UUTISMONITORI
Tänään on maanantai, 4. toukokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 19:04

Aljazeera kysyy, mikä 'Iranin uhka' oikeastaan voi olla

Al Jazeerassa 23. huhtikuuta 2012 Dorotny Parvaz arvioi Iranin uhkaa: 'Onko uhka sotilaallinen vai poliittinen. Vaikka Iranin ydinohjelmasta käydään hyperbolista puhetta, on epätodennäköistä, että maa hyödyntäisi mahdollisia ydinpommeja'. 

Lähde: Al Jazeera
Toimittaja: Juha Molari
24.4.2012, Verkkomedia.org

 

Kuka on Dorotny Parvaz?

Dorotny Parvaz on jo itsessään kuuluisa tapaus Al Jazeeran toimittajana. Hän on kertonut, että hänet lähetettiin Syyriaan kansannousua varten 29. huhtikuuta 2011, mutta hän katosi kolmeksi viikoksi. Nainen oli Syyrian salaisessa vankilassa kolme päivää, minkä jälkeen hänen palautettiin Iraniin, jossa häntä kuulusteltiin vakoilusyytteistä 16 päivän ajan. Nainen kuitenkin vapautettiin.

Parvaz on ollut aktivisti ns. arabikevään kirjoittajana. Ehkä arabikevään innostus tulee siitä, että hän oli maaliskuuhun 2009 Seattle Post-Intelligence –lehden kolumnisti ja opiskeli Harvardissa mediatoimintaa sekä osallistui tutkimushankkeeseen Cambridgen yliopistossa vuonna 2010. Seattle Times ja Arizonan tasavalta ovat olleet myös hänen työnantajiaan. Iranilainen Parvaz syntyi Teheranissa, mutta sittemmin hän on asunut Dubaissa ja Vancouverissa.

Näiden lähtökohtien tähden Parvazin ja Aljazeeran uutista ”Iranin uhkasta” voi tarkastella hyvästä syystä uteliaana – ja sopii tulla tunnetuksi myös Suomessa.

 

Miten Iranin uhka muodostuu?

Aljazeerassa Parvaz kertoo raporteista, joiden mukaan Israel aikoo hyökätä Iraniin sen jälkeen, kun tätä ennen Yhdysvalloissa on käyty presidentinvaalit marraskuussa. Parvaz huomauttaa kuitenkin, että Iranin ydinohjelmasta on keskusteltu jo kuukausia, mutta silti on jäänyt epäselväksi se tarkka luonne, miten uhka syntyisi. Onko uhka siinä, että Iranilla olisi kyky tehdä ydinpommeja vai onko siinä, että se todella pyrkisi rakentaa aseita? Iranin ydinlaitoksiin on ollut vuosien mittaan useita tarkastuksia. 

Aljazeerassa Parvaz huomauttaa  Iranin ylimmän johtajan ajatollah Ali Khamenein ehdottomasta uskonnollisesta ilmoituksesta, että Iranilla ei ole eikä koskaan Iran pyri ydinaseisiin. Helmikuussa 2012 ajatollah Ali Khamenei sanoi hyvin suoraan, että Iran pitää loogisesti ja teoreettisesti uskonnollisena syntinä ydinaseen omistamista ja uskoo tällaisten aseiden levittämisen järjettömäksi, tuhoisaksi ja vaaralliseksi.

Mutta jo samassa kuussa 2012 Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu yritti kerätä tukea sotilaalliselle iskulle Irania vastaan.

 

Iranin vaikutusvallan kasvu

Aljazeerassa Parvaz arvioi ”Iranin uhkan” luonteeksi sen, että Yhdysvallat on itse asiassa huolissaan Iranin vaikutusvallasta Irakissa, Afganistanissa ja Syyriassa. Ja tämä vaikutusvalta vain kasvaa.

Parvaz viittaa Marvin Weinbaumiin - Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedustelupalvelun entiseen analyytikkoon Pakistanin ja Afganistanin kysymyksissä. Tämä väitti äskettäin, että sota Irania vastaan olisi virhe. Yhdysvallat ja Israel niputettaisiin maailman silmissä "hyökkääjiksi" ja Iran voittaisi sydämet ja mielet. Weinbaum ei myöskään usko, että Iran pyrkisi rakentamaan ydinaseita "tuhotakseen juutalaisvaltion", vaikka niin sanotaan Israelissa. Sellainen hyökkäys Israelia vastaan käynnistäisi massiiviset vastatoimet myös Yhdysvalloissa Irania vastaan. Niinpä Weinbaumin mukaan Iranin johto tahtoo pysyä ennen kaikkea hengissä. Se on heidän tärkein tavoitteensa juuri nyt.

Yhdysvaltain sotarummut voimistuvat kaikesta huolimatta. Asiantuntijoiden varoituksista huolimatta USA:ssa on edelleen ilmapiiriä, joissa Iran mielletään vakavaksi uhkaksi. Parvaz viittaa myös Graham Allisoniin (Harvardin yliopistosta), joka on huomauttanut, että Israelin ilma-isku Iranin ydinlaitoksiin tuskin onnistuisi estämään Iranin pommi pitkällä aikavälillä. Tulos voisi olla pikemmin päinvastoin: hankinta nopeutuisi. Aljazeera muistuttaa myös strategisista liittolaisista, että Kiina, Venäjä, Syyria, Turkki ja Venezuela ovat maita, jotka pitävät kunnon yhteyksiä Iraniin. Venäjä ja Kiina ovat vahvimmat liittolaiset.

 

Pakotteet koskevat eniten tavallisiin iranilaisiin

Pakotteet koskettavat eniten tavallisia iranilaisia, jotka tulevat nälkäisinä ja kärsivinä tyytymättömäksi presidentti Mahmud Ahmadinejadia vastaan. Parvazin analyysi viittaa Khalajiin, jonka mukaan vaarallisempi Iran ei ole suinkaan turvallisempi Iran iranilaisille. Sellainen mielikuva olisi väärä ja erehdys. Aljazeera asettaa myös Iranille tarpeeksi välttää uhkan kasvattamista sekä suosittelee suunnaksi vuoropuhelua ja avoimuutta.

Toimitus @ 24.4.2012 19:43


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
The Iranian threat: Military or political?

While Iran''s nuclear programme has been at the centre of foreign and economic policy debates for months, what seems unclear is the precise nature of the threat it might pose.

Is Iran striving for nuclear latency (the ability to produce nuclear weapons) or is it actually striving to build weapons? Would they deploy them, or use them as a means of further establishing its power in the region?

There have been a series of inspections of Iran''s nuclear facilities over the years, with mixed results and levels of cooperation from Iran.

Tensions have neared the boiling point several times over the years, and in the wake of yet another report by the International Atomic Energy Agency (IAEA), stating concern and doubt about the civilian nature of Iran''s nuclear programme in November, Iranian officials openly discussed shutting down a key global oil transport route, the Strait of Hormuz, running along Iran''s western and southern coastlines.

Read full article: