ULKOMAAN UUTISET
Tänään on perjantai, 28. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 22:10

Lännen kehitys valvontavaltioksi saa veren hyytymään - vapaus tai kuolema?

Seuraamamme 'Vapauden maa' on muuttunut vaivihkaa valvontavaltioksi, jossa kansalaisten vakoilusta on tullut arkipäivää. Arvostettu valtiotieteilijä Glenn Greenwald varoittaa absoluuttisen tärkeästä asiasta: valvontavaltiota ei kehitetty meitä varten vaan meitä vastaan. Elämme valvontakulttuurissa. 

Toimittaja: Riikka Söyring
Kuvatoimitus ja edit: Janus Putkonen
14.7.2012, Verkkomedia.org

 

Vapaus tai kuolema? 

Erittäin arvostettu perustuslain tuntija, asianajaja ja ihmisoikeusaktivisti Glenn Greenwald maalaa hyytävän kuvan Yhdysvaltain nykytilanteesta Sosialismi 2012 -konferenssissa pitämässään puheessa.

Vapauden maa on muuttunut vaivihkaa valvontavaltioksi, jossa kansalaisten vakoilusta on tullut arkipäivää. Greenwaldin kuvausten mukaista amerikkalaisen "nykydemokratian" mallia ei ainakaan kotimaahansa halua.

Greenwald osallistuu toisen kerran elämässään Sosialismi -konferenssiin, nyt puhujana. Artikkeli perustuu Greenwaldin pitämään puheeseen.

Greenwald kertoo olleensa iloinen puhujakutsusta, koska pitää aihetta, valvontavaltiota, keskeisenä alueena, joka aktivistien - edustakoot he mitä ryhmää tahansa - on tärkeää tuntea.

 

"Valvontavaltio häälyy kaikkien sellaisten hyökkäysten yllä, jotka saattaisivat uhata sen valtaa. Se ei ainoastaan hääly, se läpäisee, se tunkeutuu ja se tappaa, se on valvontavaltion olemassa olon syy, ja se tekee kaiken minkä tekee, tarkoituksella. Joten on tärkeää ymmärtää, mikä valvontavaltio on, kuinka se toimii, ja kuinka sen voi haastaa, kuinka sitä voi estää... on absoluuttisen oleellista mille tahansa merkitykselliselle aktivismille kehittää strategioita ja taktiikoita, joilla haastaa valtion - ja korporaatioiden - valta," alustaa Greenwald.

 

Taustatiedoksi Greenwald kertoo tarinan 1970-luvun puolivälistä, jolloin Watergate-skandaali ja tutkinta ravistelivat Amerikkaa.

Watergate-tutkinnan yhteydessä selvisi, että Nixonin hallinto samoin kuin lukuisat liittovaltion viranomaiset rutiininomaisesti väärinkäyttivät valtuuksiaan ja salakuuntelivat ihmisiä.

 

Yhdysvallat osoitti agressiivisesti miten kansalaisaktivismiin suhtaudutaan NATO-huippukokouksessa Chicagossa toukokuussa 2012. Osa mielenosoittajista on joutumassa jopa kymmeniksi vuosiksi vankeuteen terrorismilakien nojalla.

 

Poliittisia vastustajia kuunneltiin, poliittisista syistä omanedun valvontana: salakuuntelulla ei ollut "mitään tekemistä lain tai kansakunnan asioiden kanssa, ja tämä oli se, mikä synnytti skandaalin. Toisin kuin nykyään, skandaalista 40 vuotta sitten seurasi ainakin joitain melko merkittäviä reaktioita."

Kongressi muodosti komitean, ja sitä johtamaan valittiin Frank Church Idahosta, demokraattisenaattori, joka oli tuohon aikaan ollut parikymmentä vuotta eräs arvostetuimpia senaattoreita. Church johti tutkimusta, ja hän havaitsi, että salakuuntelu oli paljon laajempaa ja läpitunkevampaa kuin mitä hän oli osannut kuvitellakaan tutkimuksen alussa.

"Salakuuntelu ei rajoittunut Nixonin hallintoon, se oli alkanut jo 1920-luvulla, jolloin hallitus alkoi kehitellä salakuunteluun sopivaa audio-tekniikkaa - kuunnellakseen omia kansalaisiaan."

Church sai selville, että salakuuntelutekniikoiden kehittely ja käyttö jatkui läpi 1940-luvun, jolloin ne oikeutettiin II maailmansodalla; 1950-luvulla, jolloin ne oikeutettiin Kylmällä sodalla ja 1960-luvulla, jolloin ne oikeutettiin sosiaalisilla levottomuuksilla.

"Church sai siis selville, että joka ainoa hallitus - demokraatti tai republikaani - oli vakavasti väärinkäyttänyt valtaansa - eikä mitenkään erillistapauksina, vaan systemaattisesti."

