UUTISMONITORI
Tänään on perjantai, 18. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 8:32

Saudi-Arabia keskittää joukkoja Jordanian ja Irakin rajoille - kohteena Syyria

Israelilainen Debka-uutispalvelu kertoo ratkaisuhetken lähestyvän Syyrian vastaisessa kampanjassa. Turkin ja Israelin keskittäessä sotavoimia Syyrian vastaisille rajoille, nyt uutisoidaan myös Saudi-Arabian käynnistäneen hälytystila-ilmoituksensa jälkeen armeijan keskitykset.

Lähde: Debka
Toimittaja: Janus Putkonen
29.6.2012, Verkkomedia.org

 

Saudi-Arabia keskittää joukkoja Jordanian ja Irakin rajoille - kohteena Syyria

Debkan kertomien tietojen mukaan vahvat Saudi-Arabian armeijan osastot ovat matkalla Jordanian ja Irakin rajoille. Joukkojen keskitykset ovat alkaneet torstaina ja jatkuneet perjantaina, joka on täsmälleen sama ajankohta kuin Turkin ja Israelin suorittamilla armeijan keskityksillä omille Syyrian vastaisille rajoillleen.

Lue myös (28.6.): 

Saudi-Arabian kuningas Abdullah määräsi maan armeijan hälytystilaan aikaisin perjantaina ja varoitti samalla joukkoja määräysten tottelematta jättämisen seurauksista. Debkan mukaan Saudi-Arabialla on tarkoituksena osallistua sotavoimillaan kampanjaan Syyrian hallintoa vastaan.

Saudi-Arabian keskityksiin kuuluu ohjusjoukkoja, taisteluvaunuja, erikoisjoukkoja ja ilmatorjuntayksiköitä. Tavoite etenemisellä kohti Jordaniaa on kaksiosainen; ensinnäkin turvata Jordanian kuninkaan ja hallinnon toiminta mahdollisilta seurauksilta Irakista, Syyriasta tai Iranista käsin. Toisekseen Saudi-Arabian armeijan odotetaan kulkevan Jordanian läpi Syyrian rajalle ja etenevän sieltä Syriamin alueelle, jonne sen on tarkoitus luoda "turvavyöhyke". Kohteina ovat Deraan, Deir al-Zourin ja Abu Kemalin kaupungit Syyriassa.

Saudi-Armeijan yksiköt Irakin rajoilla suojelevat samanaikaisesti Saudi-Arabiaa mahdollisilta Irakin shiia-joukkojen tunkeutumisilta. Irakin militanttiryhmiä kuvaillaan hyvin koulutetuiksi ja Debkan mukaan heidän komentamiseen osallistuu myös Iranin Al-Quds-joukkojen upseeristoa.


Toim huom:

Vaikka Debkan tiedustelutiedot ovat usein olleet jopa hämmästyttävän tarkkoja - mutta esimerkiksi tiedoissa Saudi-Arabian toimista ja ilmoituksissa joukkojen keskityksistä Syyriaa vastaan on usein ilmennyt kuluneen vuoden aikana epätarkkuuksia ja paikkaansa pitämättömiä tietoja. Disinformaatiota levitetetään usein tarkoituksenhakuisesti. 

Syynä saattaa tietenkin olla Debkan käyttämien lähteiden epäluotettavuus tai yksinkertaisesti suunnitelmien jatkuva muuttuminen sekä operaatioiden kokemat lykkäykset ja takaiskut. Debka-raporttia ei voi tässä tilanteessa pitää ilman lisävahvistuksia täysin luotettavana.

 

Yleistilanne kiristyy

Huomenna lauantaina Geneveen kokoontuu erittäin merkittävä Syria-konfrenssi, joka käsittelee tilannetta Syyriassa. Kokoukseen on kutsuttu pysyvien turvallisuusneuvoston jäsenmaiden edustajien lisäksi Turkin, Qatarin, Kuwaitin ja Irakin edustajat.

USA:n ulkoministeri Clinton on parhaillaan Pietarissa ja käy ratkaisevaksi kuvailtuja neuvotteluja Venäjän ulkoministeri Lavrovin kanssa. Tietoja odotetaan kokouksen tuloksista. Sekä Kiina että Venäjä ovat ilmoittaneet jo ennalta, etteivät ne tule hyväksymään sotilaallisia ratkaisuja Syyriassa.

Debkan mukaan käynnissä olevat neuvottelut Pietarissa ja huomenna Genevessä ratkaisevat sotilaallisen kehityksen ja sen, käynnistyvätkö sotatoimet suunnitellulla tavalla. Yhdysvaltojen ja Venäjän luomat sopimukset saattavat vielä lykätä näitä länsivaltojen ja arabiliittolaisten suunnitelmia Assadin suistamiseksi vallasta.

