UUTISMONITORI
Tänään on lauantai, 19. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 12:34

Taistelu Alepposta: läpimurto vai väliaikainen menestys?

USA:n puolustusministeri Leon Panettan toive siitä, että kapinallisten voitto Aleppon kaupungissa Syyriassa iskee viimeisen naulan Bashar al-Assadin arkkuun, ei ole toteutunut. Voice Of Russian mukaan Syyrian hallitus on saanut kaupungin takaisin valvontaansa.

Lähde: VOR
Toimittaja: Heikki Sipilä
9.8.2012, Verkkomedia.org

 

Taistelu Alepposta: läpimurto vai väliaikainen menestys?

Hallituksen joukot ovat ottaneet valvontaansa tämän strategisesti tärkeän kaupungin. Oppositio on vastahakoisesti myöntänyt tappionsa. Käytyjen taisteluiden aikana kävi selväksi, että Aleppossa oli kapinallisten joukossa oli suuri joukko ulkomaisia palkkasotilaita mm. Turkista, Qatarista ja Saudi-Arabiasta.

Taistelua Syyrian toiseksi suurimmasta kaupungista hallituksen ja kapinallisten joukkojen välillä on pidetty länsimaiden asiantuntijoiden keskuudessa ratkaisevana. Jos aseellinen oppositio olisi onnistunut valtaamaan kaupungin, niin seuraavaksi oli tarkoitus vallata naapurikaupunki Idlib ja muodostaa näin vahva sillanpääasema tulevia taisteluja varten.

 

 

Länsimaiden joukkoviestimet rummuttivat äänekkäästi, että Aleppon saaminen valvontaan antaa kapinallisille uusia voimia ja pakottaa presidentin lähtemään. Kuitenkaan tilanne ei kääntynyt kapinallisten eduksi.

Mutta tämä ei kuitenkaan vielä todista sitä, että hallituksen joukot olisivat saaneet ratkaisevan voiton, sanoi Venäjän itäisten maiden tutkimuslaitoksen varajohtaja professori Vladimir Isajev.
 

"Tilanne ei ole radikaalisti muuttunut, olihan esimerkiksi osa Damaskoksesta aiemmin vallattuna. Mutta määrätynlaista menestystä hallituksen joukot ovat saavuttaneet. Jatkossa kaikki riippuu siitä, kuinka hyvin oppositio pystyy keskittämään voimansa ja kuinka paljon se saa lisärahoitusta Persianlahden mailta, USA:lta, EU:lta ja Turkilta.

Kuinka hyvin se pystyy tunkeutumaan Turkin ja Syyrian välisen rajan ylitse. Mihin al-Assad voi seuraavaksi ryhtyä? Koska kaikki yritykset rauhanneuvottelujen aikaansaamiseksi ovat ajautuneet umpikujaan, niin voin vastata Syyrian YK:n lähettilään sanoilla. Hän ilmoitti, että on ryhdyttävä aiempaa kovempiin toimenpiteisiin.

Al-Assad ymmärtää hyvin sen, että tilanteessa, jossa oppositio ei suostu neuvotteluihin ja jatkaa aseellisia hyökkäyksiä ja esiintymisiä maan virallista hallintoa vastaan, niin ainoaksi mahdollisuudeksi jää turvautuminen voiman käyttöön. Kunka pitkälle tämä riittää, on vaikea kysymys.

On syytä todeta, että Aleppo on suuri elinkeinoelämän keskus, jonka väestö tukee Bashar al-Assadia. Järjestyksen palauttaminen kaupunkiin ja sen puhdistaminen taistelijoista on nykyisen hallinnon ensisijainen tehtävä.

Toisaalta Leon Panetta, joka tapansa mukaan jättää huomioimatta päivänselvät tosiasiat, sanoi: ˮAleppo on jälleen yksi traaginen esimerkki al-Assadin hallinnon käyttämästä väkivallasta omaa kansaansa kohtaanˮ.

Näyttää siltä, että tämänkaltaista demagogiaa joudutaan kuuntelemaan vielä pitkään. Selitystä on haettava toisaalta: kapinallisille ja heidän länsimaisille tukijoilleen Aleppo ei ollut ainoastaan sillanpääasema taistelujen jatkamista varten, vaan myös tukikohta ulkomaisen avun saamista varten.

Nyt sille joudutaan etsimään toinen paikka."

 

 Voice of Russia / Venäjän Ääni KOMINFORM

 

Heikki Sipilä @ 9.8.2012 22:35


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Battle for Aleppo: turning point or temporary success?

Given that the population of Aleppo supports President Bashar al-Assad, it is the direct responsibility of the authorities to instill order in Aleppo by freeing it from militant groups. As it became clear after the battle, militants who fought in Aleppo included a large number of foreign mercenaries from Turkey, Qatar, and Saudi Arabia.

Hopes that President Assad’s regime will eventually see its final days after the seizure of Aleppo by rebel forces have fallen through. Despite expectations voiced by Pentagon chief Leon Panetta that the fall of Aleppo would close a final chapter of the regime of President Bashar al-Assad, the battle for Syria’s most populous city has been won by government forces while the opposition had to acknowledge defeat. Experts say that it’s now up to the Syrian president to resolve the crisis and establish law and order.