UUTISMONITORI
Tänään on perjantai, 4. syyskuuta 2015. Sivu on ladattu klo 0:25

Maailman kahtiajako näyttäytyi YK:n Syyria-päätöslauselman äänestyksessä

Maailman jakautuminen Yhdysvaltain ja EU:n hallitsemaan läntiseen valtaliittoon (NATO) ja toisaalta Kiinan ja Venäjän hallitsemaan itäiseen valtaliittoon (SCO) näyttäytyi USA:n esittämässä Syyria-päätöslauselman äänestystuloksessa Yhdistyneissä Kansakunnissa.

Lähdetiedot: Heikki Sipilä, Kominform
Toimittaja: Janus Putkonen
7.8.2012, Verkkomedia.org

 

Maailman kahtiajako näyttäytyi YK:n Syyria-päätöslauselman äänestyksessä 

Maailma on jakautumassa kahteen strategisesti kilpailevaan leiriin. Lähi-idän kriisit jakavat valtioita tunnustamaan kahta täysin päinvastakkaista lähestymistapaa kriittisissä suurvaltastrategisissa kysymyksissä - nyt varsinkin Syyriassa.

Voidaan sanoa, että itäinen valtaliitto on kokoontunut lähinnä SCO:n (Shanghai Cooperation Organizationin), CSTO:n ja BRICS järjestöjen kautta - kun läntinen valtaliitto on muodostuu pääasiassa NATO:n, USA:n, EU:n, Arabiliiton ja Israelin kautta. Valtaliitot eivät ole varmastikaan täysin yksimielisiä kaikissa kysymyksissä, mutta enemmistöt ovat vahvasti toistensa tukena strategisissa pääkysymyksissä. 

Äänestys YK:ssa osoitti tämänhetkisen tilanteen kahtiajaossa, jossa 60 maata ei äänestänyt YK:n yleiskokouksessa Yhdysvaltain presidentti Obaman tukeman Syyria-päätöslauselman puolesta.

"Itäisen valtaliiton" avainmaita, jotka haastavat länsimaista hegemoniapyrkimystä Lähi-idässä ovat: (vahvistukset toimittajan)

 

Vastaan äänestivät: (12)

Bolivia, Nicaragua, Kuuba, Venezuela, Kiina, Korean demokraattinen kansantasavalta (Pohjois-Korea), Myanmar, Venäjä, Valko-Venäjä, Iran, Syyria ja Zimbabwe.

Äänestämästä pidättäytyivät: (31)

Algeria, Angola, Antigua/Barbuda, Armenia, Burundi, Ecuador, Eritrea, Fidzi, Ghana, Guyana, Intia, Kazakstan, Kigisia, Laosin demokraattinen kansantasavalta, Libanon, Lesotho, Madagascar, Mali, Namibia, Nepal, Pakistan, Saint Lucia, Saint Vincent /Grenadiinit, Samoa, Sierra Leone, Salomonin saaret, Sri Lanka, Surinam, Uganda, Tansania ja Vietnam.

Äänestyksestä olivat pois: (17)

Kambodzha, Kongo, Kongon demokraattinen tasavalta, Dominica, Päiväntasaajan Guinea, Etiopia, Gambia, Kiribati, Malawi, Filippiinit, Etelä-Sudan, Swazimaa, Tadzikistan, Turkmenistan, Tuvalu, Uzbekistan ja Jemen.

 

Janus Putkonen @ 7.8.2012 17:33


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
60 maata ei äänestänyt YK:n yleiskokouksessa Obaman tukeman Syyria-päätöslauselman puolesta

MEDIA JA NIIN SANOTTU YLEINEN MIELIPIDE OVAT MUODOSTANEET TIETYNLAISEN MAAILMANKUVAN. SE EI VÄLTTÄMÄTTÄ OLE OIKEA.