BLOGI
Tänään on keskiviikko, 23. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 18:08

Sotauutinen ja seksikäs uutisankkuri: 'Naked News!' - alastonta propagandaa

Ajankohtaisohjelmien keventäminen ja uutisten viihteellistäminen on tavoittanut Yhdysvalloissa äärimuodon. Naked News kertoo lyhyet ja valtamedian uutislinjaa myötäilevät "uutiset" lyhyesti, ytimekkäästi ja vähäpukeisesti. Tässäkö on uutistyön tulevaisuus?

Katsotaanpa muutama "uutispalvelun" raportti ja pohditaan samalla miten härskiksi asenteiden "myyminen kansoille" rapakon takana on kehittymässä. Viihteellistämisessä onkin kyse asioiden yksinkertaistamisesta, ja Naked Newsin konseptissa tämä tarkoitus pyhitetään vielä avoimesti naiskauneuden voimalla. Uutiset vastaavat vallitsevaa länsimedian "uutisagendaa" huolellisesti – jopa paljastavan tarkasti.

Medialukutaitoa voi harjoittaa monella tavalla. Kuuntelemalla tällä kertaa mitä vähäpukeisilla naisilla on maailmasta ja politiikasta kerrottavana, voikin oppia yllättävän paljon, kunhan kuuntelee tarkasti – eikä vahingossakaan usko heidän puheistaan sanaakaan.

Minään vitseinä näitä uutisia ei selvästikään ole tarkoitettu, joka tekee ilmiöstä kenties entistäkin pelottavamman...

John McCain ja vaatimus sotilaallisesta interventiosta Syyriassa:

 

Uutisessa ohitetaan ensimmäisenä todellinen tilanne Syyriassa. Millään mittapuulla laskettuna Syyria ei ole kokonaisuudessaan "sodan repimä maa" jollainen mielikuva tilanteesta annetaan. Yhdysvaltain johtaman aseistamisen vaatimus ja suoran intervention tarpeen toistaminen on käytännössä totuttamista ajatukseen sodasta Syyriaa vastaan. "Siviiliväestön suojelemisella" myytävää kampanjaa ei voi hyvälläkään tahdolla kutsua pitäväksi perusteeksi sodalle. Libyassa samainen peruste aiheutti kymmenientuhansien siviilien kärsimykset ja surmaamisen. Sota Libyassa jatkuu edelleen.

 

Putinin paluu:

 

Liikkeelle lähetään luonnollisesti vaalivilppiepäilyllä, ja heti perään muistutetaan Putinin kymmeniä vuosia sitten tapahtuneesta palvelusta KGB:n palveluksessa. Hänen todetaan "julistautuneen presidentiksi", joka on hyvin eri kuin "valittiin presidentiksi". (Helsingin Sanomat muuten käytti samaa ilmaisua). Virallisten tulosten toteamisen jälkeen viesti kulkee jälleen takaisin vilppiepäilyihin ja odotettavissa olevia Putinin vastaisia mielenilmaisuja mainostetaan. Tässä ohitettiin koko totuus: Putinin kannattajien mielenosoitukset ovat olleet moninkertaisia hänen vastustajien aikaansaamiin verrattuna. Vaalivilppiepäilyt on todettu kansainvälisesti erittäin pieniksi ilmiöiksi ja mm. äänestyspaikkojen kameravalvonta osoitti toimivuutensa.

 

Netanyahu, AIPAC ja Iran:

 

Ilmeisesti Naked News on hyvin tarkka oikeudestaan jatkaa uutislähetyksiään, sillä puhuttaessa Israelin päääminiteristä tyydytään ainoastaan tarkasti toistamaan hänen viestinsä juutalaisjärjestö AIPAC:n kokouksessa: "Kello tikittää", "kansantuho uhkaa" ja "kärsivällisyys on lopussa". Mikä tietenkin unohdetaan mainita on se, että neuvotteluja Iranin kanssa ei ole käyty yli vuoteen. Todisteita väitetystä Iranin ydinaseohjelmasta ei ole esittää, eikä myöskään perustetta sille, miksi Israelin kärsivällisyys on lopussa. Netanyahu saikin tässä vain Yhdysvaltain kansalle osoitetuille sanoille kauniin amerikkalaisen äänitorven lisää.

 

Toimittajan loppukommentti:

Kaikki kolme raporttia – ja varmasti monet muutkin, joita Naked News suoltaa tuutistaan, ovat esimerkillisiä vallitsevan länsimaisen uutisagendan yksinkertaistuksia. Kuitenkin nuo samat vahingolliset asenteet ovat tuttuja täälläkin, mutta suomalaisesta näkökulmasta vain asiallisemmin ja uskottavammin, välitetään myös Suomen valtamediassa. Uutiset pidetään siis lyhyenä, eikä perusteita tai lähteitä väitöksille esitetä: pääasia on sanoma - siis selkeästi havaittava propaganda.

Teksti: Janus Putkonen
10.3.2012, Verkkomedia.org

 

Naked News netisssä:

 

 

Toimitus @ 10.3.2012 17:10


Verkkomedian julkaisemat blogit eivät edusta toimituksen kantaa.
Kaikki blogikirjoitukset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä.