ULKOMAAN UUTISET
Tänään on keskiviikko, 26. marraskuuta 2014. Sivu on ladattu klo 6:56

Yhdysvaltain CIA hallitsee huumekauppaa - meksikolainen virkamies vahvisti salaliiton

USA:n keskustiedustelupalvelu CIA, Central Intelligence Agency ja muut kansainväliset turvallisuusjoukot 'eivät taistele huumausainekauppiaita vastaan', sanoo Pohjois-Meksikossa sijaitsevan Chihuahuan osavaltion puhemies uutiskanava Al Jazeeralle. Sen sijaan 'ne yrittävät hoitaa huumekauppaa'.

Lähde: Information Clearing House/ Al Jazeera
Teksti: Chris Arsenault
Suomennos: Riikka Söyring
31.7.2012. Verkkomedia.org

 

Yhdysvaltain CIA hallitsee huumekauppaa - meksikolainen virkamies vahvisti salaliiton 

Viittaukset huumekaupankäynnin moninaisiin muotoihin eivät ole mitään uutta, kun ne tulevat aktivisteilta, professoreilta, erilaisten kampanjoiden järjestäjiltä tai jopa entisiltä virkamiehiltä. Kuitenkin, kun äänessä on erään Meksikon väkivaltaisimman alueen - jolla on yhteinen maaraja Teksasin kanssa - virallinen puhemies, joka puhuu virkansa puolesta, tällaiset syytökset ovat ainutlaatuisia.

"Se on kuin nämä tuholaisentorjuntafirmat, he ainoastaan kontrolloivat", sanoo Guillermo Terrazas Villanueva, Chihuahuan puhemies Al Jazeeralle toimistossaan Juarezissa. "Jos ne hävittävät tuholaiset, ne ovat ilman työtä. Jos he lakkauttavat huumekaupan, he lakkauttavat työnsä."

CIA:n puhemies Washingtonissa ei kommentoinut syytöksiä suoraan, sen sijaan hän ohjasi Al Jazeeran CIA:n virallisille nettisivuille.

Villanueva ei ole korkea-arvoinen virkamies, eivätkä hänen näkemyksensä edusta Meksikon ulkoministeriön virallista kantaa. Muut vanhemmat virkamiehet Chihuahuassa, mukaan lukien Juarezin pormestari, torjuu Villanuevan väitteet pötypuheena.

"Uskon, että CIA ja DEA (DEA; Yhdysvaltain huumevalvontavirasto Drug Enforcement Agency) ovat samalla puolella kuin me, taistelemassa huumejengejä vastaan", sanoo Hector Murguia, Juarezin pormestari. "Meillä on erinomainen yhteistyö Yhdysvaltain kanssa."

Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt Merida-aloitteen, ja sen mukana 1.4 miljardin dollarin rahoituksen huumeita vastaan käytävälle sodalle. Apuun kuuluu myös hyökkäyshelikopterit. aseet sekä poliisien ja tuomarien koulutus.

 

CIA kontrolloi Meksikoa huumesodan varjolla

Yli 55 000 ihmistä on kuollut huumeisiin liittyvissä väkivallanteoissa Meksikossa joulukuun 2006 jälkeen.

Virallisen näkökannan ulkopuolella asukkaat sekä viranomaiset ympäri Meksikon, läpi koko poliittisen kirjon, usein syyttävät sitä kuolettavaa sekoitusta, jonka muodostaa huumeiden kulutus Yhdysvalloissa sekä eteläisen rajan yli tuleva jatkuva salakuljetusaseiden virta, ja joka aiheuttaa toistuvia verilöylyjä.

Sota huumeita vastaan on harhaa, sanoo Hugo Almad Mireles, Juarezin autonomisen yliopiston professori sekä usean kirjan kirjoittaja. "Sota huumeita vastaan on vain tekosyy sekaantua Latinalaisen Amerikan asioihin."

"CIA haluaa kontrolloida väestöä; eivät he halua lopettaa aseiden salakuljetusta Meksikoon, katsokaa vaikka operaatio Fast&Furious´ia", sanoo Mireles, viitaten Yhdysvaltain sotkuiseen operaatioon, jossa rikollisille myytiin automaattiaseita siinä toivossa, että turvallisuuspalvelut voisivat jäljittää, mihin aseet päätyvät.

 

Suom. huom.

Yhdysvaltain asevalvontavirasto ATF/BATFE:n ja Yhdysvaltain oikeusministeriön tiedetään sekaantuneen aseiden salakuljetukseen Yhdysvaltain hallituksen tieten. Fast&Furious -operaation tutkinnan yhteydessä osa Meksikoon menneistä aseista jäljitettiin sarjanumeroiden perusteella amerikkalaisvirastojen omaisuudeksi.

