ULKOMAAN UUTISET
Tänään on keskiviikko, 5. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 5:19

Yhdysvaltojen ja Israelin salainen sota Syyriassa

Syyrian väkivaltaisuuksien alusta saakka julkisuuteen on tullut tietoja ulkomaisesta kapinallisten aseistamisesta ja väkivaltaisuuksien lietsonnasta. Nyt uutiset kertovat CIA:n palkanneen 6 000 terroristia ja suorittavan niiden aseistamista - myös Israelin aseita on nyt käytössä Syyriassa.

Toimittaja: Janus Putkonen 
Liiteuutinen: Heikki Sipilä
22.6.2012, Verkkomedia.org
Päätoimittaja: janus.putkonen@verkkomedia.org 

 

Yhdysvaltojen ja Israelin salainen sota Syyriassa 

Turkin työväenpuolueen varapuheenjohtaja Bulent Aslangolu sanoi, että noin 6 000 taistelijaa eri arabimaista, Afganistanista ja Turkista on palkattu Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n toimesta suorittamaan terrorismia Syyriassa.

Turkin televisio (Olossal) julkaisi artikkelin, jossa Aslangolu kritisoi ankarasti niiden Turkin kansalaisten toimia, jotka ovat osallistuneet - taistelleet ja kuolleet - Syyriassa Yhdysvaltojen puolesta. Hänen mukaansa palkan näiden rikosten suorittamisesta on maksanut Blackwater, joka saa huikeita summia Yhdysvaltain hallitukselta lietsoakseen väkivaltaisuuksia Syyriassa.

Aslangolu näkee sionistien hallitsevan USA:n rahavirtoja, joka tarkoittaa myös sitä, että taistelu Turkin ja Syyrian kesken on nähtävä sotana, joka käydään Sionistien ja rikkaiden juutalaisten toimesta. Turkin armeijan hän näkee suorittavan samaa tehtävää kuin Blackwaterin palkkatappajien, mutta joka ei kuitenkaan suostu myöntämään taistelevansa rahasta, vaan se pitää kiinni ilmaisusta, jonka mukaan kyseessä olisi taistelu vapaudesta ja kansan puolesta.

Aslangolu korostaa, että taistelu kotimaan puolesta on hyväksyttävissä, mutta kuoleminen rahan puolesta on käsittämätöntä, ja se on ihmisyyden epäkunnioitettavin muoto. Hänen näkemyksen mukaan imperialistiset maat etsivät yhä enemmän ihmisiä, jotka ovat valmiita uhraamaan itsensä heidän puolestaan.
 

 ***

CIA auttaa salaisesti Syyrian opposition aseistamista - New York Times

Toimittaja: Heikki Sipilä
22.6.2012, Verkkomedia.org 

Pieni joukko CIA:n virkailijoita toimii salaa Etelä-Turkissa ja antaa ohjeita siitä, ketkä Syyrian kapinalliset saavat aseita taistellakseen Syyrian hallitusta vastaan, kertoi New York Times -lehti ja viittasi yhdysvaltalaisiin viranomaislähteisiin.

CIA-virkailijat ovat olleet Etelä-Turkissa useita viikkoja ja heidän tehtävänsä on osittain myös yrittää saada aseita pois al-Qaidalta tai sen kanssa liittoutuneilta muilta terroristiryhmiltä.

Lehden mukaan Obaman hallinto ei suoraan toimita aseita tai ammuksia kapinallisille, mutta se on  myöntänyt, että CIA auttaa jakamaan aseita ja ampumatarvikkeita, joita Turkki, Saudi-Arabia ja Qatar ovat hämäräperäisten välittäjäverkostojen kautta ostaneet.

 ***

Syyrian kapinallisilla aseistusta myös Israelista

PressTV:n raportin mukaan Syyrian kapinalliset saavat aseistusta Israelista. Tämä on paljastunut dokumentoidusti sen jälkeen kun Syyrian hallituksen joukot olivat saaneet valvontaansa kapinallisten valtaaman al-Haffehin kylän Latakiassa.

Syyrian hallituksen haltuunotetusta taistelumateriaalista otetuissa valokuvissa varmistuu israelilainen aseistus sekä muu taisteluvarustus, kuten luotiliivejä. Kapinallisten käyttämien univormujen kerrotaan olevan peräisin Jordaniasta.

 

 Syyrian armeija on julkaissut todisteaineistoa Israelilaista alkuperää olevasta aseistuksesta Syyrian kapinallisjoukoilla. Huomio kiinnittyy äänenvaimentimilla varustettuihin pistooleihin - nämä eivät kuulu perinteiseen sotatoimenkuvaan.