Debkan mukaan epäonnistuminen neuvotteluissa eskaloisi tilanteen nopeasti Syyrian vastaisilla rajoilla ja Debkan sotilaslähteiden mukaan Persianlahden maat ovat valmistautuneet käynnistämään sotilasoperaationsa Syyriaa vastaan jo huomenna lauantaina 30.6.

 

Kokonaistilanne Syyrian vastaisilla rajoilla

(Kartta ja päivitetyt selitteet: Janus Putkonen) 

Karttaselitykset:

1. Jo noin vuoden ajan uutisissa on pidetty todennäköisenä skenaariona Turkin johtamaa maahyökkäystä Syyriaan, jota sitten tukisivat muut NATO-maat. Perusteena interventiolle on esitetty"humanitääristä puskurivyöhykettä" ja keinona osittaista Syyrian maa-alueen valtausta sekä"lentokieltoaluetta". Turkki on ollut jatkuvasti avainasemassa tarjotessaan Syyrian kapinallisarmeijalle sen tarvitsemia tukikohtia, koulutusapua ja materiaalitoimituksia raja-alueiltaan. Uusimpien tietojen mukaan Turkin taisteluprikaatit keskittyvät Syyrian rajoille ja Turkissa toimivat Britannian ilmavoimien yksiköt ovat saaneet käskyn valmistautua Syyrian vastaisiin operaatioihin.

2. Mereltä käsin Syyriaa uhkaa Kyproksella toimiva Britannian ilmavoimien tukikohta pommituslennostoineen. NATO-sotasuunnitelman mukaan Kyproksen ilmatukikohta on avainasemassa asetettaessa voimaan "lentokieltoaluetta" Syyrian taivaalle. Tähän operaatioon osallistunee Ranskan lentotukialus Charles De Gaulle. Yhdysvalloilla on alueella kolme pinta-alusta suojaus- ja tiedustelutehtävissä ja Välimerelle on saapumassa lähiaikoina Nimitz-luokan lentotukialus USS Eisenhover taisteluosaston kanssa. On kuitenkin epäselvää, jääkö Eisenhover Välimerelle vai jatkaako se suoraan kohti Persianlahtea. Muita NATO-maiden pintalaivoja mm. Espanjasta, Italiasta ja Kreikasta ehtii Syyrian merisaartoon lyhyellä varoitusajalla, mikäli operaatio alkaa. Turkin merivoimat ovat huomattavan voimakkaat ja tietoja niiden keskittymisestä Syyrian vastaiselle merialueella on jo saatu. Syynä Turkin laivastokeskitykselle sanotaan olevan"kadonneiden lentäjien etsintäoperaatio".

3. Israel on jo vuosia kertonut kansalaisilleen valmistautuvansa tulossa olevaan "monen rintaman sotaan", ja sotilastoimia samanaikaisesti sekä Libanonin Hizbollah-armeijaa että Syyriaa vastaan on pidetty esillä nyt useamman kuukauden ajan. Syynä valmisteluille on sanottu olevan Israelin kokema huoli Syyrian asetoimituksista Libanonin valtapuolueen Hizbollahin ylläpitämälle armeijalle. Toukokuun alussa Israelissa suoritettiin mittava liikekannallepano, jota länsilehdistö ei uutisoinut lainkaan. Kokonaisen ylimääräisen mekanisoidun divisioonan kutsumisen palvelukseen epäiltiin merkitsevän valmistautumista sotaan. Odotettavissa on siis Israelin hyökkäys sekä Libanoniin että Syyriaan samanaikaisesti. Myös Iranin ja palestiinalaisalueiden vastaisen sodan on odotettu syttyvän samalla hetkellä näiden maiden ja kansojen keskinäisten turvatakuiden ja sopimusten takia.

4. Jordanian ja Syyrian rajalla keskitystilanne on edelleen vahvistamatta. Kesäkuun alussa loppui suuri 12 000 erikoisjoukkojen sotilaan "Eager Lion" -yhteisharjoitus, johon osallistui mm. USA:n, Saudi-Arabian ja Jordanian armeijan erikoisjoukkoja. Harjoitusta jatkettiin välittömästi lisäharjoituksilla ja erikoisjoukkojen keskitykset Jordaniassa ovat harjoituksien avulla melko pysyviä. USA:n armeijan joukkojen keskityksistä Jordanian ja Syyrian väliselle rajalle saapui tietoja jo vuodenvaihteessa 2012, kun USA siirsi Irakista joukkoja uusille painopistealueille. Joukkojen lukumäärät ovat kuitenkin epämääräisiä, koska Jordanialla ja Yhdysvalloilla ei ole virallisia sopimuksia joukoista Jordanian maaperällä. USA on esimerkiksi luvannut huolehtia ilmakuljetuksista Jordaniassa se takaa joukkojen varustamista, koulutusta ja tiedusteluyhteistyötä.

