ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 20. huhtikuuta 2014. Sivu on ladattu klo 19:17

Vastainterventio Syyriassa - odotettavissa Venäjän, Kiinan ja Iranin suuri sotaharjoitus

Venäjän lisääntyneestä aktiivisuudesta Syyriassa on uutisoitu päivittäin samalla kun pelot länsimaiden interventiosta ovat lisääntyneet. Nyt Venäjä on käskenyt laivaston valmistautumaan ja odotettavissa on lähiaikoina mahdollinen Venäjän, Kiinan ja Iranin massiivinen 'sotaharjoitus' Syyriassa. 

Toimittaja: Janus Putkonen
19.6.2012, Verkkomedia.org
Päivitetty 20.6. klo 09.10 

 

Vastainterventio Syyriassa – odotettavissa Venäjän, Kiinan ja Iranin suuri sotaharjoitus 

Päivitys 20.6. RIA Novosti:

Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt tämän uutisen tiedot Venäjän sotilaallisista keskityksistä Syyriassa perättöminä:

***

Tilanne Lähi-idässä näyttää kärjistyvän nopeasti suurvaltojen väliseksi selkkaukseksi – ainakin pöydälle heitetään entistä kovempia panoksia länsimaiden pakottamiseksi neuvottelupöytään käynnissä olevissa kokouksissa Moskovassa ja Meksikossa. Kiinan, Venäjän ja Iranin yhteissotaharjoitus Syyriassa muuttaisi toteutuessaan koko Lähi-idän voimatasapainoa, tehden mahdollisista länsimaiden sotilastoimista Irania tai Syyriaa vastaan vaarallisia koko maailmanrauhan ja vakauden kannalta.

Maanantaina saatujen tietojen mukaan Mustanmeren laivaston maihinnousualukset ovat saaneet käskyn valmistautua operaatioihin Syyriassa. Tämä uutinen tukee osaltaan Debka-tiedustelu-uutisten, Teheran Timesin ja FARS-uutistoimiston saamia tietoja, joiden mukaan Venäjä, Kiina ja Iran ovat valmistelemassa massiivista sotaharjoitusta Syyriassa jo lähitulevaisuudessa.

Kyseessä olisi tietojen mukaan suurin Lähi-idässä koskaan suoritettu sotaharjoitus, johon ottaisi osaa Syyrian armeijan lisäksi Iranin, Venäjän ja Kiinan armeijat, laivastot ja ilmavoimat. Odotettavissa olevaan sotaharjoitukseen saapuisi nopeassa tahdissa jopa 90 000 sotilasta, 400 sotilaslentokonetta ja 900 panssarivaunua.

Valmisteluksi Peking on raportin mukaan jo pyytänyt Egyptin viranomaisilta lupaa purjehtia kesäkuun lopussa 12 sotalaivansa voimalla Suezin kanaalin lävitse kohti Syyrian Tartusin laivastotukikohtaa, joka on Venäjän laivastotukikohta Syyriassa. 

 

Venäjän maihinnousulaivaston on kerrottu saaneen käskyn valmistautumisesta maihinnousuun Syyriassa – tavoitteena venäjän kansalaisten turvallisuuden turvaaminen ja laivastotukikohdan suojaaminen. (RT-uutiset/Interfax)

 

Lähi-idän sotilaallinen kriisiuhka eskaloituu

Debka-uutiset painottaa, että kyseessä olisi ensimmäinen kerta kun Kiinan ja Venäjän armeijat tekevät merkittävän sotilasvoiman keskityksen Lähi-idässä. Kyseessä olisikin huomattava sotilaallisen liittoutumisen osoitus yhdessä Iranin ja Syyrian armeijoiden kanssa. Operaation ensisijainen tarkoitus olisi estää USA/NATO:n ja niiden arabiliittolaisten sotilaallinen interventio Syyriassa, ja varmasti myös Iranissa. 

Sotavoimien yhteinen keskitys Syyriassa antaisikin myös selkeän osoituksen siitä, mitä mahdollisen Iran-hyökkäyksen tapahtuessa tapahtuisi suurvaltojen välillä – Venäjän ja Kiinan sotilaallinen väliinmeno NATO-hyökkäyksen tapahtuessa – tavalla tai toisella.

Tietoa sotaharjoituksesta ei ole toistaiseksi vahvistettu virallisella tasolla. Tämä onkin diplomaattiselta kannalta ymmärrettävää, koska huippukokoukset Meksikossa ja Moskovassa ovat käynnissä ja kysymykset ovat edelleen pöydällä. Kokousten lopputulosten kannalta on kuitenkin odotettavissa, että joko tiedot Lähi-isän suurista manöövereistä vahvistetaan tai sitten ne kumotaan paikkaansa pitämättöminä jo lähipäivien aikana.
 

