ULKOMAAN UUTISET
Tänään on keskiviikko, 5. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 9:23

Turkki vaati NATO-hätäkokouksen koolle tiistaiksi - Syyrian alasampuma hävittäjä löydetty

Turkin ulkoministeri on syyttänyt kovasanaisesti Syyriaa lentokoneensa alasampumisesta, vaikka tiedusteluhävittäjän ilmatilanloukkaus on tosiasia ja koneen hylky on löytynyt kaukaa Syyrian merialueelta. Tiistaiksi kokoontuu NATO:n hätäkokous ja asia on EU-ulkoministerikokouksen aiheena huomenna maanantaina.

Toimittaja: Janus Putkonen
24.6.2012, Verkkomedia.org
Päivitetty: 24.6. klo 19:37 

 

Turkki vaati NATO-hätäkokouksen koolle tiistaiksi - Syyrian alasampuma hävittäjä löydetty 

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi sunnuntaina, että perjantaina Syyrian toimesta alasampuman F4-hävittäjän tuli ammutuksi alas ilman varoitusta ja kansainvälisessä ilmatilassa. Seuraavaksi Turkin johto keskustelee välikohtauksesta NATO-liittolaistensa kanssa tiistaina järjestettävässä hätäkokouksessa.

Daily Starin antamien tietojen mukaan Turkin ja Syyrian välikohtaus tulee nousemaan myös huomenna maanantaina järjestettävän EU-ulkoministerikokouksen puheenaiheeksi Brysselissä. Kokouksen asialistalla ovat ennakkotietojen mukaan ainakin Egyptin, Iranin ja Syyrian tilanteet.


Lue aiemmat VM:n raportit aiheesta:

Perjantaina 22.6.

Lauantaina 23.6.

 

Turkin johto sanoo hävittäjänsä testanneen uutta tutkajärjestelmää ja tulleen ammutuksi vasta lähdettyään Syyrian ilmatilasta pois. Turkin ulkoministeri kertoi maan hallinnon näkemyksistä sunnuntaina turkkilaiselle TRT TV-kanavalle. Hän siis väitti hävittäkoneen tulleen ammutuksi kansainvälisessä ilmatilassa.

Turkin ilmavoimien tiedustelukone McDonell Douglass RF-4E (kuvassa) oli noussut ilmaan Erhacin lentotukikohdasta Turkissa perjantaina. Kone perustuu F4-hävittäjän runkoon, josta se on modifoitu tiedustelukoneeksi. Silmämääräisesti tai varsinkaan ilmapuolustuksen tutkakuvan perusteella näissä konetyypeissä ei kuitenkaan ole nähtävissä eroa toisiinsa.
 


Koneen kaksi lentäjää ovat edelleen kateissa ja laivastojen etsintätoimien kerrotaan olevan käynnissä heidän löytämisekseen. Turkin johto on kuitenkin kiistänyt tiedot, joiden mukaan etsintäoperaatiot tapahtuisivat yhteistyössä Syyrian laivaston kanssa. Perjantaina ja lauantaina liikkui monenlaisia huhuja lentäjien kohtalosta. Joidenkin tietojen mukaan lentäjät olisi olleet Syyrian hallussa ja toisten tietojen mukaan Turkin laivasto olisi löytänyt lentäjät. Mitään näitä tietoja ei kuitenkaan vahvistettu. 

Turkin ulkoministeri myönsi, että hävittäjäkone oli rikkonut Syyrian ilmatilaa, mutta sanoi, että tämä olisi tapahtunut vahingossa. Hävittäjän jäänteet on löydetty sunnuntaina ja kone makaa noin kilometrin syvyydessä kymmenen kilometriä maiden väliseltä rajalta Syyrian aluevesillä. Syytä lentokoneen tehtävään Syyrian ilmatilassa ja sen välittömässä läheisyydessä ei ole kerrottu. Asiantuntijoiden antamien arvioiden mukaan kyseessä on ollut todennäköisesti Syyrian ilmapuolustuksen testaaminen.

