkaus ja kuuntelen omaa intuitiotani, sekä sydämeni ääntä. Se tietää kyllä, mikä on milloinkin minulle hyväksi ja parhaaksi – tervettä maalaisjärkeä unohtamatta.

 

Blogiteksti: Elli Sasi
15.6.2012, Verkkomedia.org 

Toimitus @ 15.6.2012 15:58


Verkkomedian julkaisemat blogit eivät edusta toimituksen kantaa.
Kaikki blogikirjoitukset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä.