UUTISMONITORI
Tänään on torstai, 31. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 22:34

Vastaus Kiinalle: USA ja Filippiinit käynnistävät sotaharjoituksen

Samaan aikaan kun SCO-maat Kiina ja Venäjä käynnistävät merisotaharjoituksia Keltaisella merellä, USA ja Filippiinit ovat käynnistämässä yhteisiä sotaharjoituksia lujittaakseen liittolaisuuttaan Etelä-Kiinan merellä. Jännitteet kiistellyllä merialueella ovat kasvamassa nopeasti.

Lähde: BBC
Toimittaja: Janus Putkonen
16.4.2012, Verkkomedia.org

 

Vastaus Kiinalle: USA ja Filippiinit käynnistävät sotaharjoituksen

Uutinen USA:n ja Filippiinien "Balikatan" sotaharjoituksesta tulee samaan aikaan, kun Venäjä ilmoitti aloittavansa Kiinan kanssa yhteiset merisotaharjoitukset Keltaisella merellä. Viime viikolla Filippiinien suurin sotalaiva oli kontaktissa kahden kiinalaisen tiedustelualuksen kanssa kiistellyllä Etelä-Kiinan meren alueella. Filippiiniläinen alus oli yrittänyt pidättää ryhmän kiinalaisia kalastajia, mutta Kiinan laivaston alukset olivat estäneet nämä aikeet.

Aiemmin tässä kuussa kiinalainen kenraali Luo Yuan kirjoitti valtiollisessa Global Timesissa, että Filippiineillä on viimeinen mahdollisuus ratkaista kiistellystä merialueesta käyty ongelma. "Suurin virhearvio Filippiineillä on, että ne ovat aliarvioineet Kiinan voiman ja tahdon puolustaa sen aluevesiä."

Kiinan näkemyksen mukaan kiista Etelä-Kiinan meren kysymyksestä tulisi ratkaista alueellisesti, mutta Yhdysvallat on puuttunut yhä enemmän tilanteeseen ja käy useiden maiden kanssa entistä tiiviimpää sotilasyhteistyötä alueella.

Kiina pitää kiisteltyä merialuetta omanaan, mutta niin pitää myös viisi muuta valtiota, kuten Filippiinit ja Vietnam. Kiista ei ole ainoastaan merialueen saarien hallinnasta, vaan siitä kuka omistaa merialueella sijaitsevat luonnonvarat - varsinkin öljy- ja kaasuesiintymät. Merialue on myös suuren laivaliikenteen risteyspaikka ja noin puolet maailman merirahtiliikenteestä kulkee kiistellyn merialueen lävitse.

Filippiinien tilanne kahden suurvalan välissä ei ole helppo. Samaan aikaan kun se vahvistaa sotilaallisia suhteita Yhdysvaltoihin, sen riippuvuus taloudessaan Kiinan vaikutuksesta on kasvanut huomattavasti. Filippiinit on myös tunnustanut virallisesti Kiinan suhteiden merkityksen. Maan päämiehet ovat vierailleet viime vuonna Pekingissä ja maat ovat sitoutuneet lujittamaan suhteitaan.

Vaikka kiista merialueesta on tulehtunut, asiantuntijoiden mukaan myös kehitystä tilanteessa on tapahtunut. Viimeaikaiset välikohtaukset ovat kuitenkin nostaneet huolia, että jänitteet alueella ovat nousemassa.
 

Kiistelty Etelä-Kiinan merialue:

 

Toimittajan kommentti:

Kirjoittaessani vasta muutamia tunteja sitten uutista Venäjän ja Kiinan yhteisestä merisotaharjoituksesta, jonka on määrä alkaa viikon kuluttua Keltaisella merellä, olisin voinut lyödä vaikka vetoa, että kyseessä on Kiinan vastaus johonkin Etelä-Kiinan meren alueella tapahtuvaan länsimaiseen provokaatioon. Idän suurvallat kun ovat olleet jo pitkään puolustuskannalla - voimistaen puolustustaan.

Asioita ja tapahtumia ei ole uutistoimistojen tapana yhdistellä toisiinsa - mutta Filippiinien ja USA:n yhteinen sotaharjoitus on selvästi juuri se tapahtuma, johon Kiina - ei ainoastaan yksin - vaan yhdessä liittolaisensa Venäjän kanssa on vastaamassa.

Toisaalta kiristynyt tilanne Korean niemimaalla on varmasti osaltaan vaikuttanut voimakkaiden yhdistettyjen laivastovoimien sijoittamiseen tulenaralle merialueelle.

Viime kesästä saakka nähty suurvaltojen välisten jännitteiden kasvu Etelä-Kiinan merellä on huomioitu Verkkomediassa, eikä tilanteen tulehtuminen tule yllätyksenä. Jatkamme toistaiseksi entistäkin tarkempaa tilanneseurantaa kiistellyltä alueelta.

Lue myös:

 

Janus Putkonen @ 16.4.2012 4:09


              
Ote alkuperäisestä uutisesta:
Philippines-US war games begin amid China crisis

If you go to certain parts of the Philippine island of Palawan this week, you are likely to witness something rather unusual.

You might see a whole wave of speedboats coming to shore, launched from a military warship. Or US troops discussing a huge theoretical earthquake; or large numbers of them building schools, or practising first aid. It is the time of year when the Philippines-US military war games get under way - an arrangement from which both countries stand to gain.

The often ill-equipped and inexperienced Philippine troops get a chance to learn from American expertise, while for the US, it is an opportunity to cement its relationship with one of its closest and longest-standing regional allies. The code name for these exercises is Balikatan - Filipino for shoulder-to-shoulder - to emphasise the closeness between the two nations.

But for officials in China, which is much closer to the Philippines geographically, these exercises could well have the opposite effect. Instead of feeling shoulder-to-shoulder with Manila, they are more likely to feel they are being given the cold shoulder.