UUTISMONITORI
Tänään on tiistai, 5. toukokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 9:12

Syyriaan uusi hallitus - Venäjän ja Syyrian ulkoministerit tapasivat Pietarissa

Presidentti Assad on koonnut uuden hallituksen, jota johtaa pääministeri Riyadh Hijab. Myös opposition edustajia on mukana Syyrian uudessa hallituksessa.  Syyrian ulkoministeri Walid Al-Moalemin ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin perjantaina käymiä keskusteluita kuvattiin rakentaviksi ja hyödyllisiksi.

Toimittaja: Heikki Sipilä
24.6.2012, Verkkomedia.org

 

Syyriaan uusi hallitus – Venäjän ja Syyrian ulkoministerit tapasivat Pietarissa

Entiset puolustus-, sisä- ja ulkoministerit säilyttävät paikkansa. Muun muassa tämä osoittaa vääriksi huhut, joiden mukaan puolustusministeri Dawoud Radjiha olisi saanut surmansa kapinallisten iskussa.

Mikä tärkeintä, Syyrian uudessa hallituksessa on kaksi opposition leiriin lukeutuvaa henkilöä. Syyrian kansallisen muutoksen rintaman (National Front for Change) johtaja Qadri Jamil on nimitetty varapääministeriksi vastuualueenaan maan talous ja sosiaalisen kansanpuolueen (Social National Party) johtaja Ali Haydar on ottanut vastaan äskettäin perustetun kansallisen sovinnon ministerin paikan.

Venäjän tiedeakatemian itäisten alueiden tutkija tohtori Irina Zviagelskaja sanoi näkemyksenään Syyrian uuden hallituksen nimittämisen johdosta:

"Assad on ilmeisesti pyrkinyt edesauttamaan Syyrian poliittisen jännitteiden liennyttämistä osoittamalla halukkuutensa sitoutua muutokseen hyväksymällä hallintoonsa myös opposition valtavirran johtajia. Radikaali oppositio sen sijaan tuskin on ollut kiinnostunut hallituspaikoista. Heidän mukaansa Assadin on mentävä."

Venäjä painottaa kuitenkin edelleen, ettei olisi hyväksyttävää syrjäyttää presidentti, jota kannattaa yli 50 prosenttia kansasta. Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi muutama päivä sitten, että kansainvälisen yhteisön ja Syyrian opposition on kunnioitettava Syyrian kansan tahtoa.

Syyrian uuden hallituksen muodostaminen heijastaa maan ensimmäisten monipuoluevaalien tuloksia. Vaalit pidettiin 7. toukokuuta. Äänestysaktiivisuus oli noin 60 prosenttia. Radikaali oppositio ei huomioinut vaaleja.

Uuden kansalliskokouksen toimikausi on neljä vuotta. Sen jäsenistä on 30 naista ja 172 työläistä ja maanviljelijää.

 

Syyrian ja Venäjän ulkoministerit tapasivat Pietarissa rakentavien ja hyödyllisten keskusteluiden merkeissä

Syyrian ulkoministeri Walid Al-Moalemin ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin perjantaina käymiä keskusteluita kuvattiin virallisissa lähteissä rakentaviksi ja hyödyllisiksi.

Ministerit tapasivat perjantaina Pietarissa, jossa he keskustelivat maiden kahdenvälisistä suhteista ja Syyrian nykyisestä tilanteesta, kertoi Syyrian valtiollinen uutistoimisto SANA lauantaina.

Lavrov ja Al-Moalem olivat yhtä mieltä siitä, että on tarpeen tukea YK:n Syyrian erityislähettiläs Kofi Annanin rauhansuunnitelmaa ja ylläpitää yhteistyötä Syyrian hallituksen ja kansainvälisen tarkkailijaryhmän kesken. He korostivat myös tarvetta keskittää voimat ja keinot kaikenlaisen väkivallan pysäyttämiseksi Lähi-idässä

Lavrov toisti Venäjän yhä vahvistuneen kannan, mikä edellyttää poliittista ratkaisua Syyrian kriisiin ja jonka mukaan Syyrian kansan tulee ratkaista ongelmat ilman ulkoista puuttumista. Hän korosti jälleen, että vain Syyrian kansalla on oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan​​.

Käydyissä keskusteluissa käsiteltiin myös Genevessä 30.6. pidettävän kansainvälisen kokouksen valmisteluita kaikkien mahdollisten keinojen löytämiseksi ja hyödyntämiseksi Annanin rauhansuunnitelman toteuttamisessa.

 

Voice of Russia / Prensa Latina / KOMINFORM

Lähteet:

Heikki Sipilä @ 24.6.2012 9:05


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Opposition figures join new Syrian Cabinet

Syrian President Bashar Assad has put together a new Cabinet, headed by Prime Minister Riyadh Hijab.

The old defence, interior and foreign ministers retained their jobs. Among other things, this gives the lie to the rumours that Defence Minister Dawoud Radjiha has been killed by insurgents.

Importantly, there are two figures from the opposition camp in the new Syrian Cabinet. Leader of the National Front for Change Qadri Jamil has been appointed Deputy Prime Minister in charge of the economy, and leader of Social National party Ali Haydar has assumed the newly-created post of National Reconciliation Minister.

We have an opinion from Dr Irina Zviagelskaya of the Institute of Oriental Studies of the Russian Academy of Sciences:

"Assad has obviously attempted to defuse the political tensions in Syria by demonstrating readiness to embrace change and include leaders of the mainstream opposition in his administration. The radical opposition, on its part, is unlikely to buy his gesture. It believes that Assad must go."

Read more: