ULKOMAAN UUTISET
Tänään on keskiviikko, 23. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 9:43

Syyrian eristys kovenee - Kreikka sulkee rajojaan Syyrian pakolaisilta

Kreikka kuuluu Turkin – ja Suomen – lailla Syyrian ystävät -ryhmään (Friends of Syrian People), joka on ilmoittanut tarkoituksekseen puolustaa Syyrian kansalaisten oikeuksia. EU on ilmoittanut toimien olevan suunnattu Syyrian kansan auttamiseksi, mutta sanat eivät kohtaa tekoja.

Toimittaja: Riikka Söyring
7.8.2012, Verkkomedia.org

 

Syyrian eristys kovenee – Kreikka sulkee rajojaan Syyrian pakolaisilta

Syyriasta Turkkiin tulevien pakolaisten tulva on saanut Kreikan palkkaamaan 1881 ylimääräistä rajavartijaa. Vartijat on tarkoitus sijoittaa Evrosin alueelle, Kreikan ja Turkin vastaiselle rajalle kahdeksi kuukaudeksi, ja sitten korvata samalla määrällä uusia, sanoo Kreikan kansalaissuojeluministeri.

Tällä hetkellä Kreikalla on alle 4000 rajavartijaa. Kreikka pystyttää myös piikkilangalla päällystettyä aitaa raja-alueelle. Turkissa on tällä hetkellä 44 038 rekisteröityä turvapaikanhakijaa Syyriasta.

Euroopan komissio on ilmoittanut monitoroivansa tilannetta huolella sekä olevansa valmis lisätoimiin, jos kriisi laajenee. Välitöntä humanitaarista apua on jo annettu, kertoo EuObserver.

Syyskuussa 2011 Euroopan Unionin neuvosto tiedotti EU:n lisänneen painostusta Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia kohtaan kieltämällä investoinnit maan öljyteollisuuden keskeisille aloille sekä kieltämällä öljyn tuonnin Syyriasta. Neuvosto kielsi myös EU:ssa valmistettujen seteleiden ja kolikoiden toimittamisen Syyrian keskuspankille.

"EU:n tavoitteena on edelleen lopettaa sortotoimet ja auttaa Syyrian kansaa toteuttamaan oikeutetut toiveensa", ilmoitti korkea edustaja Catherine Ashton 23. syyskuuta. "EU:n rajoittavat toimenpiteet on suunniteltu siten, että ne vaikuttavat mahdollisimman tehokkaasti Syyrian hallintoon, mutta niistä koituu mahdollisimman vähän haittaa Syyrian kansalle. Tämä toteutetaan kohdentamalla toimet tarkasti niihin henkilöihin ja yhteisöihin, jotka hyötyvät hallinnosta tai tukevat sitä. EU tulee harkitsemaan uusia toimenpiteitä tilanteen niin vaatiessa."

Helmikuussa 2012 EU jäädytti Syyrian keskuspankin varat unionin alueella sekä kielsi arvometallien kaupan Syyrian kanssa. Myös rahtilennot Syyriasta EU:n alueelle kiellettiin.

Lisäksi EU asetti useita presidentti Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä matkustuskieltoon ja jäädytti heidän varansa. Pakotteiden ilmoitettu tarkoitus oli painostaa presidentti al-Assadia lopettamaan väkivaltaisuudet, kertoi uutistoimisto AFP. Heinäkuussa EU tiukensi pakotteita presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Syyrian kapinallisten rahoitus tulee pääasiassa Yhdysvalloista, Saudi-Arabiasta, Qatarista ja eräiden lähteiden mukaan Israelista. Kapinallisia, niin kutsuttua Syyrian vapaata armeijaa (FSA, Free Syrian Army), koulutetaan Turkissa amerikkalaisten ja brittien voimin. Syyrian hallitus ilmoitti taannoin pidättäneensä joukon ulkomaalaisia palkkasotilaita Syyrian alueelta.

Washington on myöntänyt lääke- ja kommunikaatioavun, mutta kiistänyt aseavun.

Channel News Asian mukaan Yhdysvaltain presidentti Obama on sopinut puhelimitse Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa "vauhdittavansa hallituksen vaihtoa Syyriassa".

McClatchy.com kertoo Obaman hallinnon vaivihkaa helpottaneen kapinallisten aseiden ostoa valtiovarainministeriön Department of Foreign Assets Control´in kautta. Syyrian tuki -ryhmä (SSG, Syrian Support Group) valmistelee rahoitusta aseostoihin.

Friends of Syria -blogi kokoaa erilaista Syyria-aiheista materiaalia. Blogi kertoo muun muassa Qatarin hallituksen omistaman Al Jazeera -uutiskanavan kertoneen palestiinalaisten Damaskoksessa sijaitsevan Yarmouk-pakolaisleirin joutuneen hyökkäyksen kohteeksi – puoli tuntia ennen hyökkäyksen alkamista.

Yarmouk on pikemminkin esikaupunki kuin pakolaisleiri. Asukkaita on noin 150 000, suuri osa Syyriaan Palestiinasta paenneita palestiinalaisia, joita Syyrian hallitus on suojannut, blogi toteaa.

Blogi huomauttaa, että ajoitusvirhe muistuttaa CNN:lle ja FSA:n rahoittaman ihmisoikeusryhmä Syrian Observetory for Human Rights´ille sattuneita lipsauksia.

 

Pääasialliset lähteet:

Friends of Syria -blogi on koonnut erilaista Syyria-aiheista materiaalia 

 

Riikka Söyring @ 7.8.2012 9:20