Chuchin komitean tutkimusten seurauksena kävi nopeasti selville, että jos hallituksen sallitaan virallisesti ja lain suojaamina salakuunnella kansalaisia, ilman pidäkkeitä ja valvonnan valvontaa, lasketaan valloilleen pimeyden voimat, joiden väärinkäyttöä ihmisten on vaikea vastustaa, toteaa Greenwald.

Toinen asia, jonka Church oivalsi, oli että tämän vallan taustalla, jota oli järjestelmällisesti väärinkäytetty, oli virasto, kansallisesta turvallisuudesta vastaava NSA, National Security Agency.

 

Pääministeri Katainen kesäkuussa 2012: "Otetaan mallia Yhdysvalloista!" - NSA:n päämajan toiminnasta ja tavoitteista on jopa kansanedustajien ja senaattoreiden vaikea saada kunnollista tietoa.

 

Kokonaiset viranomaistoimet monitoroinnin ulottumattomissa

"Mikä oli hämmästyttävintä NSA:ssa, oli, että se oli perustettu 1949 presidentti Trumanin kaudella osaksi puolustusministeriötä mutta se oli niin piilotettu, että käytännöllisesti katsoen kahden vuosikymmenen aikana lähes kukaan hallituksessa ei edes tiennyt sen olemassa olosta, saati sitten mitä NSA teki. Eivät edes sellaiset avainsenaattorit kuin Frank Church..."

Tutkinnan päätyttyä Church kirjoitti raporttiinsa - ja sanoi sen myös New York Timesille antamassaan haastattelussa: "Kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n keinot voidaan milloin tahansa kääntää amerikkalaisia vastaan, eikä yhdelläkään amerikkalaisella olisi enää yhtään yksityisyyttä jäljellä, sellainen on kapasiteetti monitoroida kaikkea: puhelinkeskusteluita, sähkeitä, mitä tahansa... Jäljelle ei jäisi mitään paikkaa, minne piiloutua. Jos diktaattori kaappaisi vallan Yhdysvalloissa, NSA kykenisi pakottamaan kaikille totaalisen tyrannian, eikä jäljellä olisi mitään tapaa taistella vastaan."

Greenwald kutsuu Churchin lausuntoa monella tapaa merkittäväksi: puhuja ei ole kuka tahansa, vaan muuan suorastaan institutionaalinen establishmentin jäsen, ja hän varoittaa maata ei ainoastaan Yhdysvaltain hallituksesta vaan erityisesti kansallisen turvallisuuden virastosta käyttäen sellaisia sanoja kuin diktaattori ja tyrannia; varoittaen tavoista, joilla valtaa voidaan väärinkäyttää sekä siitä, että sellainen kehitys voisi olla peruuttamaton.

Että kun hallitus kykenee monitoroimaan kaikkea mitä sanomme ja teemme, on vaikea taistella vastaan, koska se pitäisi pystyä tekemään valvovalta valtiolta piilossa.
 

"Nyt, 30 vuotta myöhemmin, ei koskaan kuule yhdenkään amerikkalaissenaattorin nousevan seisomaan ja sanovan NSA:n olevan uhka...nykyään on suorastaan uskonnollinen velvollisuus puhua kunnioituksella kansallisesta turvallisuudesta, NSA:sta ja niiden serkusta, valvojavaltiosta".


"Toinen merkittävä aspekti Church-tarinassa on, että tutkimuksen seurauksena säädettiin joukko lakeja, joiden pohjana oli se idea, että valtion ja viranomaisten ei voida sallia salakuunnella kansalaisia miten mielivät, tai harjoittaa seurantaa ilman erilaisia tarkastuspisteitä ja ylivalvontaa. Tärkein näistä lienee FISA -laki, joka kielsi salakuuntelun ilman ennakkoon hankittua oikeuden lupaa, ja ettei oikeus anna lupaa ilman todisteita mahdollisesta syyllisyydestä."

"2000-luvun puolivälissä paljastui, että Bushin hallinto oli tehnyt juuri sitä, mistä Church varoitti: vakoili amerikkalaisten keskinäistä kommunikointia. Paljastuksesta ei seurannut uusia lakeja tai uusia, kansalaisia suojaavia turvamekanismeja, vaan päinvastoin. Vuonna 2008 presidentti Obaman demokraattihallitus useimpien republikaanien tuella käytännöllisesti katsoen suolisti lain, ja tekikansalaisten vakoilemisesta pidäkevapaata. Samalla kansakunnan teleyhtiöille, jotka olivat osallistuneet laittomaan vakoilutoimintaan, annettiin immuniteetti."

Greenwald toteaa asenteiden muuttueen radikaalisti: 30 vuotta sitten väärinkäytösten paljastuminen tuotti lakeja, joilla niitä pyrittiin suitsimaan; nyt hallitus - kärähtäessään laittomuuksista - pyrkii laillistamaan toimintansa pikapikaa.

