UUTISMONITORI
Tänään on sunnuntai, 20. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 11:59

Venäjä ja Intia ovat valmiit vahvistamaan yhteistyösuhteitaan

Puolustus- ja teknologiayhteistyö, kahdenvälisen kaupan lisääminen sekä yhteistyö BRICS-ryhmän sekä SCO:n puitteissa ovat keskeisimmät agendat Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozinin vieraillessa New Delhissä. Mm. Venäjän asetoimitukset Intiaan jatkuvat.

Lähde: VOR
Toimittaja: Heikki Sipilä
17.7.2012, Verkkomedia.org

 

Venäjä ja Intia ovat valmiit vahvistamaan yhteistyösuhteitaan

Kyseessä on Dmitri Rogozinin ensimmäinen vierailu Intiassa varapääministerinä ja Venäjän ja Intian hallitustenvälisen yhteistyökomission varapuheenjohtajana.

Dmitri Rogozin tulee toimimaan puheenjohtajana komission kokouksessa yhdessä Intian ulkoministeri Somanahalli Mallaiah Krishnan kanssa 17.7.2012. He keskittyvät toimenpiteisiin, joilla varmistetaan Kudankulamin ydinvoimaprojektin käyttöön ottaminen mahdollisimman pian. Ensimmäinen yksikkö on lähes valmis ja toinen on vain koekäyttöä vaille.

Fukushiman ydinvoimalakatastrofin jälkeen Intia on yhdessä Venäjän kanssa keskustellut erittäin tiukoista ydinmateriaalistandardeista voimaloiden rakentamisessa. Tästä syystä Venäjän ja Intian ydinenergiayhteistyö on viivästynyt. Dmitri Rogozinin odotetaan lievittävän Intian pelkoja, jotka johtuvat Fukushiman katastrofin vuoksi laadituista raporteista ydinvoimahankkeiden vaarallisuudesta.

Ydinvoiman tuotannon ja korkean teknologiayhteistyön on tarkoitus varmistaa läpimurto venäläis-intialaisessa yhteistyössä. Tämä kysymys tulee hallitsemaan Venäjän ja Intian hallitustenvälisen komission kokousta, sanoi Tatiana Shaumyan Venäjän itäisten alueiden tutkimuksen Intian tutkimuskeskuksesta Voice of Russia -uutistoimistolle antamassaan haastattelussa.

- "Dmitri Rogozin on vastuussa maansa hallituksen puolustus- ja teknologiayhteistyöstä ja tästä syystä tullaan maiden välisistä puolustuksellisista suhteista keskustelemaan perusteellisesti. Tämä yhteistyöalue kärsi aiemmin tietystä taantumasta, mutta siirtyminen takaisin normaaleihin yhteisiin puolustuksellisiin hankkeisiin on jälleen käynnistynyt ja Venäjän asetoimitukset Intiaan jatkuvat".

 

Venäjän varaulkoministeri ja entinen pitkäaikainen Venäjän NATO-lähettiläs Dmitry Rogozin on noussut Venäjän ulkopolitiikan kärkihahmoihin. Hänellä on myös suuri rooli Venäjän asevoimien ja aseteollisuuden uudistushankkeissa. Kuva: VOR

 

Investointijätin kohtalo vaakalaudalla

Kokouksessa käsitellään myös niitä ongelmia, jotka haittaavat maiden kahdenvälisen tuotannollis-taloudellisen kumppanuuden edelleen kehittymistä. Venäjän ja Intian edustajat keskustelevat Venäjän ja IVY-maiden suuren JSFC Sistema -investointiyhtiön tulevaisuudesta Intian markkinoilla, kertoi Venäjän Intian suurlähettiläs Aleksandr Kadakin Voice of Russia -uutistoimiston kirjeenvaihtajalle.

Sistema Corporation -yhtiölle, joka on investoinut yli kolme miljardia dollaria Intian matkapuhelinviestintään, on kasautumassa protektionistisia esteitä ja se saattaa joutua lopettamaan toimintansa. Alexander Kadalkin kommentoi:

- "JSFC Sistema -yhtiön tulevaisuus Intiassa on yksi avainkohdista Dmitri Rogozinin vierailun aikana käytävissä keskusteluissa. Koska Venäjän valtiolla on huomattava osuus JSFC Sistema -yhtiön investoinneissa Intiassa, Venäjä tulee vaatimaan asian oikeudellista käsittelyä kiistan ratkaisemiseksi".

 

BRICS ja SCO kehittyvät voimallisesti

Venäjän ja Intian yhteistyökomission kokous on maiden ensimmäinen korkean tason valtiollinen tapaaminen New Delhissä pidetyn BRICS-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) huippukokouksen ja Pekingissä pidetyn SCO:n (Shanghai Cooperation Organization) huippukokouksen jälkeen.

New Delhin huippukokouksessa BRICS-maat päättivät nopeuttaa siirtymistä vastavuoroisiin maksujärjestelmiin kansallisissa valuutoissa ja päättivät myös perustaa kehityspankin yhteisten hankkeiden toteuttamiseksi.

Pekingin huippukokouksessa Venäjä, Kiina ja neljä Keski-Aasian maata edellyttivät Shanghain foorumin tarkkailijajäsenten aktiivisempaa osallistumista yhteisiin energia-, liikenne- ja talousprojekteihin.

Intia on SCO:n tarkkailijajäsen yhdessä Pakistanin, Iranin, Afganistanin ja Mongolian kanssa. SCO:n varsinaisia jäseniä ovat Kiina, Venäjä, Kazakstan, Kirgisia, Tadzhikistan ja Uzbekistan.

Venäjällä ja Intialla on näillä näkymillä mahdollisuus johtavaan asemaan näissä monenkeskisissä hankkeissa.

 

 Voice of Russia / KOMINFORM

Heikki Sipilä @ 17.7.2012 13:50


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Russia, India ready to step up ties

Defense and technology cooperation, an increase in bilateral trade, and cooperation within the BRICS group and the Shanghai Forum, tops the agenda of the current visit to New Delhi by Russia’s Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin.