ULKOMAAN UUTISET
Tänään on perjantai, 30. tammikuuta 2015. Sivu on ladattu klo 11:20

Talouskuri teki Latviasta erämaan, ja he kutsuvat sitä voitoksi

Tunnetut talousprofessorit Hudson ja Sommers muistuttavat sanoista: 'Rooman voitot synnyttävät erämaan, ja he kutsuvat sitä rauhaksi.' ja sanovat Latvian 'menestyksen' olevan Potemkinin kulissia. Latvia voisi olla menestystarina - jos siellä toimittaisiin päinvastoin kuin on toimittu. 

Lähde: Jeffrey Sommers, Michael Hudson, Global Research
Toimittaja: Riikka Söyring
8.1.2013, Verkkomedia.org

 

Talouskuri teki Latviasta erämaan, ja he kutsuvat sitä voitoksi

Talousprofessori Michael Hudson sekä poliittisen ekonomian professori Jeffrey Sommers ovat kirjoittaneet artikkelin "A model for the Europe and US? Latvia´s ecomic disaster as a neoliberal success story", "Malli Euroopalle ja Yhdysvalloille? Latvian talouskatastrofi uusliberalistisena menestystarinana". Molemmat työskentelevät amerikkalaisyliopistoissa, mutta he ovat toimineet myös vierailevina professoreina yliopistossa Riikassa, Latvian pääkaupungissa.

Sukupolvi sitten Chicagon pojat ja heidän taloudelliset tukijansa aploodeerasivat Chilen kenraali Pinochetin (Yhdysvaltain valtaan auttama diktaattori) muuttaessa sosiaaliturvajärjestelmän ESOP:ksi, kirjoittavat Hudson ja Sommers. 

ESOP, Employee Stock Ownership Plan on Yhdysvaltain arvopaperimarkkinakomissio SEC:in selostuksen mukaan eläkejärjestelmä, jossa yritys tarjoaa osakkeitaan (tai rahaa osakkeidensa ostamista varten) yhtiön työntekijöiden hyödyttämiseksi. Jokainen työntekijä, joka on osallinen ohjelmaan, avaa tilin, jolle maksetaan osakkeista koituvia osinkoja.

Kun työntekijä jää eläkkelle, irtisanotaan, vammautuu tai kuolee, osakkeet myydään ja ESOP jakelee työntekijän tilillä olevat osingot.

Isossa-Britanniassa esimerkiksi valtiovarainministeri Georg Osborne esitti syksyllä 2012, että laadittaisiin laki. jolla työntekijästä tehtäisiin työntekijäomistaja, jos työntekijä luopuu oikeudestaan valittaa epäreilusta irtisanomisesta ja niin edelleen.

Chilessä työnantajaryhmät olivat ryövänneet ESOP:it tyhjiin 1970 -luvun loppuun mennessä. Yhdysvalloissa Bushin hallinto ehdotti ESOP-mallia Yhdysvaltoihin etsiessään Troijan Hevosta jolla yksityistää sosiaaliturva, kertovat Sommers ja Hudson.

Nykypäivän työläisvastainen "menestystarina" on Latvia. Latvia kuvataan maana, jossa työläiset eivät taistelleet vastaan vaan yksinkertaisesti hiljaa ja kohteliaasti muuttivat pois maasta, ilkamoivat professorit:

"Ei yleislakkoja, ei yksityisen omaisuuden tuhoamista; Latvia esitellään maana, jossa työntekijöillä oli järkeä olla nostamatta meteliä kun heille esiteltiin talouskuri. Latvialaiset antoivat myöten ja yksinkertaisesti alkoivat äänestää jaloillaan. He muuttivat maasta pois sitä mukaa kun talous alkoi talouskurin myötä supistua, palkat niistettiin pienemmiksi ja verotaakka jätettiin edelleen työväestön kannettavaksi, vaikkakin viime aikoina on yritelty esitellä kiinteistöveroa."

 

Latvian "menestys" sosiaalisen ohjailun tulosta

Maailmanpankki ylistää Latviaa ja sen balttinaapureita sijoittaen ne korkealle "yrittäjäystävällinen maa" -listoillaan - vaikka välillä ripittääkin Latviaa siitä, että sosiaalihallintonsa on liian raakaa jopa kansainvälisten rahoitus-instituutioiden viktoriaaniseen makuun, Sommers ja Hudson toteavat.

"Voiko tämä todella olla mallina Yhdysvalloille tai Euroopan jäljellä oleville sosiaalidemokratioille? Vai onko se vain julma kokeilu, jota ei voida heti matkia sellaisissa suuremmissa maissa, jolle Neuvostoliiton miehityksen muisto ei tuonut traumaa?"