 

Hallituksen joukkojen haastattelemat paikalliset asukkaat sanovat aseistettujen ryhmien tuhonneen mm. kylän sähkökeskukset, sabotoineet alueen rakennuksia ja hyökänneen siviilien kimppuun. Kylän asukkaita oli pakotettu avustamaan kapinallisia taistelussa hallituksen joukkoja vastaan.

Israelilainen aseistus on saatu haltuun sen jälkeen kun Israelin presidentti Shimon Peres osoitti avoimesti tukensa Syyrian kapinallisille, toivoen heidän voittoaan.

 

Saksalaiset palkkasotilaat Syyrian armeijan vankeina

Syyriassa toimivien YK:n tarkkailijoiden epäillään olevan vakoilutehtävissä Syyriassa. Jordanialainen YK-tarkkailija ja Syyrian hallinnon turvallisuusviranomaiset ovat esittäneet julkisia epäilyksiä kenraali Robert Moodin ja joidenkin muiden YK:n sotilastarkkailijoiden tehtävien salatusta ja todellisesta luonteesta.

YK:n tarkkailijoiden oletetaan etsivän mm. käsiinsä tarkkoja kordinaatteja siitä missä Syyrian hallinto säilyttää ulkomaalaisia sotavankejaan, joita se on saanut käsiinsä taisteluissa Syyrian kapinallisia vastaan. Lisäksi sotilaskohteiden kartoituksen epäillään olevan käynnissä ja YK:n tarkkailijoiden toimia on rinnastettu Irakissa ennen USA:n hyökkäystä tapahtuneeseen sotilaskohteiden vakoiluoperaatioon.

Saksalaiset palkkasotilaat, jotka ovat jääneet Syyrian armeijan vangiksi, ovat mitä ilmeisimmin toimeen saksalaisen turva-alan palkkalistoilla, joka toimii Stuttgartissa.

Saksalaiset oli lähetetty Libyaan viisi kuukautta aiemmin ja heidät napattiin Tartusin satamassa kiinni noin kaksi viikkoa sitten. Saksalaiset olivat purkamassa asekuormaa kauppalaivasta, joka odotti aseiden ja ammusten hakijoita kansainvälisillä vesillä. Lastin purkamiseksi oli käytetty apuna kahta pikavenettä.

Syyrialaiset analyytikot ovat vakuuttuneita siitä, ettei Saksan hallitus ollut toteuttamassa tätä operaatiota yksin, vaan salakuljetus on tapahtunut yhteistyössä Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa.

 

Asetoimituksia idästä ja lännestä

Toukokuussa saapui julkisuuteen paljastuksia, jonka mukaan Yhdysvallat pyrkii kiihdyttämään tukeaan Syyrian kapinallisille. Valmisteilla kerrottiin olevan laajat operaatiot, jotka takaisivat Syyrian kapinallisille sotilaallisen tuen Yhdysvalloista ja sen liittolaismaista. Nämä operaatiot lienevätkin olevan nyt käynnissä.

Venäjä puolestaan on koittanut jatkaa Syyrian hallituksen kanssa tekemien sopimusten täyttämistä ja vaikkei Venäjä asetoimituksillaan rikokaan kansainvälisiä sopimuksia, Britannia ryhtyi pari päivää sitten toimenpiteisiin estääkseen kauppalaivan matkanteon Syyriaan. Britannia väitti kauppalaivan sisältäneen laittoman asekuljetuksen ja onnistui sulkemaan laivalta sen matkanteon Syyriaan viemällä siltä vakuutusturvan. Laiva on nyt matkalla takaisin lähtösatamaansa Venäjälle.

Venäjän ulkoministeri Lavrov sanoi RT:n erikoishaastattelussa laivan lastina olleen kolme vanhaa Syyrian ilmavoimien taisteluhelikopteria, jotka olivat korjattu Venäjällä.

"Laiva, josta nyt on puhuttu kyllä oli viemässä ilmatorjuntajärjestelmiä Syyriaan. Se kantoi mukanaan kolme helikopteria, jotka oli korjattu Venäjällä vuonna 2008 tehdyn sopimuksen mukaan. Kyseessä on neuvostoajan helikopterit, jotka ovat olleet Syyriassa Neuvostoliiton ajoista saakka. Vuonna 2008 solmimme sopimuksen niiden korjaamisesta," Lavrov sanoi.

Lavrov kertoi, että taisteluhelikopterit eivät olleet suinkaan käyttövalmiina laivassa, vaan ne tulisi vielä uudestaan kasata Syyriassa. Tähän menisi arviolta noin kolme kuukautta. Lavrov kiisti, että Venäjä olisi myynyt tai toimittanut - tai toimittamassa - mitään sellaista aseistusta tai tukea Syyrialle, jota se voisi käyttää taistelussa kapinallisia vastaan.

Lavrov kritisoi ankarasti Britannian toimia ja vakuutti, ettei YK:n turvallisuusneuvostosta ole odotettavissa päätöslauselmaa, joka oikeuttaisi ulkomaiden sekaantumisen Syyrian tilanteeseen.