Davutoglun mukaan tapahtunut koneen alasampuminen on kansainvälisen lain vastaista, koska Syyrian ilmapuolustus ei ole antanut varoitusta aikeista pudottaa lentokone. Hän sanoi Syyrian tienneen koneen olevan turkkilainen ja myös tienneen etukäteen koneen aiotusta lennosta. Ulkoministerin mukaan Turkki ottaa nyt vastatoiminaan tarvittavia askeleita. Turkki sanoo lähettäneensä nootin tapahtuneesta Syyrian hallitukselle ja tiedottaa tapahtuneesta NATO-jäsenmaita tiistaina järjestettävässä hätäkokouksessa.

James Joyner arvioi raportissaan, että vaikka Turkki voikin kutsua NATO:n 4. artiklan perusteella jäsenmaat neuvotteluun kokemastaan turvallisuusuhasta, NATO:n 5 artikla, joka velvoittaisi jäsenmaat yhteiseen puolustukseen ei tule astumaan voimaan välikohtauksen nojalla - missään nimessä. Hän perustaa arvionsa siihen tosiasiaan, ettei tilanne tapahtunut Euroopassa eikä kyseessä ollut maa- vaan ilmakohde. Lisäksi tapahtuma ei ole tapahtunut NATO-maan alueella eikä Syyrian ilmapuolustuksen toimenpidettä voi pitää luonteeltaan hyökkäyksenä NATO-maata vastaan.

Britannian ulkoministeri William Hague on kuitenkin kuvaillut tapahtunutta koneen pudotusta "hävyttömäksi teoksi". Haguen mukaan tapahtunut alleviivaa tarvetta ratkaista Syyrian kriisi pikaisesti. Britannia onkin heti valmiina esittämään kovia toimia Syyriaa vastaan YK:n turvallisuusneuvostossa.

Myös Italia on sunnuntaina yhtynyt Britannian esittämään näkemykseen ja sanoo Turkin hävittäjän alasampumisen olevan "ei-hyväksyttävissä". Lausunnon antoi Italian ulkoministeri Giulio Terzi, joka osallistuu tiistaina NATO-kokoukseen ja lupaa Italian ajavan aktiivista roolia kokouksessa.

Syyrian hallinto pitää kiinni antamastaan tilannetiedotuksesta, jonka mukaan se on toiminut ainoastaan puolustustarkoituksessa maahan tunkeutunutta sotilaskonetta vastaan ja kiistää alasampumisen olleen agressio tai hyökkäävä toimenpide.

Perjantaina ja lauantaina liiikkuneita tietoja siitä, että rajan olisi ylittänyt kahden koneen partio ei ole vahvistettu Syyrian eikä Turkin toimesta.

Tilanne Syyrian ja Turkin välillä on kiristynyt viimekuukausien aikana ja Syyria on syyttänyt Turkkia, että se on toimillaan tukenut aseistettujen kapinallisia sallimalla heidän käyttää tukikohtinaan alueellaan sijaitsevia pakolaisleirejä. Kapinalliset ovat kyenneet levähtämään ja kokoamaan niissä toimintaansa. Turkki on puolestaan arvostellut ankarasti Syyrian hallinnon toimia sen taistellessa levottomilla raja-alueilla.

Kun YK:n neuvotteleman tulitauon todettiin päättyneen ja YK:n tarkkailijat keskeyttivät tarkkailuoperaationsa, huhut ovat kasvaneet nopeasti, että suunnitteilla olisi vastaava NATO-kampanja Syyriaa vastaan kuin mitä tapahtui Libyassa 2011, ja joka johti Muammar Gaddafin hallinnon kaatumiseen.