 

Asevalvontavirasto ATF/BATFE, Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms kadotti 1700 asetta osanaFast&Furious-operaatiota, mukaan lukien AK-47 -rynnäkkökivääriä, joita käytettiin vuonna 2010 kun tulli- ja rajavartioston agentti Brian Terry murhattiin.

Gringojen syyttäminen Meksikon ongelmista on ollut suosittu ajanviete Rio Granden eteläpuolella aina sitten Meksikon ja Yhdysvaltain vuonna 1840 käymän sodan, jolloin Yhdysvallat valloitti naapuriltaan alueen, joka nykyään kuuluu Kaliforniaan, Utahiin, Nevadaan, Arizonaan ja Uuteen Meksikoon. Mutta sellaiset operaatiot kuin Fast&Furious osoittavat että totuus voi olla tarua ihmeellisempää, mitä tulee huumausaineita vastaan käytäviin sotiin ja Yhdysvaltain ja Meksikon keskinäisiin suhteisiin.

Jos Fast&Furious´in tapausta ei olisi todistettu, ajatus siitä, että amerikkalaiset agentit aktiivisesti aseistivat meksikolaisia gangstereita, kuulostaisi monen mielestä absurdilta ja epäuskottavalta.

 

Salaliittoteorioita

"On helppoa tulla kyyniseksi amerikkalaisten ja muiden maiden huumesodan varjolla harjoittaman Latinalaisen Amerikan asioihin sekaantumisen suhteen", Valkoista taloa aiemmin huumeiden kontrolloinnissa neuvonut Kevin Sabet sanoo.

"Lausuntoja (joissa syytetään CIA:ta huumebisneksen pyörittämisestä) tukemassa pitäisi olla todistusaineistoa... en panisi niin hirveästi painoa niille."

Villanuevan syytökset "saattavat olla tapa hankkia huomiota hänen alueelleen, mikä on ymmärrettävää mutta ei hyödyllistä tai tosiasioihin perustuvaa", sanoo Sabet.

Vuonna 1996 San Jose Mercury-lehti julkaisi Dark Alliance-nimisen sarjan tutkivan journalismin reportaaseja, joissa CIA toimet Nicaraguassa kytkettiin crack-kokaiinin käytön äkilliseen kasvuun amerikkalaisissa ghetoissa.

Tarkoituksena rahoittaa Nicaraguan sosialistihallitusta vastaan taistelevia kontra-sissejä, CIA liittoutui kolumbialaisten huumekartellien kanssa tuodakseen huumeita Los Angelesiin myytäväksi ja lähettäen voitot takaisin Keski-Amerikassa, artikkelisarja viittaili.

"Mielessäni ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö henkilöt, joilla oli kytköksiä CIA:n tai jotka olivat CIA:n palkkalistoilla, olisi olleet sekaantuneet huumeiden salakuljetukseen", amerikkalaissenaattori John Kerry sanoi aikanaan vastauksena artikkelisarjan esittämiin väitteisiin.

Muut sanomalehdet, mukaan lukien Washington Post sekä Los Angeles Times lyttäsivät Dark Alliance-artikkelisarjan sen ilmestyttyä, ja San Jose Mercury News´in päätoimittaja kirjoitti lopulta lehden korostaneen joitain elementtejä tarinassa, sekä tehneen erehdyksiä journalistisessa prosessissa, mutta että hän seisoi monien johtopäätelmien takana.

 

Laajalle levinneet huhut

"On totta, että he haluavat kontrolloida sitä", sanoo väliportaan virkamies Juarezin Secretariat Gobernacion´ista. Laitos vastaa Yhdysvaltain DHS:aa, kotimaan turvallisuudesta vastaavaa Department of Homeland Securitya.

Virkamies puhui CIA:n ja huumevalvontavirasto DEA:n huumausaineiden kaupan politiikasta.

Anonyymina puhunut virkamies sanoi tietävänsä, että esitetyt väitteet pitävät paikkansa, koska hän on keskustellut Juarezissa työskentelevien amerikkalaisviranomaisten kanssa.

Se, että väittämät CIA:n osallisuudesta huumekauppaan hyväksytään Meksikon hallintoviranomaisten ja turvallisuuspalvelujen henkilökunnan keskuudessa, osoittaa ne vaikeudet, joita huumausaineiden vastaisen tehokkaan kansainvälisen yhteistyön tiellä on.

Jesús Zambada Niebla, johtava huumekuriiri Sinaloan kartellista, odottaa tällä hetkellä Chicagossa oikeudenkäyntiä. Niebla on kertonut työskennelleensä DEA:lle aikana, jolloin salakuljetti huumausaineita, ja että hänelle oli siitä hyvästä luvattu syytesuoja.

"Sen sopimuksen turvin Sinaloan kartellille, jota johtivat Jesús Zambada Nieblan isä Ismael Zambada sekä ´Chapo´ Guzmán, annettiin ´vapaakirja´ jatkaa huumetonnien salakuljetusta Yhdysvaltoihin, ja heitä suojasi pidätyksiltä sekä syytteiltä Yhdysvaltain hallitus, vastineena siitä, että he toimittivat tietoja kilpailevista kartelleista", kirjoittivat Zambadan asianajajat osana Zambadan puolustusta.

"Tosiasiassa, Yhdysvaltain hallituksen agentit avustivat Sinaloan kartellin johtajia."

 

USA ja huumekartellit yhteistyössä

Sinaloan kartelli on eräs Meksikon vanhimmista ja voimakkaimmista salakuljetusorganisaatioista, ja eräät analyytikot uskovat Yhdysvaltain ja Meksikon turvallisuuspalvelujen suosivan sitä sen kilpailijoiden kustannuksella.

Joaquin "El Chapo", kartellin miljardöörijohtaja ja eräs maailman etsityimmistä miehistä pakeni meksikolaisesta vankilasta vuonna 2001 piiloutumalla pyykinkuljetusautoon - todennäköisesti vartijoiden yhteistyön avulla - mikä yhä voimisti huhuja siitä, että johtavilla huumekauppiailla on ystäviä korkeilla paikoilla.

"Meksikon armeijalle olisi helppoa napata El Chapo", professori Mireles sanoo.

Mirelesin mielestä viranomaiset molemmin puolin rajaa ovat liiankin onnellisia siitä, että El Chapo on vapaalla jalalla, koska hänen kartelliaan on siten helpompi ohjailla ja hänen huumerahansa kierrätetään takaisin talouteen.

Muut asiantuntijat pitävät tällaista näkökulmaa salaliittoteoriana, ja syyttävät epäpätevyyttä sekä matalan tason korruptiota El Chapon paosta, eivät suurempaa kuviota, jossa viranomaiset olisivat mukana.

 

Suom. huom.

Euroopan suurimman pankin, HSBC:n johto on ollut kuultavana Yhdysvaltain senaatissa. Pankkia syytetään meksikolaisten huumekartellien, terroristien ja roistovaltioiden varojen pesusta.

 

Poliittisia muutoksia

Meksikon presidentinvaaleja riivasivat raporttien mukaan "epäsäännöllisyydet". Enrique Pena Nieton, joka edustaa PRI-puoluetta (Institutional Revolutionary Party - keskustavasemmistolainen "Institutionaalinen vallankumouspuolue"), on tarkoitus vannoa virkavalansa 1. joulukuuta.

Nieto haluaa korkean tason dialogia Yhdysvaltain kanssa huumausaineita vastaan käytävästä sodasta, muttasanoo, että joidenkin huumausaineiden laillistaminen ei ole vaihtoehto.

Yhdysvalloissa eräät tahot pelkäävät Nieton tekevän sopimuksen kartellien kanssa vähentääkseen väkivaltaa Meksikossa.

"Olen toiveikas sen suhteen, että Nieto ei palaa vanhaan PRI-puolueeseen, joka oli korruptoitunut ja jolla on historiansa katseen kääntämisessä pois päin huumekartelleista", sanoo Michael McCaul, Teksasin republikaaninen kongressiedustaja.

Riippumatta siitä, minkä asenteen uusi hallitus ottaa tarkoituksenaan vähentää väkivaltaisuuksia ja palauttaa järjestystä, on todennäköistä, että monet meksikolaiset - mukaan lukien sellaiset virkamiehet kuin Chihuahuan puhemies Villanueva - tulevat uskomaan, että ulkopuoliset voimat haluavat huumekaupan jatkuvan.

Laajalle levinneet näkemykset, joissa CIA kytketään huumekauppaan - totta tai ei - kertovat laajalle levinneestä, molemminpuolisesta epäluottamuksesta, jonka taustaa värittää jatkuva tappaminen ja mormaalin elämän tuhoutuminen Meksikossa.

"Meillä on hyviä poliiseja ja sotilaita", sanoi Villanueva. "Mutta tätä ongelmaa ei ratkaista luodeilla. Tarvitsemme koulutusta ja töitä."

 

 

Riikka Söyring @ 31.7.2012 22:06