 

USA: Käsikirjoitettu ja näytelty diktatuuri ja tyrannia. Teleprompterit (tekstityslaitteet) ohjaavat presidentin sanomiset, mutta kuka kirjoittaa nämä diktatuurioikeudet itselleen haalineen Obaman julistamat käsikirjoitukset?

 

Länsimaista tulossa diktatuureja

Greenwald sanoo olevan kolmaskin syy, miksi Churchin jyrkät lausunnot ovat niin merkittäviä ja tärkeitä: Church muotoilee varoituksensa konditionaaliin, ehdollisiksi. Church sanoo: Jos A tapahtuu, seuraa B. B merkitsee sitä, että elämme diktatuurissa.

Churchin konditionaalissa NSA:n kapasiteetti on käännetty omia kansalaisia vastaan - ei ulos vaan sisään. "Ja se tilanne meillä on nyt. NSA määrättiin salaisesti vuonna 2001 valvomaan amerikkalaisten kommunikointia...Teknologia on kehittynyt, ja sen jakaa moni virasto, mukaan lukien FBI. Verkko, josta Church varoitti, on rakennettu."

Valvontavaltion kykyjen laajuutta ja sen mittasuhteita on vaikea hahmottaa. Greenwald ottaa esiin Washington Post´in kolmeosaisen artikkelisarjan "Top Secret America", jonka ovat kirjoittaneet Pulitzer-palkitut tutkivat journalistit Dana Priest ja William Arkin.
 

Toim.huom!

Pieni osa Washington Post´in Top Secret America -artikkelista julkaistiin Verkkomediassa vuosi sitten heinäkuussa 2011 nimellä Vapaiden valtioiden kuolinkouristukset:

 

Artikkelisarjan ensimmäisessä osassa, joka käsitteli "kansallisen turvallisuuden valtiota" ja valvontavaltiota, sekä kuinka ne toimivat Yhdysvalloissa, oli tämä lause: "Joka päivä - joka ainoa päivä, NSA:n keräilyjärjestelmät ottavat ja arkistoivat 1.7 miljardia sähköpostiviestiä, puhelua ja muuntyyppistä kommunikaatiota."

 

Joka ainoa päivä

"William Binney, joka oli vuosikymmenien ajan NSA:n korkea-arvoinen virkailija, erosi syyskuun 11. päivän jälkimainingeissa, koska hän oli niin raivoissaan siitä, että NSA:ta alettiin kääntää amerikkalaisia vastaan. Hän erosi, ja on sen jälkeen alkanut puhua NSA:n väärinkäytöksistä... Kolmisen viikkoa sitten Binney antoi haastattelun Demoncracy Now!:lle, ja näin hän sanoi Obaman hallinnon harjoittamasta valvonnasta: (Binney sanoi) Valvonta on lisääntynyt joka vuosi sitten syyskuun 11.päivän. Itseasiassa sanoisin, että he (NSA) ovat koonneet noin 20 biljoonaa amerikkalaisten keskinäistä kommunikaatiota, keskinäistä interaktiota."

Binney tarkoitti puheluita ja sähköpostiviestejä, ei rahan siirtoja; Binneyn luku pitää melko lailla yhtä sen kanssa, mitä Washington Post raportoi - jos varastoi joka päivä 1.7 miljardia, pääsee nopeasti 20 biljoonan tasolle.

Greenwaldin mielestä hämmästyttävimpiä asioita valvontavaltiossa on, kuinka vähän siitä tiedetään ottaen huomioon kuinka kaiken läpäisevää toiminta on.

1970-luvulla juuri kukaan ei edes tiennyt NSA:n olemassa olosta. NSA:sta vitsailtiin sanomalla että, NSA merkitsee "No Such Agency" ("Ei sellaista ole-virasto"), kertoo Greenwald: Siitä ei saanut puhua.

Olemme samassa pisteessä: Emme tiedä, kuka NSA:ta johtaa, kuinka sitä johdetaan, ketä vastaan se on suunnattu ja kuka tekee päätökset.

 

 

US FEMA CAMPS - noin 800 keskitysleiriä on rakennettu 2000-luvulla Yhdysvaltoihin -kaikki tyhjinä - kaikki valmiina ottamaan "asukkaat" sisäänsä "käsiteltäviksi".

 

Patriot Act

Greenwald nostaa esiin myös Patriot Act´in, koko nimeltään "Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism (USA PATRIOT) Act of 2001."

Patriot Act on erittäin kontroversiaali lakiesitys, joka laajensi huomattavasti Yhdysvaltain viranomaisten valtuuksia taistella terrorismia vastaan sekä kotimaassa että ulkomailla. Osa lain määräyksistä tuli pysyvästi voimaan, osa taas täytyy uudistaa tietyin väliajoin. Lain soveltaminen käytäntöön pidetään pääosin salassa. Muutamat senaatin tiedustelukomitean jäsenet ovat varoittaneet, että yleisö ei pitäisi hallituksen tulkinnasta ja lain soveltamisesta, jos siitä tiedettäisiin.

