BLOGI
Tänään on perjantai, 11. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 13:15

Hesarin manipulointi- ja sensurointilinja tiukentunut nettikeskusteluissa

Hesari uutisoi nettikeskustelujensa uudistuksen helmikuun alussa seuraavasti: HS.fi:n keskustelut uudistuivat - keskustelu muuttuu artikkelien kommentoinniksi. Jatkossa vain HS.fi:n rekisteröityneet käyttäjät voivat osallistua kommentointiin. Kansalaiskeskustelua edistetään orwellilaisittain lopettamalla se.

Kommentointi tapahtuu edelleen nimimerkillä ja kommentteja voi jatkossakin lukea ilman kirjautumista.

"Kansalaiskeskustelun edistäminen on aina ollut HS:n tärkeä tehtävä. Keskustelu on siirtynyt osin toreilta ja salongeista internetiin. HS.fi:n keskustelut uudistetaan 2012 talven ja kevään aikana perusteellisesti.

Haluamme luoda HS.fi:stä paikan, jossa jokainen suomalainen voi keskustella niistä itselleen tärkeistä asioista, joita HS:n toimituksen sisältö käsittelee. HS toimii aktiivisesti monin tavoin sosiaalisessa mediassa. Haluamme myös muistuttaa lukijoitamme siitä, että HS.fi:n jutuista voi käydä keskustelua HS.fi:n sivuilla.

Kommentointi edellyttää rekisteröitymistä, koska mielestämme se parantaa HS.fi:n uutisista käytävää keskustelua."

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen.

 

HS.fi:ssä keskustelu loppuu, kommentointi tulee tilalle

Oletan, että vain vanhoillislestadiolaisessa mafiamaisessa kulttuurikasteessa oppinsa saanut vastaava päätoimittaja kykenee tähän. Eli samassa tiedotteessa kerrotaan kaksi toisilleen vastakkaista "totuutta": "Keskustelu muuttuu artikkelien kommentoinniksi" (eli keskustelu siis loppuu), ja jatkossa: "Kansalaiskeskustelun edistäminen on aina ollut HS:n tärkeä tehtävä."

Kansalaiskeskustelua siis edistetään orwellilaisittain lopettamalla keskustelu.

Tätä "keskustelujen" totaalimanipulointia alleviivaa se, että entisenlaiset lukijoiden itsensä aloittamat keskusteluketjut eivät ole enää mahdollisia. Tuttuun neukkutyyliin toimitus ja vain toimitus valikoi artikkelit ja uutiset, joita sitten voi yrittää kommentoida, jos sensuurin ohi onnistuu pääsemään.

Valtamedia, Hesari johtajanaan, jättää jatkuvasti joko kokonaan kertomatta tai kertoo valikoivasti salaten kansalaisille tärkeitä uutisaiheita.

Valtamedia on vihkiytynyt vallitsevan uusliberalistisen talousajattelun aisankannattajaksi ja sen politiikan tukijaksi. Pääministeri Kataisen konsultaatiokäyntien tulokset EUn oikeistolaisten huippujohtajien palaverista julkaistaan legitiiminä totuutena, ilman kyseenalaistamisen häivääkään.

 

Valtamedia muuttunut rupumediaksi

Valtamedian leimallisimmat piirteet eli manipulointi ja sensurointi ovat vain vahvistuneet viime vuosina. Uutta pontta tälle näyttää tuoneen maan keskeisten mediastrategien eli EVA:n johtajan Matti Apusen ja Hesarin vastaavan päätoimittajan Mikael Pentikäisen käynti Bilderberg-kokoontumisessa. Isojen poikien globaali uho on tarttunut piskuistenkin otteisiin.

Valtamedia otti näkyvän askelen kohti rupumediaa parisen vuotta sitten käynnistämällä kahdeksan päätoimittajan voimin voimallisen Nato-kampanjan tavoitteenaan saada Suomi Naton jäseneksi.

