ULKOMAAN UUTISET
Tänään on lauantai, 10. lokakuuta 2015. Sivu on ladattu klo 8:15

Saksa toimittaa Israelille kuudennen modernin sukellusveneen

Saksa on luvannut toimittaa Israelille rahallisella tuellaan kuudennen modernin Dolphin-luokan sukellusveneen, joka kykenee laukaisemaan myös ydinohjuksia, kertoivat saksalainen Der Spiegel ja Israelin uutislähteet.

Janus Putkonen 18.7.2011, Verkkomedia.org

 

Saksa toimittaa Israelille kuudennen modernin sukellusveneen

Sarjassaan kuudennen Israelille toimitettavan Dolphin-luokan sukellusveneen kauppahinnaksi arvellaan n. 500–700 miljoonaa euroa, mutta Saksa on luvannut subventoida hankintaa 135 miljoonaa eurolla, joten Saksa jatkaa Israelin asevarustelun suoraa rahallista tukemista. Myös aiempia toimittamiaan sukellusveneitä Saksa on tukenut merkittävillä summilla. Nyt allekirjoitettu sopimus kuudennesta sukellusveneestä on ollut jäissä viime vuodesta saakka.

Der Spiegelin artikkelin mukaan Saksan puolustusministeri Tomas de Maiziere tapasi viime viikolla Israelissa pääministerin Binyamin Netanyahun ja puolustusministerin Ehud Barakin, ja sopimus toimituksesta tehtiin vierailun aikana.

Saksa on jo toimittanut Israelille kolme sukellusvenettä, ja kahta uutta rakennetaan parhaillaan. Seuraavat sukellusveneet on määrä toimittaa Israelille vuosina 2012–2013. Saksan toimittamia sukellusveneitä on pidetty Israelin merkittävimpinä ja tuhovoimaisimpina strategisina aseina.

Asiantuntijalähteiden mukaan Israelin sukellusveneet on varustettu ydinohjuksilla.

 

Ensimmäiset kaksi sukellusvenettä Saksa lahjoitti Israelille 1990-luvun alussa. Tämän jälkeen kolmannen toimitetun kustannukset jaettiin Saksan ja Israelin kesken. Seuraavasta kahdesta toimitettavasta sukellusveneestä Saksa kustantaa itse 30 % niiden valmistushinnasta.

Parannuksena edellisiin jo toimitettuihin aluksiin uusissa Dolphin-luokan sukellusveneissä on huomattavasti paranneltu diesel-/sähkömoottorijärjestelmä, joka mahdollistaa pidemmän toiminta-ajan pinnan alla. Nyt käytössä olevat järjestelmät vaativat akkujen latauksia pinnassa melko useasti.

Samantyyppisistä käytössä olevista sukellusveneistä Kielissä valmistuvissa aluksissa kerrotaan olevan suurin matkanopeus ja pisin toimintaetäisyys. Aluksissa on edistyksellinen elektronisen tiedustelun välineistö ja ne voivat kuljettaa miehistönsä lisäksi kymmenittäin merijalkaväen sotilaita.

 

Lähteet:

http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=229801

http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4096694,00.html

http://www.upi.com/Top_News/World-News/2011/07/18/Israel-to-receive-6th-German-sub/UPI-51931310986609/?spt=hs&or=tn


Janus Putkonen @ 18.7.2011 20:24