Laki, jonka sisällön soveltaminen on osittain salaista, ja joka uudistetaan kolmen vuoden välein nollauudistuksilla, riippumatta siitä, mikä puolue on hallituspuolue, Greenwald sanoo.

Kaksi demokraattisenaattoria, jotka eivät ole radikaaleista asenteista tunnettuja, Oregonin Ron Wyden ja Coloradon Mark Udall ovat viimeisen kolmen vuoden aikana käyttäneet jokaisen tilaisuuden varoittaakseen Patriot Act´ista. Senaattorien mukaan se on paljon pahempi kuin kukaan edes ymmärtää tai tietää - koska Yhdysvaltain hallitus on tulkinnut sitä salaa aivan toisin kuin laki itse asiassa sanoo.

New York Times´in haastattelussa Wyden sanoi: "Haluan tänä iltapäivänä antaa varoituksen. Kun amerikkalaiset saavat selville, kuinka heidän hallituksensa on salassa tulkinnut Patriot Act´ia, he tyrmistyvät, ja sen jälkeen he suuttuvat."

He siis sanovat, että hallitus käyttää massiivisessa määrin väärin tätä jo ennestään laajaa lakia.

 

Valvontalaeista suomeksi:

USA ja EU toteuttavat yhä laajempaa kansalaisvalvontaa

Länsimaiden sota Iranissa myös sodanjulistus totuudenetsijöitä vastaan

USA:n tuomioistuimen päätös: Presidentti Obama, syyllinen perustuslain rikkomiseen

FBI haluaa ison takaoven sosiaalisen median sisältöön

 

Udall ja Wyden yrittävät molemmat saada tietoa siitä, mitä NSA todella tekee, paljonko valvoo amerikkalaisia, Greenwald kertoo: "Vaikka molemmat ovat senaatin tiedustelukomitean jäseniä, he eivät sittenkään tiedä - heille ei kerrota - edes perustietoja NSA:n toiminnasta, mukaan lukien se, kuinka monen amerikkalaisen sähköpostit luetaan ja kuinka monen puheluja kuunnellaan."

"Pari kuukautta sitten he ottivat yhteyttä NSA:n sanoen, että ´emme halua teidän kertovan meille mitään sensitiivistä tietoa, mutta haluamme perustietoja siitä, mitä teette, kuten esimerkiksi kuinka montaa amerikkalaista valvotaan."

Kaksi viikkoa myöhemmin NSA:n johtaja vastasi tiedustelukomitealle: "NSA:n ylitarkastaja sekä NSA:n johto molemmat katsovat, että sellaisten tietojen antaminen, joita Te pyydätte, loukkaisi Yhdysvaltain kansalaisten yksityisyyttä," kertoo Greenwald.

Konferenssiyleisö nauraa, koska osaa arvostaa tilanteen ironiaa.

 

Valvonnan kulttuuri

Elämme valvonnan kulttuurissa, sanoo Greenwald.

Menet mihin tahansa amerikkalaiseen kaupunkiin, olkoon pieni tai keskisuuri, jokapuolella on kaikenlaisia valvontalaitteita, joita ei välttämättä edes huomaa, Greenwald painottaa: Valvontakamerat valokuvaavat sinut kadulla. Menet pankkiautomaatille, ja nostosi rekisteröidään. Menet kauppaan, ja sinut valokuvataan kaupan järjestelmään.

Vuoden 2004 Popular Mechanics-lehdessä oli artikkeli, jonka mukaan Yhdysvalloissa oli jo tuolloin arviolta 30 miljoonaa valvontakameraa, jotka ottivat 4 miljardia tuntia kuvaa viikossa.

Vuonna 2006 esitettiin arvio, jonka mukaan määrä nelinkertaistuu 100 miljoonaan kameraan viidessä vuodessa, kertoo Greenwald.

 

Valvovat "älykadut" ovat tulleet:

 

"Eikä se ole ainoastaan hallitus, joka hääräilee kyttäyksen parissa, vaan yhtä paljon ja yhtä inhottavasti myös yksityiset korporaatiot valvovat. Ne antavat meille matkapuhelimia, jotka voivat joka hetki seurata fyysistä olinpaikkaamme, ja luovuttavat sitten tietonsa lainvalvontaviranomaisille ilman etsintälupaa. On selvää, että myös pankki- ja luottokortteja seurataan, ja raportoidaan hankintamme kelle hyvänsä joka asiasta on kiinnostunut."

