ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 13. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 20:28

Tilanne kärjistyy: USA, Israel ja Turkki sotajalalla Syyriassa

Syyrian ulkoministeriö syyttää Turkkia terroritoiminnan tukemisesta. CIA ja Mossad valmistelevat joukkoja Syyrian hallituksen syrjäyttämiseksi, kertoo turkkilainen Idnik-lehti. Syyrian kapinallisilla Obaman tuki, kertoi puolestaan Reuters. Raportti Syyriasta kertoo tilanteen kärjistymisestä.

Toimittaja: Heikki Sipilä
2.8.2012, Verkkomedia.org 

 

Turkki taistelee Syyrian kansaa vastaan

Turkin hallitus on perustanut alueelleen sotilasleirejä, joiden kautta Israelin, USA:n, Qatarin ja Saudi-Arabian erikoispalvelut lähettävät terroristeja sotaan Syyrian kansaa vastaan, sanotaan torstaina julkaistussa Syyrian ulkoministeriön lausunnossa.

Turkin pääesikunta aloitti sotaharjoitukset Syyrian rajan vastaisessa Sanliurfan maakunnassa, uutisoi Hurriyet-lehti. Lehden mukaan harjoituksissa on mukana 25 panssarivaunua, kuljetuspanssariajoneuvoja, ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä, jälkiväkeä ja tukiyksiköitä.

Päivää aiemmin samanlaiset harjoitukset järjestettiin toisella Syyrian rajan vastaisella alueella.

 

 

CIA ja Mossad valmistelevat joukkoja Syyrian hallituksen syrjäyttämiseksi

Turkin raja-alueella on sotilasleiri, jossa koulutetaan palkkasotureita taistelemaan Syyrian hallituksen joukkoja vastaan. Asiasta kirjoittaa turkkilainen Idinik-lehti. Se kertoo, että leiriä valvovat yhdysvaltalaisyhtiön vartijat. Syyria ilmoitti aiemmin, että Syyrian opposition puolella toimii Israelin Mossadin ja Yhdysvaltain CIA:n työntekijöitä.

Keskiviikkona internetiin ilmestyi video, jossa al-Assadin hallinnon vastustajat teloittavat maan hallinnolle lojaaleja ihmisiä.

Al-Assadin tukijat ovat ilmoittaneet 43 ihmisen tappamisesta Damaskoksen esikaupungissa, kertoo uutistoimisto AFP. Suurin osa näistä ihmisistä on teloitettu ja muutamia oli jopa kidutettu ennen teloitusta.

 

Syyrian kapinallisilla Obaman tuki

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama allekirjoitti aiemmin tänä vuonna salaisen määräyksen, joka sallii CIA:lle ja muille maan erikoispalveluille tuen antamisen Bashar al-Assadin hallinnon vastustajille. Asiasta kertoi Reuters viitatessaan USA:n valtionhallinnon lähteisiin.

Näiden lähteiden mukaan sotilaallista toimintaa ja tietoyhteyksien hoitamista varten taistelijoille annetaan tukea salaisesta tukikohdasta, joka sijaitsee Adanan kaupungin alueella Turkissa. Tukikohdan ovat perustaneet Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar. Lähellä sijaitsevassa Incirlikin kaupungissa on myös BBC:n asema ja USA:n lentotukikohta.
 

Syyrialaistoimittajat vaativat arabimaiden medioilta aseellisten joukkioiden tuomitsemista

Syyrian lehtimiesliitto (The Syrian Journalists Union) esitti tiistaina vaatimuksen, jonka mukaan heidän arabikollegoidensa tulee tuomita ne tahot, jotka rahoittavat ja tukevat aseellisia ryhmiä ja yllyttävät ammattitoimittajien murhiin Syyriassa.

Arabimaiden lehtimiesliitolle osoittamassaan kirjeessä syyrialaisliitto tuomitsi hiljattain tapahtuneet useiden toimittajien sieppaukset, joiden todettiin tapahtuneen samaan aikaan Syyrian radiolähetysten häirinnän ja Addounia-satelliittikanavan lähetysten keskeyttämisen kanssa.

Lisäksi kirjeessä otettiin esille arabimaiden ja länsimaiden tiedustelupalveluiden suunnitelmat kaapata valvontaansa Syyrian satelliittikanavat ja lähettää väärennettyjä uutisia. Kirjeessä kehotettiin arabimaiden lehtimiesliittoa kantamaan ammatillisen vastuunsa ja irtisanoutumaan aseellisten joukkioiden rikoksista.

Venäjän varaulkoministeri Gennadi Gatilov sanoi Moskovassa, että jotkut joukkoviestimet ovat mukana levittämässä aiemmin tehtailtuja raportteja siitä, mitä Syyriassa tapahtuu ja että on selvää, että ne yrittävät korvata sen mediaosaamisen, mihin Syyrian oppositio ei ole yllä.


YK muutti lähestymistapaansa al-Assadia kohtaan

Syyriaa koskevasta päätöslauselmaluonnoksesta on YK:n yleiskokouksessa poistettu kehotus pakotteisiin ja Bashar al-Assadin syrjäyttämiseen. Diplomaattilähteistä New Yorkista ilmoitettiin, että äänestys päätöslauselmaluonnoksesta järjestetään elokuun 3. päivänä.

Luonnoksesta keskustellaan vielä ja siihen tehdään korjauksia. Vaikka uudessa YK:n päätöslauselmaluonnoksessa ei vaadita al-Assadin syrjäyttämistä, niin suurin kritiikki siinä on suunnattu edelleen Syyrian halitusta vastaan.

Länsimaat ovat yrittäneet saada hyväksytyksi YK:n turvallisuusneuvostossa päätöslauselman, jossa Syyriaa uhataan pakotteilla. Kuitenkin Venäjä ja Kiina käyttivät sitä vastaan veto-oikeuttaan, joka niillä on turvallisuusneuvoston pysyvinä jäsenmaina.


BRICS-maat varoittavat pakotteista Syyriaa vastaan

Tulevassa YK:n yleiskokouksessa BRICS-maiden edustajat aikovat äänestää Saudi-Arabian ja eräiden länsimaiden laatimaa Syyriaa koskevaa päätöslauselmaesitystä vastaan, kertoivat uutislähteet keskiviikkona.

Asiakirja tuotiin YK:n yleiskokouksen pöydälle aiemmin tällä viikolla. Se kehottaa erityisesti asettamaan pakotteita Damaskosta vastaan ja siinä vaaditaan presidentti Bashar al-Assadin eroa. Asiasta tullaan äänestämään 2. elokuuta.

Moskova ja Peking ovat toistuvasti varoittaneet pakotteiden käyttämisestä Damaskosta vastaan. Venäjän ja Kiinan näkemysten mukaan pakotteet johtaisivat vain entistä pahempaan umpikujaan Syyrian kriisissä.

BRICS-maihin kuuluvat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka, jotka pyrkivät tämän yhteisön puitteissa tukemaan kehittyviä maita, ottamaan etäisyyttä perinteisiin maailmankapitalismin instituutioihin ja mm. käymään kauppaa kansallisilla valuutoilla.

 

Lähteet:

Heikki Sipilä @ 2.8.2012 22:35