Kampanjassa ei säästelty palstatilaa Naton kuviteltujen etujen esilletuomisessa. HS.fi kunnostautui lisäksi marssittamalla nettikeskustelujensa auktorisoiduksi natoideologiksi äärioikeistolaisen nimimerkin Tavallinen maisteri, joka ikään kuin sattumoisin oli Mikael Pentikäisen veljen Antti Pentikäisen johtaman Kirkon Ulkomaanavun palkkalistoilla.

Tätä epäpyhää kolmiyhteyttä täydensi ulkoministerinä toiminut Aleksander Stubb ohjaamalla UM:ltä Kirkon Ulkomaanavulle vuositasolla yli 10 miljoonaa euroa avustuksina, eräänlaisena uskonnon vientitukena.

Todellisuudessa osa rahoista käytettiin siis räävittömään natomanipulointiin, jossa eri mieltä olevat saivat kuulla olevansa "Kremlin asiamiehiä" ja "itäisiä yhteistoimintamiehiä".

Kivillehän tämä kampanja meni. Sen todisti vakuuttavasti äskettäinen mielipidemittaus, joka kertoi 68 prosentin suomalaisista vastustavan Suomen Nato-jäsenyyttä. Vastustus sen kuin lisääntyi. Siitä huolimatta...

 

Rupumediastrategi Matti Apunen jatkaa EVA:ssa

Rupumedian strategiatyö siis jatkuu. Näkyvimpänä ajankohtaisnäytteenä tästä on tämä HS.fi:n pyrkimys nettikeskustelujen totaalikontrolliin sekä aiheiden että sisällön suhteen.

Kommentointiagenda rajataan vain toimituksen tuottamiin artikkeleihin ja uutisiin. Entinen, laajempi keskustelugenre sisälsi myös lukijoiden omat aiheet, joita ei enää sallita.

Itse kommentointiakin on vaikeutettu. Rekisteröitymispakko keskusteluun osallistumiseksi on ihan paikallaan, mutta itse kommentointi on vaikeaa ja varsinkin sen laaja seuraaminen on liki mahdotonta. Entinen jaottelu keskusteluaiheisiin (politiikka, talous, kotimaa...) on poissa, eikä uutisvirrasta pysty poimimaan entiseen tapaan "vanhojakin" keskusteluketjuja.

Kommentista puuttuu kaiken muun lisäksi otsikko-osio, eli huomion kiinnittäminen kommenttiin otsikkovalinnoin on tehty mahdottomaksi.

Lisäksi omien aiempien kommenttienkin esillesaaminen näyttää aika tukkoiselta. Kommentit toki näytetään (jopa kaikki entisen n. 20:n sijaan), mutta ilman otsikkoa ja klikkausmahdollisuutta ko. kommenttiin. Kaikissa kommenteissa ei ole edes mainintaa siitä, mihin keskusteluketjuun ne liittyvät. Jopa googlaaminen tekstin perusteella on tehty mahdottomaksi (tekstit toki löytyvät linkiksi asti, mutta linkit eivät avaudu itse kommenttiin).

Kirjoitetuilla kommenteilla ei uudistuksen jälkeen ole enää omaa nettiosoitetta, eikä siis myöskään linkkausmahdollisuutta. Myöskään vanhojen kommenttien nettiosoitteet eivät ole enää voimassa.

Perusteemana on individualisaatio - yksilöllistyminen - joka pyrkii sulkemaan pois kollektiivisen kannanmuodostuksen keskustelujen tuotoksena. Tätä vahvistaa henkilökohtaisen leikekirjan mahdollisuus, joka entisestään vahvistaa ylhäältä syötetyn tiedon manipulatiivista luonnetta.