Kainalo:

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina Turkin vaatimuksen käsitellä Syyrian selkkausta NATO:ssa tyypilliseen tapaansa: länsimielisen yksipuolisesti - Syyrian vastaisesti - eri osapuolten lausunnoista kunnolla kertomatta:

 

Toimittajan kommentti:

Turkin ulkoministerin kommentoinnit tapahtumasta tuntuvat epäjohdonmukaisilta. Tietojen mukaan tiedusteluhävittäjä(t) oli lentänyt matalalla yli kilometri Syyrian ilmatilassa ja iskeytynyt mereen kymmenen kilometriä Syyrian aluevesirajojen sisällä. Missä välissä se siis olisi kääntynyt toiseen suuntaan ja tullut sitten ammutuksi kansainvälisillä vesillä?

Davutoglu syyttää, ettei Syyria ollut varoittanut konetta ennen sen pudottamista. Kuinka tällainen olisi mahdollista, kun tietojen mukaan koneen on ampunut alas Pantsir-1 ilmatorjuntaohjus tai mahdollisesti ilmatorjuntatykit maasta käsin? Kyseessä ei ollut toisen hävittäjän kohtaaminen Syyrian ilmatilassa, jolloin aikeen esittäminen olisi ollut mahdollista.

Ulkoministeri sanoo modernisoidun (uusi tutkajärjestelmä) F4-tiedustelukoneen lentäneen vahingossa Syyrian ilmatilaan. Mihin hän perustaa tämän väitöksen, koska koneen lentäjät ovat edelleen kateissa?

Tiedustelukone lentäessään matalalla tietää varmuudella ainakin oman sijaintinsa ja mikäli Pantsir-1 ohjus on koneen pudottanut, myös tutkavaroitus on kertonut lentokoneen olevan lukittu ohjukseen tai tutkaohjattuun tykistöön - tämän viimeistään olisi pitänyt aiheuttaa koneen kääntymisen välittömästi pois Syyrian ilmatilan läheisyydestä.

Davutoglun mukaan Syyria olisi ollut tietoinen koneen lennosta. Mihin tämä väitös perustuu - onko Turkki siis kertonut etukäteen Syyrialle aikovansa loukata sen ilmatilaa? Hän sanoo Syyrian ilmatorjunnan tienneen koneen olevan turkkilainen - miten tämä on mahdollista vai onko Turkin ilmavoimilla ja Syyrian ilmapuolustuksella yhteinen koneentunnistusjärjestelmä?

Alkaa vaikuttamaan "masinoidulta" tapahtumalta. Eniten ihmetyttääkin se, ettei lentäjiä löydy, vaikka suuret etsintäoperaatiot sekä Syyrian että Turkin laivasojen toimesta ovat jatkuneet nyt kolme päivää pienellä alueella, eikä silti lentäjistä ole löydetty jälkeäkään. Missään ei myöskään puhuta kadonneiden lentäjien henkilöllisyydestä tai näytetä kuvaa heidän odottavista surevista omaisistaan...

- Annanpa mahdollista salaliittoa pohtiville miettimisen arvoisen kysymyksen:

"Oliko lentäjiä olemassakaan? Oliko kyseessä kauko-ohjattu ja "uudella tutkaohjausjärjestelmällä" varustettu hävittäjä, joka lähetettiin tarkoituksella ammuttavaksi alas Syyrian ilmatilassa?"

- Jäämme odottamaan kunnollisia vastauksia.

 

Lue myös (22.6.2012):

Syyrian väkivaltaisuuksien alusta saakka julkisuuteen on tullut tietoja ulkomaisesta kapinallisten aseistamisesta ja väkivaltaisuuksien lietsonnasta. Nyt uutiset kertovat CIA:n palkanneen 6 000 terroristia ja suorittavan niiden aseistamista - myös Israelin aseita on nyt käytössä Syyriassa.

22.6.2012, Verkkomedia.org

 

Lähteet:

 

Janus Putkonen @ 24.6.2012 17:42