 

Kohti Geneven Syyria-kokousta

Poliittisella kentällä länsimaat ovat jatkuvasti lisänneet toimenpiteitä ja vaatimuksia, joiden tavoitteena kerrotaan olevan Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon kaataminen, kuten tänään julkaistussa RT:n uutisissa taas todetaan.

Pari päivää sitten päättyneessä G20-maiden kokouksessa käsiteltiin ennen kaikkea Syyrian tilannetta, mutta Yhdysvallat epäonnistui luomaan konsensusta länsimaiden asettamien tavoitteiden tueksi. Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmaisi selkeästi ja useaan otteeseen Venäjän virallisen näkemyksen, jonka mukaan Syyrian konfliktia ei tule ratkaista aseellisesti, eikä ulkomaista väliinmenoa ole hyväksyttävää.

Odotettavissa on seuraavaksi neuvottelujen jatkuminen Genevessä, jossa aiheena tulee olemaan Syyrian poliittinen tulevaisuus. Venäjän asettama tavoite Syyria-konfrenssista näyttää siis toteutuvan. Kutsun neuvottelupöytään on saanut YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden lisäksi alueen avainmaat kuten Turkki ja Saudi-Arabia, joiden toimet ovat vaikuttaneet Syyrian väkivaltaisuuksiin.

Syyrian tärkein liittolaismaa Iran on kuitenkin jäämässä neuvottelujen ulkopuolelle, vaikka Venäjä onkin Iranin osallistumista kokouspöytiin kiivaasti vaatinut. Länsimaat eivät siis suostu mihinkään diplomatiaan Iranin kanssa, eivätkä missään kysymyksessä - taustalla vaikuttanee hemenoniaan pyrkivä lännen strategia - "polku Persiaan vie Damaskon kautta".

 

Toimittajan kommentti:

Syyrian ympärillä on kuohunut kiivaasti koko kuluneen viikon. Hurjimmat tiedot ovat kertoneet jopa sadan tuhannen miehen sotaharjoituksesta, jota Kiina, Venäjä ja Iran olisivat vahvistamattomien tietojen mukaan valmistelemassa Syyriaan. Venäjä on kiistänyt tiedot tästä "vastainterventiosta" perättömänä, kuten tiedot siitä, että sen laivaston liikehdintä kohti Tartusin laivastotukikohtaa olisi parhaillaan käynnissä.

Kaikesta päätellen, ja vaikka länsimaat liittolaisineen masinoivat todisteellisesti väkivaltaisuuksia Syyriassa - Venäjä ja Kiina ovat päättäneet tehdä kaikkensa estääkseen ulkomaiset sotilaalliset väliinmenot. Diplomaattinen ratkaisu onkin tavoite, jonka puolesta tulee tehdä kaikkensa, jotta esimerkiksi Libyan, Afganistanin ja Irakin kaltaiset kauhuskenaariot saadaan ajoissa estettyä.

Syyrian interventio saattaisi laukaista odotetusti sodat myös Iranissa, Libanonissa ja kautta Lähi-idän sekä Keski-Aasian. Tilanne on tulenarka monin tavoin.

Kysymys on nyt varmasti ajan ostamisesta Syyrian hallinnolle, jotta se saa suoritettua sotilasoperaatioita alueellaan ja "taistella rauhassa" kukistaakseen kapinoivat aseelliset ryhmittymät maastaan. Tietojen mukaan Syyrian armeijan viimepäivien operaatiot ovat olleet menestyksekkäitä ja "YK:n tulitauon" aikana rakennetut ja varustellut kapinallistukikohdat on vallattu "palkkasotilas-kapinallisilta".

Odotettavien lisätaistelujen lisäksi käynnissä on ankara poliittinen hermopeli, jota ei varmasti vähennä nämä jatkuvasti julki tulevat uudet tiedot ja todisteet länsimaiden masinoimista palkkasotilaista sekä länsimaiden ja Israelin suorittamasta aseistamisista. YK:n tarkkailutehtävän jatkuminen on yhä ratkaisematta ja 300 kansainvälistä tarkkailijaa pyörittelee nyt peukaloita majoitushotellien baareissa - Syyria pysynee maailmapolitikaan keskipisteessä ja otsikoissa.

Tosiasioiden valossa lännen valtamedian uutisoinnit ja Syyrian väkivaltaisuuksiin sekaantuneiden länsipoliitikkojen puheet Syyrian hallinnon aiheuttamista siviilien kärsimyksistä ja hirmuteoista tulisi jokaisen viimeistään tässä vaiheessa unohtaa - jättää omaan tuomittavaan arvoonsa.

 

Kannattaa myös muistaa oleellinen tosiasia:

 

Lähteet:

 

Toimitus @ 22.6.2012 10:35