Professorien mukaan Latvian mallia on viimeksi tarjottu menestystarinana New York Times -lehdessä, jossa juhlittiin Barack Obaman hallinnon omistautumista budjettileikkauksille, talouskuilua (fiscal cliff) tekosyynä käyttäen. Andrew Higgins yritti esittää Latvian talouden ja ikärakenteen vääristymisen ihmeenä, pelastuksena.

Sanomalehti on siten saapunut samaan linjaan niiden surrealistisen orwelliaanisten pyrkimysten kanssa esittää Latvian talouskuri ja varallisuudesta riisuminen talousmenestyksenä, jollaisena  Petersonin pankkilobbya edustava ajatushautomo IIF (Institute for International Finance), kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan Unionin pankkibyrokratia Latvian tilanteen esittelevät kiiltäväpaperisissa esitteissään, professorit lausuvat.

Menestyksellä tarkoitetaan sitä, että palkanalennukset, verotaakan jättäminen työväestön harteille ja pääomatuoton verokevennys saatiin tehtyä ilman vallankumousta tai edes Kreikan tyylisiä yleislakkoja. Menestys on sosiaalisen ohjailun menestystarina, ei talouspolitiikan voitto. Ja media hellittelee sitkeästi vääriä käsityksiä Latvian tilanteesta.

Professorien mukaan nyky-Latvia on maa, jossa palkkatuloja ja sosiaalietuisuuksia verotetaan ankaralla kädellä kun taas pääomaa kevyesti. Niinpä Latvia toimii nykyään venäläisen pääoman pysäkkinä ja veroparatiisina, mikä mahdollistaa sen, että Latvialla on "varaa" väestökatoon, teollisuustuotannon loppumiseen ja yhteiskuntarakenteiden rapautumiseen.

 

Professorit kutsuvat Latviaa Potemkinin kulisseiksi

Potemkinin kulisseilla tarkoitetaan paremman vaikutelman lavastamista, jopa todellisuutta väärentämällä ja jäljittelemällä. Kulissimaalareina ovat toimineet uusliberalismin lobbaaja Andreas Aslund ja tietenkin Latvian hallitus.

Ei pidä paikkaansa, että Latviassa ei olisi protestoitu. Vuonna 2008 oli suuria mielenosoituksia talouskuria vastaan. Vuonna 2009 oli 10 000 henkilön mielenosoitus, jota seurasi sarja mielenosoituksia. Mukana olivat opettajat, opiskelijat, eläkeläiset, viljelijät ja terveysalan ihmiset.

Latvian työttömyysaste on korkea, 14,2 prosenttia, siitä huolimatta että kaikki kynnelle kykenevät työikäiset ovat muuttaneet maasta. Väestökasvu on ollut miinusmerkkinen jo vuosia. Sen jälkeen kun maa liittyi EU:n, noin 10% väestöstä on vaihtanut maisemaa. Tahti on vain kiihtynyt vuoden 2008 talousromahduksen jälkeen. Pääkaupunki Riikassa on nykyään enemmän venäläisiä kuin alkuperäisiä latvialaisia (42%), kertoo Wikipedia. Lisäksi syntyvyys laskee hauraan taloustilanteen vuoksi.

Professorien mukaan väestön ikärakenteesta ja koosta on vaikea saada luotettavaa tietoa, koska hallitus kaunistelee lukuja. Alkuperäiset demograafiset tilastot esimerkiksi näyttivät alunperin lukemaa 1,88 miljoonaa vuonna 2010, mutta "korjausten jälkeen" luku olikin 2,08 miljoonaa henkeä. Professorit sanovat myös paikallisten tilastovirkailijain kertoneen hallituksen painostavan tuottamaan lukuja, jotka pysyvät 2 miljoonan psykologisen rajan yläpuolella.

Talouskurin puolustajat vetoavat siihen, että Latviassa on pidetty kahdet vaalit, joissa olisi ollut tilaisuus vaihtaa suuntaa. Hudson ja Sommers kuitenkin sanovat, että talouskuri kiedottiin etnisiin kääreisiin ja sekoitettiin koko asia. Sosiaalidemokratiaa kannattavat venäläisetniset ryhmät ja talouskuria latvialaisetniset puolueet. Ja Neuvostovenäjä-menneisyyden takia Latviassa ei helposti äänestetä venäläisiä.

Latvian "toipunut" talous pyörii nykyään kuumalla venäläisellä rahalla: oligarkit piilottavat rahaansa latvialaisiin pankkeihin. Ventspilsin satama on venäläisen öljyn rahtisatama. Rahanpesu on tietenkin tulolähde. Grigori Loutschankin ja kumppaninsa Marc Richin (jonka Bill Clinton armahti) veroparatiisipankki Nordex sekä Parex, Latvian suurin pankki ovat osaltaan hoitaneet rahanpesua. Kun Parex oli menossa nurin, Latvia sai EU:lta ja  IMF:ltä suuren lainan, jonka se käytti Parexin takaamiseen niin että veroparatiisipankki kykeni jatkamaan markkinakorkoja korkeampien korkojen maksamista "kanta-asiakkailleen".

