ULKOMAAN UUTISET
Tänään on keskiviikko, 23. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 18:09

Uhkakuvat Etelä-Kiinan merellä kasvavat

Financial Times ‑lehden mukaan kaksi amerikkalaista senaattoria, senaatin ulkoasiain komitean puheenjohtaja John Kerry ja Arizonan republikaaniedustaja John McCain ovat lähestyneet Kiinan hallitusta ja Kiinan ulkoasioista vastaavaa Dai Bingguo´ta kirjeitse.

Uhkakuvat Kiinanmerellä kasvavat

Senaattorit ovat katsoneet aiheelliseksi varoittaa Kiinaa siitä, että Kiinan toiminta Etelä-Kiinan merellä uhkaa Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta.

Senaattorien arvion mukaan Kiinan laivaston toimet viime kuukausina ovat lisänneet jännitettä alueella. Jos asiaan ei puututa, tapahtumat saattavat eskaloitua ja vaarantaa Yhdysvaltain kansalliset intressit, sanovat senaattorit.

Vietnam ja Filippiinit ovat molemmat väittäneet Kiinan häiritsevän kalastus-, partio- ja tutkimusaluksia alueella, jota kautta myös Aasian öljykuljetukset pääasiassa kulkevat.

Asia Times ‑lehti kertoi kesäkuussa, että Yhdysvallat ja Filippiinit pitivät yhteisiä sotaharjoituksia amerikkalaisten senaattorien huolenaiheena olevalla Spratlyn alueella. Spratlyn alueella arvellaan olevan runsaasti öljyä ja maakaasua.

Yhdysvallat on myös aseistanut Filippiinejä hiljattain.

 

Lähteet:

www.ft.com/intl/cms/s/0/aceccff2-b1e2-11e0-a06c-00144feabdc0.html#axzz1SYkYHTBc

http://www.foxbusiness.com/industries/2011/07/19/us-senators-warn-beijing-on-south-china-sea-clashes-ft/#ixzz1SciVdvjB
 
http://www.atimes.com/atimes/Southeast_Asia/MF24Ae01.html

Riikka Söyring @ 20.7.2011 14:49