ULKOMAAN UUTISET
Tänään on lauantai, 19. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 7:39

Turkki keskittää panssareita ja sotilaita Syyrian rajalle - Assad julisti Syyriaan sotatilan

Viime perjantaina Syyriassa alasammuttu turkkilaishävittäjä on nostanut myrskyn Turkin ja Syyrian välille. Turkki uhkaa vastatoimilla ja keskittää joukkoja rajalle. Britannian erikoisjoukot ja hävittäjät ovat mukana tapahtumissa kun Presidentti Assad julisti Syyriaan sotatilan.

Toimittaja: Janus Putkonen
Liiteuutiset: Heikki Sipilä
28.6.2012, Verkkomedia.org

 

Turkki keskittää panssareita ja sotilaita Syyrian rajalle - Assad julisti Syyriaan sotatilan

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan kutsui naapurimaansa presidentti Bashar al-Assadia murhaajaksi ja varoittaa Syyriaa, että säännöt maiden välillä ovat muuttuneet sen jälkeen kun Syyria ampui alas Turkin ilmavoimien tiedusteluhävittäjän viime perjantaina. Hän sanoo Turkin vastaisuudessa vastaavan täydellä sotilasvoimalla Syyrian loukkauksiin ja kutsuu naapurimaansa toimia uhaksi Turkin turvallisuudelle.

"Turkki ja sen kansalaiset tulevat jatkamaan tukeaan kunnes Syyria on pelastettu tyrannimaiselta, murhaavalta ja verenhimoiselta diktaattorilta ja hänen jengiltään," Erdogan sanoi kovasanaisessa puheessaan.

Turkin armeija on mobilisoinut suuren määrän armeijan vahvistuksia Syyrian rajalle. Turkkilaisen televisiokanavan uutisraportti kertoo telatykkien ja panssarivaunujen siirroista kohti raja-aluetta.

Antiwar toteaa mahdollisuuden rajavälikohtauksille olevan suuri, koska Turkki sallii aseistettujen kapinallisten (FSA) pitää maaperällään tukikohtia ja Syyrian armeija on voimistanut tämän vuoksi rajavartiointijoukkojensa läsnäoloa näiden rajaloukkauksien takia.
 

Katso video turkkilaispanssarien siirrosta kohti Syyrian rajaa:

 

Julkisuuteen on tullut tietoja kadonneen lentokoneen miehistöstä ja haastatteluun on otettu myös toisen kadonneeksi julistetun lentäjän isä. Hän vastustaa kiivaasti sitä, että Turkki lähtisi sotaan Syyriaa vastaan hänen poikansa kohtalon johdosta.

"Ei ole hyväksyttävää, että maa lähtee sotaan lentäjän takia, lentokoneen, tai 50 lentokoneen takia", Ali Erton sanoi. 

NATO kokoontui tiistaina käsittelemään tilannetta Syyrian ja Turkin välillä, mutta sotilasliitto ei Turkin vaatimuksesta huolimatta ollut valmis suosittelemaan sotilaallisia toimia Syyriaa vastaan. NATO kuitenkin tuomitsi Syyrian toimet "ei-hyväksyttäväksi".

"Tämä on esimerkki Syyrian välinpitämättömyyteen kansainvälisestä laista, rauhasta ja turvallisuudesta sekä ihmiselämästä", NATO-johtaja Anders Fogh-Rasmussen sanoi. NATO ilmaisi solidaarisuuden Turkille, mutta sotilasliiton vastatoimista ei ilmoitettu.

 

Syyrian näkemys välikohtauksesta - Venäjä ilmaisi tukensa

Syyrian näkemys välikohtauksesta on pysynyt välikohtauksen alusta pitäen varsin muuttumattomana. Syyrian mukaan Turkin F4-tiedusteluhävittäjä oli tunkeutunut rannikolla matalalla lentäen Syyrian ilmatilaan, jossa noin kilometrin päässä rajalta sijainneet ilmatorjuntatykit olivat avanneet tulen tunnistamatonta sotilaskonetta vastaan. Syyria kiistää kyseessä olleen hyökkäystoimen ja sanoo vain puolustautuneensa yllättävää provokaatiota vastaan.