"Puhumme Bushin salakuuntelupuuhista skandaalina, mutta yhtä paljon se oli korporaatioiden harjoittamaa salakuuntelua. Salakuuntelu hoidettiin AT&T:n, Sprint´in. Verizonin ja muiden telejättien suoralla ja täydellä yhteistyöllä."

Kun puhutaan amerikkalaisesta valvontayhteiskunnasta, puhutaan tosiasiassa liittovaltion hallituksen ja korporaatioiden yhteensulautumasta: molemmilla on yhtä tärkeä osa siinä, mitä valvontavaltio tekee, toteaa Greenwald.

Vuoden 2011 puolivälissä Yhdistyneet arabiemiirikunnat (UAE) sekä Saudi-Arabia, molemmilla hyvin sortava hallitus, olivat kieltämässä Blackberry-puhelinten ja vastaavien käytön alueellaan, koska Blackberry ei kyennyt tai halunnut taata, että Saudien ja UAE:n tiedustelupalvelut voisivat pysyä linjoilla ja haitata kommunikaatiota.

 

"Saudien ja UAE:n hallitukset olivat kauhuissaan sellaisesta ajatuksesta, että kansalaiset voisivat vaihtaa ajatuksia hallituksen tietämättä, Greenwald muistelee."

 

"Läntinen maailma kiirehti tuomitsemaan Saudit ja UAE:n. Joka ainoa sanomalehti taivasteli, millaisia vapauden vihollisia nuo hallitukset ovat, ja presidentti Obaman hallinto antoi tylyjä lausuntoja, joissa sanottiin, että tällaista sortoa ei voi sietää. Ja kuitenkin, kuusi viikkoa myöhemmin New York Times raportoi, että ´Obaman hallitus valmistelee lainsäädäntöä, jolla kaikki palvelut, jotka mahdollistavat kommunikaation mukaan lukien sellaiset sähköpostia kryptaavat laitteet kuin Blackberry, sosiaalisen median sivustot kuten Facebook, sekä tietokoneohjelmat jotka mahdollistavat suoran viesteilyn kuten Skype, täytyy tulevaisuudessa suunnitella niin, että hallitus kykenee suorittamaan valvontaa´ - mikä on täsmälleen sama asia, josta jokainen tuomitsi Saudit ja UAE:n."


Toim.huom.

Presidentti Obama antoi tästä mainitusta laista toimeenpanomääräyksen 6. kesäkuuta 2012. Tiedote löytyy Valkoisen Talon nettisivuilta: Executive Order -- Assignment of National Security and Emergency Preparedness Communications Functions

Uutinen suomeksi:


Periaate on siis se, että ei saa olla olemassa mitään kommunikaatiota ihmisten välillä joka ei ole Yhdysvaltain hallituksen ulottuvilla.

 

Total Information Awareness Program

"Tämä periaate kommunikaatiokiellosta oli vallalla, kun Bushin hallinto kaivoi - jostain kiven alta luultavasti - vuonna 2002 esiin erään John Poindexterin. Poindexter oli aikeissa aloittaa ohjelman, jota kutsuttiin nimellä Total Information Awareness Program ("Totaalinen tietoisuus informaatiosta")."

Ohjelman logo esitti pyramidia, jonka yllä leijui suunnaton silmä, "kaikki näkevä silmä". Ohjelman ongelmaksi koitui, että nimi joka sille annettiin, kuvasi liian rehellisesti ohjelman tarkoitusta.

Jokainen friikahti, ja heidän täytyi teeskennellä, etteivät aio edistää sitä. Sen sijaan he loivat sen uudelleen monen eri lakialoitteen alle, kertoo Greenwald.

"Tämä ajatus siitä, että kaikenlaiset teknologisen kommunikaation laitteet täytyy suunnitella niin, että hallituksella on takaportin pääsy kuuntelemaan ilmentää sitä, millainen valvontavaltion rakenne on: ei voi olla olemassa minkäänlaista Yhdysvaltain hallitukselta suojattua yksityisyyttä. On vain tämä aina laajeneva instrumentti, jota hallitus ja korporatiiviset voimat käyttävät suojellakseen omaa valtaansa."

 

Läntisen masonistisen valtaliiton historia ja symbolismi, joka tulee tunnistaa: pyramidi ja kaiken näkevä silmä

 

Yksisuuntainen peili

Hallituksella on, hallitus on yksisuuntainen peili. "Täsmälleen samaan aikaan kun hallitus laajentaa mahdollisuuksiaan tietää kaiken, se on rinta rinnan pystyttänyt seiniä, salailun seiniä, jotka estävät meitä saamasta selville, mitä hallitus tekee," Greenwald sanoo.

Greenwald sanoo pitävänsä ällistyttävän ristiriitaisena sitä, että kun WikiLeaks julkaisee asiakirjoja, media rynnistää vakuuttelemaan jokaiselle, että sillä ei ole merkitystä, asiakirjat eivät olleet tärkeitä - ja että WikiLeaksin teko oli kerrassaan kauhea. Sen jälkeen väitettiin WikiLeaksin vaarantaneen kansallisen turvallisuuden.