 

Tavoitteena mielipidekentän pirstaloittaminen ja totaalihallinta

Selkeänä tavoitteena näyttää olevan mielipidekentän pirstaloittaminen ja sen myötä kansan mielenliikkeiden parempi hallinta. Rupumedia on siis asettunut pysyvästi eliitin vallankäyttöä kriittisesti valvovasta vallan vahtikoiran roolista vallan taluttamaksi vahtikoiraksi kansalaisia valvomaan. Ihan entisen (ja paljolti nykyisenkin) neukkumedian tapaan.

HS.fi estää siis uudistuksen myötä tehokkaasti mielipiteiden organisoitumisen kansanliikkeiksi tai edes sellaisten aihioiksi. Tätä vahvistaa sähköpostiosoitteiden kieltäminen nimimerkeissä tai kommenteissa. Tätä edistää myös nimimerkkikirjoittelun suosiminen (vertailun vuoksi todettakoon, että Kaleva jopa estää oman nimen käytön Juttutupa-nettikeskusteluissaan), jolloin mitäänsanomattomien nimimerkkien tärkeätkin kommentit ja huomiot hukkuvat otsikoimattomaan anonyymimassaan.

Kommentoijien horisontaalinen vuorovaikutus ja yhteistyö on pyritty tekemään mahdottomaksi, ja sen myötä myös organisoituminen mielipidepohjalta. Käytännössä ainoa toimiva vaikutussuunta on ylhäältä alas, eli median suorittama manipulointi.

Tämän "uudistuksen" mukainen kehitys johtaa autoritaarisen (poliisi)valtion suuntaan tältäkin osin:

1) ylhäältä ohjatut keskusteluteemat

2) rekisteröitymispakko

3) kommenttidatan sirpaloituminen eli sen löytämisen vaikeuttaminen (paitsi kontrollöörille)

Puhumattakaan siitä, että annetut "ohjeet" tekisivät moderoinnin läpinäkyväksi ja tapahtuvan sensuroinnin "valituskelpoiseksi".

Mielenkiintoinen tutkailun aihe onkin nyt avatun tiukemman manipulointi- ja sensurointikäytännön suhde Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) tuoreisiin nettikeskusteluohjeisiin. Eli voiko kommentin kirjoittaja edes teoriassa vedota JSN:oon koettuaan tulleensa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi?

Kommentoija on siis edelleenkin mitä suurimmassa määrin moderoinnin täydellisen mielivallan alainen. Vetoaminen ohjeiden mukaiseen kirjoittamiseen ei toimi; ainakaan mitään ohjeistusta siitä ei ole esitetty. Pyrkimyksenä lienee jonkinasteisen sirkuselämyksen tuottaminen osallistujille; kommentoinnista tehdään anonyymia epä-älyllistä viihdettä.

Kansalaiskeskustelun edistäminen á la Mikael Pentikäinen on yhtä uskottavaa kuin Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen johdon toimet insestin kitkemiseksi lahkonsa sisältä. Keskenään ne toki ovat läheistä sukua.

 

Rupumedia pois sosiaalisesta mediasta

Sosiaalisen median toivoisi pysyvän puhtaana tällaisesta totalitaristisesta isovelivalvonnasta. Rupumedialta sinne tulisi kieltää pääsy lailla.

Sosiaalisen median tulee tukea ja tuottaa kulttuurisia, poliittisia ja taloudellisia tahtoliikkeitä, jollaisia rupumedia pyrkii estämään. Toisaalta sosiaalisen median lastentaudit mamuräksytyksineen tulee hoitaa pois päiviltä, ja ohjata keskustelu hyvän argumentoinnin ja yhteisten johtopäätösten hakemisen suuntaan.

Rupumedia jättää tältä osin melkoisen aukon paikattavaksi. Verkkomedian kaltaiset pyrkimykset saattaisivat tuottaa tähän tarpeeseen hyviä vastauksia.

Teksti: Tauno O. Mehtälä
24.2.2012, Verkkomedia.org

Toimitus @ 24.2.2012 14:44


Verkkomedian julkaisemat blogit eivät edusta toimituksen kantaa.
Kaikki blogikirjoitukset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä.