ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 20. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 19:17

IMF: Käynnistäkää rahapainokoneet!

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on kehottanut maanantaina 16. heinäkuuta Euroopan keskuspankki EKP:ta madaltamaan korkotasoaan entisestään sekä antamaan pankeille enemmän halpoja lainoja. Samaan aikaan liikkeellä on runsaasti väärennettyjä euroja - ironia on ilmiselvä.

Toimittaja: Riikka Söyring
17.7.2012, Verkkomedia.org

 

IMF: Käynnistäkää rahapainokoneet!

"Euroalueella on tilaa rahapolitiikan keventämiselle. Lisäksi EKP:n tulisi varmistaa, että sen rahapoliittinen tuki välittyy tehokkaasti euroalueelle, ja sen tulisi tuottaa riittävästi likviditeettiä heikoilla olevien pankkien tukemiseksi," lausuili IMF vuotuisessa Economic Outlook -katsauksessaan.

IMF on laskenut talouskasvuennustettaan huhtikuisesta 4,1 prosentista 3,9 prosenttiin euroalueen jatkuvasti heikon taloustilanteen sekä kehittyvien maiden odotettua heikomman talouskasvun takia.

IMF:n mukaan on ensiarvoisen tärkeää ratkaista euroalueen kriisit, koska se vetää maailmantalouden lukemia alaspäin.

- Käytännössä IMF siis kehottaa EKP:ta käynnistämään rahanpainokoneet.

Tämä tehtäisiin pankeille annettavien halpojen lainojen, matalan ohjauskoron sekä "jossain muodossa tehtävän kvantitatiivisen kevennyksen" kautta, jolla tarkoitetaan suoraa tai epäsuoraa velkakirjojen ostamista, jotta saataisiin valtioiden lainakuluja madallettua.

Toistaiseksi EKP:n pääjohtaja, ex-Goldman Sachsilainen Mario Draghi on kieltäytynyt tästä.

IMF ylisti eurojohtajia heidän "askeleestaan oikeaan suuntaan". Askel oikeaan suuntaan on jälleen yhden pankkivalvontaviranomaisen luominen vuonna 2009 toimintansa aloittaneen EBA:n rinnalle sekä pankrottipankkien uudelleenpääomittaminen veronmaksajien kustannuksella erilaisista uusista takaus- ja vakausmekanismirahastoista, jolloin kustannuspaine siirtyy vain epäsuorasti valtioiden taseisiin.

Mitään toimintaa ei kuitenkaan voida aloittaa ennen kuin Saksan perustuslakituomioistuin tekee syyskuussa päätöksensä siitä, ovatko Euroopan vakausmekanismi EVM sekä viimeisin Euroopan Unionin talouskurisopimus Saksan perustuslain vastaisia.

Jäsenmaiden poliitikot ovat pyrkineet painostamaan perustuslakituomioistuinta varoittamalla viivyttelyn seurauksista, kertoo EuObserver.

 

Vääriä euroseteleitä liikenteessä

Samana maanantaina Euroopan keskuspankki EKP puolestaan tiedottaa EU-jäsenmaista kerätyn yli 250 000 kpl väärennettyjä euroseteleitä. Pääosa väärennetyistä seteleistä on 20 euron ja 50 euron seteleitä.

Etelä-italialainen Campanian alue, mafiaryhmä Camorran kotiseutu, on yksin vastuussa yli 550 000 -800 000 euron edestä vääriä seteleitä.

Myös Bulgariasta ja Kreikan Thessalonikista on löydetty runsaasti vääriä euroja. Thessalonikissa toimi erään maatilan pohjakerroksessa rahapaino.

Huumekauppiaiden suosiossa olevia 500 euron seteleitä väärennetään niitäkin, ja ne ovat jälleenmyyntiin kelpaava tuote sellaisenaan, kuvaili Italian antimafiakomission johtaja Francesco Forgione kirjassaan Mafia Export.

Viidensadan euron vääriä seteleitä on takavarikoitu Bogotassa, Kolumbiassa, kertoo EuObserver.

EKP:n tiedotteen mukaan väärennettyjä seteleitä on kierrossa 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan, kiitos poliisin tehostuneen kansainvälisen yhteistyön.

 

Toimittajan kommentti:

Osatakseen oikein arvostaa euroalueen tilanteen, väärien setelien ja IMF:n kehotusten yhdessä muodostamaa ironiaa, täytyy olla tuttu sen mekanismin kanssa, jolla raha syntyy.

Raha syntyy talletuskirjauksena, kun joku jossakin ottaa velkaa.

Velkarahan ongelmia valottaa Mises -tutkija, edesmennyt taloustieteen professori Murray N. Rothbard kirjassaan The Case against FED vertaamalla yksityisesti omistettujen liikepankkien luomaa rahaa väärennettyyn rahaan.

Kun pankki "luo rahan" tilille asiakkaan ottaessa velkaa, se väärentää rahan. Väärennetty raha hyödyttää sitä, joka rahan väärentää, mutta lähtiessään kiertoon yhteiskuntaan väärä raha vääristää rahapohjan. Seurauksena rahan arvo alenee, syntyy krooninen inflaatio, jolloin rahan ostovoima pienenee:
 

"Pankkijärjestelmä on se, mikä tuottaa inflaation."


Rahapohjan laajentaminen "luomalla rahaa" tyhjästä vääristää rahapohjan ja aiheuttaa pysyvän tulonjaon epätasaisuuden.

Keskuspankki laajentaa rahapohjaa "luottolaajennuksella", kvantitatiivisella kevennyksellä (QE) sekä nollakorkopolitiikalla (ZIRP). Nollakorkopolitiikassa liikepankki saa keskuspankilta lainaa nollakorolla. Liikepankki lainaa rahan eteenpäin 3-12 prosentin korolla.

Rothbardin mukaan pankit ovat myös pankkijärjestelmän fractional reserve -luonteesta (osittaisvarantoperiaate) johtuen kroonisesti maksukyvyttömiä: niillä ei ole koskaan kylliksi omaa pääomaa vastatakseen huutoonsa. Pankkeja joudutaan toistuvasti uudelleen pääomittamaan veronmaksajien rahoilla.

Jatkuva paperirahan (fiat-raha) ja velasta tilikirjauksena luodun rahan määrän lisääminen liikepankkien kautta paitsi alentaa rahan arvoa, siirtää työtätekevien varallisuuden väärentäjille kun uuden kriisin myötä lainoittajat pääsevät sadonkorjuuseen: omaisuuden uusjakoon.

Seurauksena on kasvava määrä velkaa, jota ei koskaan voida maksaa takaisin.

- Pankkiketju voi halutessaan aiheuttaa myös deflaation.

 

Lähteet:

EuObserver, Valentina Pop: IMF tells eurozone to turn on printing presses

EuObserver, Nikolaj Nielsen: Thousands of fake euro notes pulled from circulation

Murray N. Rothbard: The Case Against FED

 

Riikka Söyring @ 17.7.2012 13:21