Kone oli pudonnut noin kymmenen kilometriä Syyrian aluevesille, jossa sen hylky makaa noin kilometrin syvyydessä merenpohjassa.

Syyria sanoo maansa ilmatorjunnan toimineen reaktiona ja vetoaa oikeuteensa puolustaa omaa ilmatilaansa. Lieventävänä asianhaarana Syyrian ulkoministeriö totesi välittömän yhteistyöhalun Turkin viranomaisten kanssa mm. tilanteesta tiedottamisessa sekä tarjoamalla pelastusapua lentäjien löytämiseksi.

Turkin esittämän väitteen, että kone olisi ammuttu alas kansainvälisessä ilmatilassa, Syyria sanoo olevan perätön, koska hävittäjän alas ampuneen ilmatorjuntatykin kantama ei ulotu Syyrian ilmatilan ulkopuolella.

Tätä Syyrian kertomaa ei ole uutisoitu saati kommentoitu länsimaissa.

Sekä maanantain EU-ulkoministerikokous että tiistain NATO-kokous kiirehtivät tuomitsemaan Syyrian toimet. Tämä tuomitseminen on tapahtunut yksipuolisesti Turkin antamien tietojen perusteella. Tapahtumasta ei myöskään ole suoritettu riippumattomia tutkimuksia.

Venäjä antoi tiistaina ensimmäisen virallisen lausuntonsa tilanteesta ja totesi, ettei tapahtunutta hävittäjän alasampumista Syyrian ilmatilassa voida pitää Syyrian aiheuttamana provokaationa ja varoitti länsivaltoja siitä, ettei välikohtausta pidä käyttää keinona painostaa voimakeinojen käyttöön Damaskosta vastaan.

 

Britannian hävittäjät Syyriassa hälytystilassa - SAS-erikoisjoukot Syyriassa

Britannia on määrännyt hävittäjäkoneensa Turkissa hälytysvalmiuteen. Mikäli Turkki ryhtyy sotilaallisiin toimiin, tämä oletettavasti vetäisi taistelutoimiin Syyrian ilmatilassa myös NATO-liittolaisten sotavoimat. 

Debka-tiedustelu-uutiset raportoi samaan aikaan Britannian SAS-joukkojen ylittäneen rajan Syyriaan tiistaina ja aloittaneen operaatiot Syyrian maaperällä. Persianlahden maista lähtöisin olevat sotilaslähteet sanoivat Britannian salaisten operaatioiden valmistelevan ns. "puskurivyöhykkeiden" perustamista Syyrian maaperälle.

 

Syyrian presidentti julisti sotatilan - kapinalliset hyökkäsivät TV-keskukseen

Presidentti Assad totesi, että Syyria on nyt sotatilassa. Samaan aikaan YK:n tarkkailijaoperaation johtaja kenraali Mood totesi, ettei YK:n tehtävää tulla jatkamaan huonon turvallisuustilanteen takia. Keskiviikkona Syyriassa puhkesi taas uusia taisteluja hallituksen armeijan ja aseistettujen kapinallisten välillä.

"Me elämme todellisessa sotatilassa kaikista näkökulmista. Kun me olemme sodassa, kaikki politiikka kaikilla sektoreilla pitää ohjata sodan voittamiseen", Assad sanoi uuden Syyrian hallituksen ensimmäisessä tapaamisessa antamassaan lausunnossa. 