Suurin osa siitä, minkä WikiLeaks julkaisi, oli kuitenkin banaalia sisällöltään, ei mitään erikoisen kiinnostavaa. Se, mikä oli kiinnostavaa, oli se, että joka ainoa WikiLeaksin julkaisema sivusto oli leimattu salaiseksi ja "classified" - ja jolla perusteella WikiLeaksista tehtiin rikollinen.
 

On kiinnostavaa - ja paljastaa hallituksen mentaliteetin - että se luokittelee kaiken mahdollisen salaiseksi, pitää kaiken tekemänsä piilossa, Greenwald aprikoi.

 

"Jos tätä kaikkea, todellisuutta, vertaa siihen, kuinka asioiden oletetaan toimivan, ristiriita on räikeä. Ideahan on, että hallituksen toiminta on läpinäkyvää. Meidän oletetaan tietävän käytännöllisesti katsoen kaikki kaikesta, mitä he tekevät. Meidän oletetaan elävän yksityisyyden suojassa..."
 

"Todellinen tilanne on päinvastainen: hallitus toimii salassa, ja meillä ei saa olla salaisuuksia."


"Muistakaa Francis Baconin sanat: Tieto on valtaa. Jos minä voin tietää kaiken minkä sinä teet, mitä ajattelet, mitä pelkäät, mihin menet, mitä haluat, mihin pyrit - ja sinä et tiedä minusta mitään? Minulla olisi ylivalta sinun suhteesi, voisin päätellä, miten kontrolloida sinua, voisin kiristää sinua... voin manipuloida sinua. Näin ovat asiat valvontavaltiossa."

 

Miten valvontavaltio rakennettiin

Greenwaldin mukaan "sotaa terrorismia vastaan" on hyödynnetty valvontavaltion rakentamisessa. Alkuun kansalaisten vapauteen kohdistetut loukkaukset suunnattiin ulkomaalaisiin - ei amerikkalaisiin - koska aina kun hallitukset haluavat antaa itselleen radikaaleja ja tukahduttavia valtuuksia, ne ensin kohdistavat kaiken sellaisiin ihmisiin, joiden kohtalosta eivät usko oman maansa ihmisten suuresti piittaavan; koska eivät usko noiden valtuuksien vaikuttavan itseensä millään lailla.

"Aloitimme vangitsemalla joukon muslimeja, ilman syytteitä, ilman oikeudenkäyntejä; nimettömiä ihmisiä suljettuna paikkoihin joista emme tienneet emmekä välittäneet. Lähetimme robottilentokoneita (drones) murhaamaan näitä ihmisiä. Kaikki nämä voimat suunnattiin ´toisiin´."

Viimeisten 3 - 4 vuoden aikana "sodassa terrorismia vastaan" on tapahtunut radikaali muutos. Sota terrorismia vastaan on tuotu nyt sisäpolitiikkaan, se on suunnattu amerikkalaisiin Amerikassa. Nyt lähetämme robottilentokoneita Yhdysvaltain kansalaisten kimppuun. Viime vuonna presidentti Obama allekirjoitti kongressin hyväksynnällä NDAA -lain, joka sallii amerikkalaisten pidättämisen määräämättömän pitkäksi ajaksi ilman oikeudenkäyntiä, Yhdysvaltain maaperällä.

Robottilentokoneita lentää Yhdysvaltain taivaalla, ei ainoastaan tarkkailemassa vaan mahdollisesti myös aseistettuna. Valvomassa.

 

Pohjois-Koreasta julkaistu dokumenttielokuva (julkaistu kokonaisuudessaan 13.7.2012) länsimaisen propagandan. Englanninkielinen selostus:

 

Obama lupasi sulkea Guantanamon, mutta ei siksi, että hän olisi aikonut lopettaa pidätykset määräämättömäksi ajaksi, vaan koska Guantanamosta oli tullut häiritsevä symboli. Guantanamo aiottiin vain siirtää toiseen paikkaan, Yhdysvaltain maaperälle, sanoo Greenwald. Nyt "sodan terrorismia vastaan" mekanismit on siirretty Amerikkaan, amerikkalaisia vastaan.

"Jos kuuntelette viranomaisia - tiedustelu- ja puolustusministeriön virkailijoita - puhumassa terrorismista, huomaatte, että he eivät puhu Al-Qaidasta, he puhuvat kotoperäisestä terrorismista. Kotoperäinen terrorismi on nyt se uhka, mistä varoitellaan, se täytyy tukahduttaa - ja ratkaisu on tietenkin ne samat metodit, joihin emme kiinnittäneet huomiota silloin kun ne eivät kohdistuneet meihin itseemme."