Latviassa on piilossa enemmän rahaa kuin Sveitsissä, kertoo Bloomberg Business Week.

 

"Rooman voitot synnyttävät erämaan, ja he kutsuivat sitä voitoksi"

Osansa "talouden toipumiseen" on sillä seikalla, että Latvia myi metsänsä raaka-aineeksi Ruotsille ja muutamalle muulle maalle.

Professorien mukaan myös sillä seikalla, että teollisuudesta parin vuosikymmenen aikana riisuttu Latvia saa kasaan edes yhteen tehtaan, on tilastollisesti näyttävä vaikutus. Palkat ovat jo alle köyhyystason (jos niitä edes maksetaan), työsuojelua ei tunneta ja yritykset mellastavat melko lailla vapaasti.

Maassa on lahjakkuutta ja kekseliäisyyttä, mutta ne onnistuvat toimimaan lähinnä hallituksesta huolimatta, eivät sen tukemina, professorit kertovat. Ostovoimaa maan kansalaisilla on alle Kreikan tason mitattuna per henkilö, ja Kreikka on ollut laman kourissa jo vuosia.

Latvian mallia ei voi toteuttaa oikeassa demokratiassa, sanovat professorit, se onnistuu vain jos;
 

1) maa on kyllin pieni, halukas ja kykenee menettämään vähintään 10% väestöstään maastamuutossa, pääasiassa lahjakkaimmat

2) demograafisesti kyllin vakaa kestääkseen sen, että syntyvyys sukeltaa alas

3) maassa on etnisesti jakautunut väestö, mikä mahdollistaa poliitikoille aiheesta harhauttamisen ohjaamalla keskustelun taloudesta etnisyyteen

4) maassa asuu väestö väestö, jonka Neuvostoliitto on epäpolitisoinut ja joka väestö on halukas lopettamaan protestoimisen helpolla
 

Mikä tahansa suurempi maa, joka yrittäisi vastaavaa talouskuria, olisi ihmeissään. Yhdysvalloissa 10% on 20 miljoonaa amerikkalaista työntekijää. Meksikoon ja Kanadaan ei sellainen määrä mahdu, eikä sellaista minnekään haluta, kirjoittajat huomauttavat.

Latvia voisi olla todellinen menestystarina - jos siellä toimittaisiin päinvastoin kuin on tähän asti toimittu. Maassa on vieläkin älykkäitä, koulutettuja ja lahjakkaita ihmisiä.

Kirjoittavat muistuttavat kelttipäällikkö Calgacuksen sanoista ennen Graupius-vuoren taistelua: "Rooman voitot synnyttävät erämaan, ja he kutsuvat sitä rauhaksi." Uusliberaalit kutsuvat talouskuria ja maastamuuttoa vakaudeksi, ja jopa talouskasvuksi ja toipumiseksi, niin kauan kun ihmiset eivät valita tai vaadi muutosta, professorit päättävät.

 

Toimittajan kommentti:

Talouden ja politiikan tutkimuskeskus CEPR:in Mark Weisbrot ja Rebecca Ray ovat yhdessä tuottaneet tutkielman Latviasta. Latvian bkt koki 24 prosentin pudotuksen seurauksena "hoidosta", kerrotaan sivulla kolme.  Yhdysvaltain vastaava lukema Suuren Laman aikana 1929-1933 oli 28,9 prosenttia.

Weissbrotin ja Rayn mukaan työttömyysasteen 14,2 -14,3% on vahvasti kaunisteltu, kuten niin monissa maissa nykyään on tapana. Oikeampi luku on heidän mukaansa ollut 21,1% vuonna 2011 ja se on jo parannusta vuoden 2010 lukuun 30,1 prosenttia. Luvun pienentyminen tosin johtui maastamuutosta, ei talouden kohenemisesta.

Tässä Weisbrottin ja Rayn raportissa on koottuna, mitä sisäisellä devalvaatiolla saadaan aikaan. Sisäinen devalvaatio (palkkojen alennukset, sosiaalimenojen leikkaukset, julkisen sektorin leikkaukset, eläkkeiden leikkaukset jne) on se, mitä Suomellekin on tarjottu tieksi taloudesta toipumiseen.

 

Lähde:

Michael Hudson, Jeffrey Sommers: A model for the Europe and US? Latvia´s ecomic disaster as a neoliberal success story

Kommentin lähde:

CEPR: Mark Weisbrott, Rebecca Ray: Latvia´s internal devaluation: a success story?

 

Verkkomedia toimii lahjoitusvaroin!

Kiitä tiedosta palkitsemalla Verkkomedia lahjoituksella ja auta uutisiamme jatkumaan. Meille pienikin on jo suurta! 

Riikka Söyring @ 8.1.2013 12:38