Hyökkäys keskiviikkona hallitukselle ystävällistä Al-Ikhbaryia TV-kanavaa vastaan aiheutti toimitusrakennusten räjäytykset ja seitsemän toimittajan sekä työntekijän kuoleman. Henkilöstöä myös kidnapattiin. Syyrian tiedotusministeri Omram al-Zoubi syytti tapahtuneesta EU:ta, arabimaita ja kansainvälisiä järjestöjä. Hän kutsui tapahtunutta Syyrian pahimmaksi massamurhaksi journalismia ja vapaata mediaa vastaan.

Kapinalisten tekemä hyökkäys tapahtui noin 20 kilometriä Damaskoksesta etelään. Hyökkääjät tuhosivat toimitukset, lähetyslaitteet ja aputilat rakennuksiin asetetuilla räjähteillä.

Syyrian edustajat marssivat keskiviikkona mielenosoituksellisesti ulos YK:n ihmisioikeuskeskustelusta sen jälkeen, kun he olivat todenneet keskustelujen olevan yksipuolisesti masinoituja Syyriaa vastaan. Maan edustaja Genevessä, Faisal Khabbaz, sanoi Syyrian taistelevan sotaa disinformaatiota vastaan ja tuomitsi jyrkästi "rikolliset", jotka toimivat Syyriassa ulkomaiden tukemana ja rahoittamana.

Ulosmarssi tapahtui vähän keskustelujen alkamisen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeustuomioistuin oli esitellyt viimeisimmän raportin Houlan verilöylystä, joka kertoi lisääntyneestä tappamisesta Syyriassa, jonka takana epäillään olevan hallitusmielisiä militanttiryhmiä.

 

Raportin lähteet: 

 

 ***
Liiteuutiset Syyria-aiheeseen liittyen

Toimittaja: Heikki Sipilä 

 

Syyrian alas ampumasta hävittäjästä tekosyy sodalle?

Moskova, 25.6. (Voice of Russia)

Syyrian tilanne on jännittynyt entisestään. Syyrian  puolustusvoimat ampui perjantaina alas Turkin tiedustelulentokoneen. Syyria on pahoitellut tapahtumaa, mutta Turkki torjui pahoittelun ja pyysi Naton jäsenmaita neuvottelemaan selkkauksesta. Nato ilmoitti pitävänsä neuvottelut 26. kesäkuuta.

Ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että tapahtumaa käytetään tekosyynä hyökkäykselle Syyriaan.

Poliitikkoja ja asiaintuntijoita ympäri maailmaa pohdituttaa nyt, oliko kyseessä onneton sattuma vai etukäteen suunniteltu operaatio. Syyrian hallitus väittää, että turkkilainen tiedustelukone ammuttiin alas, kun se havaittiin Syyrian ilmatilassa. Syyrian hallitus vakuuttaa, että Syyrian puolustusvoimat toimivat sääntöjen mukaisesti.

Turkki puolestaan syyttää Syyriaa kansainvälisen oikeuden rikkomisesta. Turkin mukaan kone ammuttiin alas kansainvälisessä ilmatilassa.

Länsi kumppaneineen tavoittelee Bashar Assadin syrjäyttämistä ja tarvitsee syytä sotilaallisen operaation aloittamiseksi. Venäjä ja Kiina sen sijaan puolustavat Syyrian kansan oikeutta ratkaista maansa kohtalon. Natoon kuuluvan maan hävittäjän ampuminen alas on Syyrian vastaisen liittouman eduksi, sanoo politologi Stanislav Tarasov.

Jos aselentokone olisi kierrellyt Syyrian ilmatilassa se olisi hyökkäys. Mutta kun tiedustelukone tunkeutuu jostain syystä Syyriaan, se on provokaatio.

Politologi Sergei Markov on pessimistinen ja arvioi Natoon kuuluvan Turkin suunnitelleen temppua etukäteen. Tulevassa Nato-huippukokouksessa käsitellään mahdollista iskua Syyrian sotilasinfrastruktuuriin.