"Ei ole edes vaikea päätellä, miksi näin tehdään. Poliitikot tietävät, että se talouden purkautuminen, joka alkoi 2008 ja joka on vielä näkyvämpi Euroopassa, sellaisissa maissa kuin Espanja ja Portugali ja Kreikka, sitä ei ole saatu oikaistua, eikä sitä saada oikaistua koska on olemassa rakenteellisia ongelmia."

"Se tapa, jolla amerikkalaiset oligarkit monopolisoivat varallisuuden ja sitten käyttävät tuota varallisuutta kontrolloidakseen poliittisia prosessejamme, varmistaa sen, että mikään ei muutu kuin huonompaan suuntaan. Massatyöttömyys, massa-asunnottomuus, patologinen tulonjaon eriarvoisuus ovat tulleet jäädäkseen, ja se tulevaisuus, jonka amerikkalaiset poliitikot näkevät, on myös meidän nähtävissämme jos katsomme, mitä tapahtuu Espanjassa, Kreikassa: suunnaton määrä sosiaalista levottomuutta."
 

Ja silloin asemansa puolesta pelkäävät alkavat keskittää voimavarojaan tukahduttaakseen liikehdinnän. Tähän tarkoitukseen valvontavaltio on suunniteltu, ja sitä se tekee.
 

Moni puolustautuu sillä, ettei ole tehnyt mitään väärää, ei se minua kosketa vaikka valvoisivatkin, en suunnittele pommi-iskua. Se on huono lähestymistapa, sanoo Greenwald.

Jo pelkkä tietoisuus siitä, että on tarkkailun alla, että puhe nauhoitetaan, muuttaa tapaa jolla ihminen käyttäytyy. Se siittää konformismia, ja se on valvontavaltion tarkoituskin.
 

Toim. huom:

Konsensusvaikutus tai konformismi on mentaalinen prosessi, jossa ihminen mukauttaa ajattelunsa siihen, mitä muut ihmiset asiasta sanovat.
 

Valvontavaltion on myös tarkoitus herättää pelkoa ja epäluuloa kanssaihmisiä kohtaan: koskaan et voi tietää, kuka on ilmiantaja. Valvontavaltio saa ihmisen uskomaan, ettei hän ole vapaa, ettei hän voi tehdä joitain asioita tai sanoa mielipiteitään.

Kun koira pidetään tietyissä rajoissa, häkissä, se ei sen jälkeenkään riko rajojaan, vaikka aitaus on poissa. Ihmisen laita on paljolti samoin. Tämän näkee Itä-Saksassa, vielä nytkin.
 

 


Mitä voi tehdä?

Poistua valvontamatriisista niin paljon kuin mahdollista esimerkiksi,

- siirtymällä käyttämään ainoastaan käteistä

- liikkumalla jalan tai polkupyörällä

- opettelemalla menetelmät, joilla voi kommunikoida internetissä anonyyminä kuten Tor

- radikaali läpinäkyvyys, julkistaminen

- orgaaninen verkostoituminen matriisin ulkopuolella

- henkilökohtaisen omavaraisuusasteen kasvattaminen

- riippumattomien ja voittoa tavoittelemattomien tiedotusvälineiden seuranta

- älä anna pelkojesi ohjata päätöksentekoa, hallitse pelkojasi

- Opi tunnistamaan mielenohjaus ja kasvata medialukutaitoa - ole kriittinen 

 

Lähde:

Information Clearing House, Glenn Greenwald: How America's Surveillance State Breeds Conformity and Fear

 

Muut lähteet:

United States Department of Treasury, FinCEN

Bill Summary & Status, 107th Congress (2001-2002) H.R. 3162

 

Liitteet:

Muita Barack "Muutos johon voimme uskoa" Obaman toimeenpanomääräyksiä:

- Kaikkien kuljetusvälineiden haltuunotto samoin kuin moottori- ja maanteiden sekä satamien haltuunotto

(Executive Order 10990 allows the Government to take over all modes of transportation and control of highways and seaports.)

- Median ja kommunikaatiomedian haltuunotto

(Executive Order 10995 allows the government to seize and control the communication media.)

- Sähkön, kaasun, petroleumin, polttoaineiden ja mineraalien haltuunotto

(Executive Order 10997 allows the government to take over all electrical power, gas, petroleum, fuels, and minerals.)

- Siviilien mobilisoiminen työprikaateiksi hallituksen ylivalvonnan alla

(Executive Order 11000 allows the government to mobilize civilians into work brigades under government supervision.)

- Terveydenhuollon ja terveyskasvatuksen haltuunotto

(Executive Order 11001 allows the government to take over all health education and welfare functions.)

- Lentokenttien, ilmakuljetusalusten mukaan lukien kaupalliset lentokoneet, helikopterit ymv. haltuunotto

(Executive Order 11003 allows the government to take over all airports and aircraft, including commercial aircraft.)

