ULKOMAAN UUTISET
Tänään on lauantai, 2. elokuuta 2014. Sivu on ladattu klo 3:20

Kunnes velka meidät erottaa... Euroopassa kuohuu!

Britannia on liittynyt Kreikan ja Espanjan protestoijiin. Yli puoli miljoonaa julkisen sektorin työntekijää protestoi hallituksen suunnittelemia palkkojen jäädytyksiä ja eläkkeitä koskevia muutoksia vastaan. Hallitus haluaa nostaa myös eläkeikää Euroopan Unionin kilpailukykysopimuksen "suositusten" mukaisesti.

Eri lähteistä koonnut: Riikka Söyring
1.7. 2011, Verkkomedia.org

 

Kunnes velka meidät erottaa... Euroopassa kuohuu!

Suomi valmistautuu sekin nostamaan eläkeikää ja tarjoilemaan palkkamalttia inflaation nostaessa hintoja palkallaan eläville. Britanniassa taas on alkamassa Tyytymättömyyden Syksy.

Lakkovaroituksen ovat lukuisat julkisen sektorin ammattiyhdistykset.

Eräs näistä on Unison: Unisonin 1.3 miljoonaa jäsentä valmistautuvat lakkoon, kertoo Unisonin Bob Abberley: -Ihmiset eivät halua tehdä enemmän työtä useampia vuosia pienemmällä palkalla ja pienemmällä eläkkeellä.

Yleinen mielipide on, että leikkauksia tehdään väärään suuntaan: talouskriisin aiheuttaneet tahot eivät kärsi millään lailla; kriisi maksatetaan veronmaksajilla.

Ay-liike muistuttaa, että eläkerahastot ovat suuri sijoittaja Britannian taloudessa. Jos eläkevakuutusmaksujen maksajat päättävät hallitusten toiminnan seurauksena, ettei heidän enää kannata maksaa eläkemaksujaan eläkerahastoihin tai he vetävät maksamansa varat pois, seuraukset taloudelle ovat katastrofaaliset.

Professori Chris Knight argumentoi, että se mitä parhaillaan tapahtuu Britanniassa ja muissa Euroopan maissa on äänestäjien petos ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Pankkiireilla on poliitikot taskussaan ja me kaikki tiedämme sen. On väärin siirtää seuraukset ongelmista työtä tekevien vastuiksi, Knight sanoo.

Andrew Burgin, Coalition of Resistance-liikkeen sihteeri uskoo, että kamppailusta tulee vaikea. Miljoonat työläiset ovat kuitenkin valmistautumassa lakkoihin. Neljän liiton lakko, joka alkoi tänään, on vasta lähtölaukaus, varoittaa Burgin.

Ongelmia Libyassa

Liitoutuneet ovat alkaneet vetää joukkojaan Libyan operaatiosta. Syynä joukkojen vetämiseen on NATO-liittolaisten keskinäiset riidat.

Britannian pääministeri David Cameron haluaa NATOn ottavan johdon. Britannia on lisännyt taisteluihin osallistuvien joukkojensa määrää. Puolustusministeri Liam Fox kutsuu Gaddafia "lailliseksi maaliksi".

Brittiläiset äänestäjät taas haluavat, että Britannia vetää joukkonsa kokonaan pois laittomasta Libyan sodasta ja leikkaa sotakuluista, ei palkoista ja eläkkeistä.

Ranska, Saksa ja Turkki haluavat liittolaismaiden omien hallitusten kantavan vastuun lentokieltoalueen pakottamisesta sekä muista sotatoimista Libyassa.

Tappelu siitä, kuka on vastuussa on saanut Norjan vetämään joukkonsa Libyasta.

Turkki tuntee tulleensa petetyksi, koska sotatoimet ovat ylittäneet jo kauan sitten sen, mitä YK:n turvallisuusneuvoston kanssa sovittiin.

NATOn oma kokous paljasti lisää ongelmia NATO-johdossa. Yhdysvallat yrittää livetä johtopaikalta aloittamassaan sodassa ja siirtää vetovastuun muille NATO-maille.

 

Kreikassa 200 haavoittunutta

Kreikassa protestoidaan EU:n, EKP:n ja IMF:n Kreikalta vaatimaa talouskuria vastaan. Mielenosoitukset ovat kestäneet jo yli kuukauden, Perustuslaki-aukiolla Ateenassa sijaitseva parlamenttitalo on piiritetty. Noin kaksisataa mielenosoittajaa loukkaantui poliisien hyökkäyksessä eilen.

Professori Costas Douzinas Lontoon yliopistosta arvioi, että "Talouskuri, jota Kreikalle parhaillaan yritetään pakottaa leikkaisi eläkkeistä julkisella sektorilla noin 40 prosenttia. Työttömyys on tällä hetkellä noin 16 %. Nuorisotyöttömiä on 45 prosenttia. Kokonainen sukupolvi ollaan tuhoamassa. Julkiselta sektorilta menetettiin jo 150 000 työpaikkaa. Sähkö- ja vesilaitokset on yksityistetty, myyty."

 

Rettelöitä jo keväällä

Maaliskuussa pidetyn Euroopan Unionin huippukokouksen toinen päivä alkoi poliisin ja mielenosoittajien yhteenotolla Brysselissä.

Euroopan johtajat olivat kokoontuneet Brysseliin ratkoakseen yhä jatkuvaa velkakriisiä. Kokouksessa käsiteltiin myös Libyan sotaa.

Poliisi käytti vesitykkejä mielenosoittajia vastaan, jotka kävivät vastahyökkäykseen pulloin, kivin ja millä tahansa terävällä esineellä, jonka hötäkässä käsiinsä saivat.

Euroopan kansalaiset ovat raivostuneet Euroopan Unionin soveltamista kaksoisstandardeista: samalla kun oikeutetaan sotaa Libyaa vastaan syyttämällä Libyan johtajaa Gaddafia protestoijien väkivaltaisesta kohtelusta, käytetään itse samoja keinoja.

Poliisi työnsi mielenosoittajat väkivalloin kauemmaksi rakennuksesta, jossa huippukokous pidettiin: Euroopan Unionin johtajien ei pidä näkemän eikä kuuleman kansalaisten mielipidettä, kuvailee RT News.

Euroopan Unionin odotetaan myöntävän itse itselleen yhä laajemmat valtuudet Euroopan talouden kontrolloimiseksi EVM-vakausmekanismin myötä.

Euroopan Unionin ulkopuolelle rakennetun osakeyhtiön EVM:n virkailijoilla sekä EVM:llä itsellään yhtiönä on verovapaus, syytesuoja ja vastuuvapaus.

EVM:n toimintaa rahoitetaan verovaroin. Tarkoitus on velvoittaa EVM:n jäsenvaltiot antamaan lisää rahaa kassaan aina kun se on tyhjä.

Tuoreen hallituksen pääministeri Jyrki Katainen (kok) ajaa voimakkaasti EVM:n hyväksymistä.

 

Lähteitä:

http://rt.com/news/debt-summit-eu-demonstrators/
http://rt.com/news/greece-parliament-austerity-law/
http://rt.com/news/imf-lagarde-tackle-problems/
http://rt.com/news/budget-pensions-uk-union/
http://rt.com/news/uk-pensions-cut-strike/
http://rt.com/news/public-opinion-privilege-west/

http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/recommendations_2011/csr_finland_fi.pdf

Riikka Söyring @ 1.7.2011 16:19