Asiantuntija Sergei Demidenkon mukaan lentokonevälikohtaus ei ole avainkysymys. "Nato ei halua joutua epäsuosioon ilman hyvää tekosyytä. Kuitenkin Libyan skenaarion toistuminen Syyriassa on hänen mukaansa ainakin toistaiseksi mahdotonta, koska Israel vastustaa Naton iskua. Israelin pääkohteina ovat äärimuslimit, jotka nousisivat valtaan tällaisen iskun seurauksena. Lisäksi Syyria ei ole arabimaailman laitamilla kuten Libya. Syyria on sen sydämessä. Räjähdys Syyriassa merkitsisi koko alueen räjähtämistä".

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tuomitsi Syyrian turkkilaisen hävittäjän ampumisen alas ja lupasi Turkille apua. Syyrian oppositio syyttää hallitusta väkivallan lisäämisestä. Syyrian hallitus puolestaan kertoo tuhonneensa terroristeja ja ulkomaisia palkkasotilaita kuljettaneita autoja ja torjuneensa turkkilaisten terroristien hyökkäyksen. Tilanne on on nyt kireämpi kuin koskaan ennen. Mihin suuntaan se kehittyy, nähdään Naton neuvoston istunnon jälkeen.

Voice of Russia / KOMINFORM

Lähde: http://english.ruvr.ru/2012_06_25/79254738/

 

Venäjän ulkoministeri osallistuu kansainväliseen Syyria-konferenssiin

Moskova, 26.6. (Voice of Russia)

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on virallisesti hyväksynyt kutsun osallistua kansainväliseen Syyria-konferenssiin, joka on määrä pitää Genevessä 30. kesäkuuta, kertoi Venäjän pysyvä YK-edustaja Vitali Tshurkin tiistaina.

Hän ilmaisi luottavansa siihen, että Genevessä "löytyy tahtoa pyrkimyksille lopettaa konflikti". Tämän foorumin koolle kutsuminen tapahtuu Venäjän aloittesta. Kokouksessa on tarkoitus käsitellä mm. YK:n ja Arabiliiton Syyrian erikoislähettiläs Kofi Annanin ajatusta erityisen yhteysryhmän perustamisesta.

Annan kertoi valmistautumisen tähän tilaisuuteen alkaneen oli jo 22.6. ja kehotti kaikkia maita, jotka voivat vaikuttaa Syyriaan, lisäämään painetta sekä maan hallitusta että oppositiota kohtaan. Hän ilmaisi toivovansa, että tällainen kokous voisi lopettaa väkivaltaisuudet, aloittaa siirtymävaiheen poliittiseen prosessiin ja estää konfliktin leviämisen naapurimaihin.

Voice of Russia / TASS / KOMINFORM

 

CIA: Syyrian oppositio on hajanainen - armeija pysyy lojaalina Assadille 

Washington, 27.6. (Voice of Russia)

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n virkailijat ovat myöntäneet, että Syyrian oppositio on hajanainen ja maan armeija on lojaali presidentti Bashar al-Assadille.

CIA:n virkailijat antoivat tällaisen arvion tiistaina Washingtonissa pidetyssä Yhdysvaltain hallinnon sisäisessä tiedotustilaisuudessa, mutta halusivat kuitenkin pysyä nimettöminä.

He raportoivat, että Syyrian hallitus jatkaa varusmiesten päivärahojen säännöllistä maksamista. Ylemmän upseeriston keskuudessa on ollut loikkareita, joista yksi on kenraali, mutta heillä ei ole yleiseen tilanteeseen käytännössä mitään vaikutusta.

CIA:n asiantuntijat odottavat Syyrian jo yli vuoden kestäneen konfliktin kestävän loputtomiin. Presidentti Bashar al-Assad sanoi tiistaina, että Syyria on sotatilassa ja että sodan voittamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.

Voice of Russia / TASS / KOMINFORM

 

 

Janus Putkonen @ 28.6.2012 0:05