- Väestön siirtämisen ja uudelleen sijoittamisen toimeenpano

(Executive Order 11004 allows the Housing and Finance Authority to relocate and establish new locations for populations.)

- Rautateiden, sisämaan vesireittien ja julkisten varastojen haltuunotto

(Executive Order 11005 allows the government to take over railroads, inland waterways, and public storage facilities.)

- Energian, palkkojen, palkkioiden, luoton ja rahoituslaitosten rahan liikkeiden, tuotannon ja jakelun mekanismien kontrollointi

(Executive Order 11921 allows the Federal Emergency Preparedness Agency to develop plans to establish control over the mechanisms of production and distribution of energy sources, wages, salaries, credit, and the flow of money in U.S. financial institutions in any undefined national emergency. It also provides that when the president declares a state of emergency, Congress cannot review the action for six months.)

- Sodan, rauhanajan sotatilan ja kansallisen hätätilan julistaminen ilman kongressin lupaa, yksityisomaisuuden takavarikoinnin salliminen

(Obama signs National Defense Resources Preparedness Executive Order permitting peacetime martial law, a draft, and the procurement of private property "More importantly, this Executive Order establishes that the President doesn’t need Congress to declare war, or even for an emergency situation to be declared, in order to appropriate funding for national defense initiatives.")

 

 

Loppukommentti:

Professori John D. Villasenor Kalifornian yliopistosta on teetellyt tekstiä ajankohtaisesta aiheesta. Villasenorin analyysi. "Recording Everything: Digital Storage as an Enabler of Authoritarian Governments," kuvaa lähitulevaisuutta teknologisen kehityskaaren edetessä.

Villasenorin mukaan muutaman vuoden kuluessa olemme saavuttaneet pisteen, jossa hallituksilla on - niin halutessaan - kapasiteettia monitoroida, tallentaa ja pysyvästi arkistoida kansalaisten kommunikointia syntymästä kuolemaan asti.

Teknologian kehittyessä ei ole enää taloudellisesti kannattamatonta tallentaa ja arkistoida kaikkea: puhelinkeskusteluita, sähköistä viestintää, kanssakäymistä sosiaalisessa mediassa, henkilöiden ja kulkuneuvojen liikkeitä...

Centre for International Policy Studies -järjestön perustaja, professori Roland Paris kirjoittaa Ottawa Citizenissa monitorointikoneiston olevan jo olemassa- kaikkea mahdollista kasvokuvien ja rekisterikilpien tallentamisesta sähköisen viestinnän katkaisemiseen.

Teknologisen kehityksen ansiosta datan tallentamisen alenevat varastointikustannukset ovat kuitenkin se tekijä, joka tekee valvontayhteiskunnan rakentamisesta niin houkuttelevan mahdollisuuden.

Parisin mukaan esimerkiksi Syyrian - tai Suomen - kokoisessa valtiossa olisi täysin mahdollista arkistoida koko väestön kaikki puhelut vuoden ajalta: ne mahtuvat nykyään noin 3.3 gigabitin tilaan. Tällä hetkellä varastointi maksaisi noin 2.5 miljoonaa dollaria mutta vuoteen 2020 kustannusten odotetaan laskevan noin 25 000 dollariin.

Villasenor kirjoittaa: "Tulos on se, että kustannukset eivät pian ole mikään este sisäistä turvallisuutta valvoville elimille laatia täydellisiä ja pysyviä tallenteita arkistoon kansalaisten aktiviteeteista - edes maissa, joissa on suuri väestömäärä."

Ihmisiä voitaisiin salakuunnella ja monitoroida paitsi reaaliajassa, myös takautuvasti, samalla kun laadittaisiin tulevaisuusennusteita. Yksilöiden sosiaaliset sidokset olisivat selvillä.

Paris sanoo:

"Kuva on hyytävä. IsoVeli ei enää ainoastaan valvo vaan myös muistaa menneisyyden täydellisesti."

Kyse ei ole pelkästään pelottelusta dystopialla. Länsimaissa yksilöiden elintila ja yksityisyys on jatkuvasti kutistunut. Painostus tehokkaampien valvontamekanismien luomiseen lisääntyy kaiken aikaa, myös Suomessa.

Paris toteaa: "Villasenorin raportin ansio ei kenties ole sen täsmällisissä ennusteissa vaan pikemminkin sen kyvyssä herättää meidät huomaamaan ne reaaliajan trendit, jotka muutoin jäisivät huomiotta... meillä on oikeus pysyä laajalti suojassa valtion valvovalta katseelta."

John D. Villasenor: Recording Everything - Digital Storage as an Enabler of Authoritarian Governments," The Brookings Institution, December 14, 2011. Ottawa Citizen, Roland Paris: The total surveillance society approaches 

 

Riikka Söyring @ 14.7.2012 19:07