Päivitys: Debkan antamien vahvistamattomien tietojen mukaan (29.6.) Saudi-Arabia on käynnistänyt suuret joukkojen keskitykset kohti Jordaniaa sekä Syyrian rajoja, jossa sillä on tarkoitus käynnistää hyökkäys maavoimillaan Syyrian alueelle ja luoda sinne "turvavyöhykkeitä". Saudi-Arabian armeija käskettiin perjantaina korkeaan hälytystilaan.

5. Israel, USA ja muut länsiliittolaiset ovat ponnistelleet Syyrian kurdien saamiseksi mukaan Syyrian hallinnon vastaiseen taisteluun. Tietojen mukaan kurdijohtajat ovat neuvotelleet Yhdysvalloissa ehdoista, joilla ns. neljäs rintama saadaan avattua Syyrian hallintoa vastaan ja kurdit osallistumaan kapinallisarmeijan taisteluun. Israelin kerrotaan toimittavan aseistusta kurdialueille Pohjois-Irakin autonomisen kurdialueen kautta, mutta toistaiseksi Syyrian kurdialueet ovat pysyneet suhteellisen rauhallisena. Kenties siellä odotetaan enää NATO-intervention alkamista? 


***
 

Lue myös:

Uutisoimme aiemmin Turkin sotavoimien keskityksistä Syyrian rajalle. Torstaina keskitykset ovat entisestään kiihtyneet. Samaan aikaan Israel ilmoittaa keskittävänsä omia sotavoimia Syyriaa vastaan. Länsimaiden ja niiden liittolaisten sotavoimat uhkaavat muistakin suunnista – katso karttatilanne!

28.6.2012, Verkkomedia.org

 

Janus Putkonen @ 29.6.2012 18:32


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Saudis forces mass on Jordanian, Iraqi borders. Turkey, Syria reinforce strength

The Syrian crisis was Friday, June 29, on a knife edge between a Western-Arab-Turkish military offensive in the next 48 hours and a big power accord to ward it off.

DEBKAfile’s military sources report heavy Saudi troop movements toward the Jordanian and Iraqi borders Thursday overnight and up until Friday morning, June 29, after King Abdullah put the Saudi military on high alert for joining an anti-Assad offensive in Syria. The Saudi units are poised with tanks, missiles, special forces and anti-air batteries to enter Jordan in two heads:

One will safeguard Jordan''s King Abdullah against potential Syrian or Iranian reprisals from Syria or Iraq.

The second will cut north through Jordan to enter southeastern Syriam, where a security zone will be established around the towns of Deraa, Deir al-Zour and Abu Kemal – all centers of the anti-Assad rebellion. The region is also the home terrain of the Shammar tribe, brethren of the Shammars of the Saudi Nejd province.

The Saudi units deployed on the Iraqi border are there to defend the kingdom against potential incursions by Iraqi Shiite militias crossing into the kingdom for reprisals. The Iraqi militias are well trained and armed and serve under officers of the Iranian Al-Qods Brigades, the Revolutionary Guards’ external arm.

Western Gulf sources report that Jordan too is on war alert.

Following the downing of a Turkish plane by Syria a week ago, Turkey continues to build up its Syrian border units with anti-aircraft guns, tanks and missiles towed by long convoys of trucks.  

A Free Syria Army officer, Gen. Mustafa al-Sheikh, reported Friday that 170 Syrian army tanks of the 17th Mechanized Division were massed near the village of Musalmieh northeast of Aleppo, 30 km from the Turkish border.  He said they stood ready to attack any Turkish forces crossing into Syria.

As these war preparations advanced, US Secretary of State Hillary Clinton arrived in St. Petersburg Friday for crucial talks with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov.  They meet the day before the new UN-sponsored Action Group convenes in Geneva to discuss UN-Arab League envoy Kofi Annan’s latest transition proposal for Syria. He hopes for a political settlement that will ward off military intervention.

Invited to the meeting are the five veto-wielding UN Security Council members plus Turkey and Arab League envoys from Qatar, Kuwait and Iraq.

Annan proposes forming a transitional national unity government in Damascus that includes the opposition and excludes unacceptable regime members.

It was widely reported Thursday that Russia had agreed to this formula, even though it entailed evicting Bashar Assad from power. However, Lavrov stepped in to correct the record, stressing in reference to the Annan proposal that Moscow would not lend its support to “any outside interference or imposition of recipes in Syria.”  

This position is doubly aimed at the intensive military movements afoot around Syria.

Clinton and Lavrov are therefore expected to go at the Syrian issue hammer and tongs. The outcome of their meeting will not only determine the course of the Action Group’s discussions but, more importantly, whether the Western-Arab-Turkish alliance goes forward with its military operation against Syria.

US-Russian concurrence on a plan for Assad’s removal could avert the operation. The failure of their talks would spell a worsening of the Syrian crisis and precipitate Western-Arab military intervention, which according to military sources in the Gulf is scheduled for launch Saturday, June 30.