Lue 18.6.: Maailmantilanteen kehitys on veitsenterällä.

Lue uusin tiistain 19.6. raportti Moskovan Iran-kokouksesta: täältä.


Debka-uutiset painottaa, että tiedot Kiinan, Venäjän ja Iranin yhteisestä sotilaallisesta valmistautumisesta saapuivat samaan aikaan G-20 -maiden kokousten sekä Moskovassa tapahtuvan Iran-ydinohjelmaa käsittelevän neuvottelun kanssa.

Venäjä ja Kiina ovat Syyrian levottomuuksien alusta saakka luvanneet, etteivät ne anna "Libya-skenaarion" toteutua enää Syyriassa. Kiina tuntee samaan aikaan Yhdysvaltojen uhan omilla lähialueillaan, aivan kuten Venäjäkin tekee. Suora sotilaallinen liittoutuminen Iranin ja Syyrian kanssa muuttaisi koko alueen voimatasapainoa ja maailmanpolitiikan diplomaattista asetelmaa.

Päivämäärää suunnitellulle sotaharjoitukselle ei ole annettu, mutta odotettavasti joukkojen keskitykset Syyriaan tapahtuisivat jo kesäkuun loppuun mennessä. Kiinan ja Venäjän nopea, voimakas sotilaallinen väliintulo Syyriassa oletettavasti estäisi Yhdysvaltojen aikeet käynnistää sotilaallinen interventio maassa – ainakin toistaiseksi. 

 

Venäjä ja Kiina ryhtyvät sotilaalliseen painostukseen – kuten länsimaat?

Sotilastietojen vuotaminen julkisuuteen juuri neuvottelujen alettua on siis osoitus idän suurvaltojen siirtymisestä sotilaalliseen painostukseen samalla tavalla kuin Syyriaa ja Irania on painostettu länsimaiden toimesta. Nyt näyttäisikin siltä, että Kiina ja Venäjä ovat ottaneet kovat keinot käyttöön pakottaakseen länsimaat neuvottelupöytään.

Uusimpien tietojen mukaan Venäjä ja USA ovatkin hakeneet aktiivisesti yhteistä näkemystä Syyrian kysymyksiin Meksikon G-20 -kokouksen yhteydessä ja positiivista edistystä on julkilausuman mukaan saavutettukin. Presidentit Obama ja Putin ovat löytäneet yksimielisyyttä, vaikka monissa asioissa ollaankin edelleen erimielisiä.

Kaksituntisen suljettujen ovien takana käydyn neuvottelun aikana maanantaina USA:n ja Venäjän presidentit olivat saavuttaneet yksimielisyyden siitä, että "Syyriassa pitää saada aikaan poliittinen ratkaisu". Putin sanoi USA:n presidentin olleen samaa mieltä siitä, että "Syyrian kansan tulee saada itse mahdollisuus ratkaista maan tilanne itsenäisesti ja demokraattisesti".

The Guardianin uutisen mukaan Obama ei siis onnistunut saamaan Venäjältä neuvottelutavoitteenaan ollutta, länsimaiden kaipaamaa tukea Syyrian hallinnon vastustamiseksi ja kaatamiseksi kahdenvälisissä neuvotteluissa Meksikossa.

Hieman yli viikko sitten päättyneessä turvallisuusjärjestö SCO:n kokouksessa liittouman kaikki jäsenmaat Kiinan ja Venäjän johdolla antoivat yhteisen julkilausuman sekä Iranin että Syyrian tilanteen diplomaattisten ratkaisuvaatimuksensa puolesta. Julkilausumasta huolimatta länsimaat ja Israel ovat kuitenkin ajaneet tilannetta kohti sotilaallisia ratkaisuja, mikä on aiheuttanut nopeasti kehittyneen ja tulehtuneen ilmapiirin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin vierailu loppuviikosta Iranissa osoittikin, että Venäjällä on aikomus vastata länsimaiden asettamiin haasteisiin korkeilla panoksilla. 

 

Kymmenen päivää jatkuneen Syyrian armeijan operaation kerrotaan olleen tuloksekas. Tilanne on toistaiseksi rauhoittunut ja kapinallisten pesäkkeet on tuhottu. Rannikko ja Turkin vastainen raja on palautettu Syyrian armeijan hallintaan. (RT)

 

Sotilaallinen tilanne Syyriassa nyt – RT

Uusimpien tietojen mukaan juuri huippukokousten alla Syyrian armeija on saanut päätökseen kymmenen päivää jatkuneen voimakkaan operaation aseistettuja kapinallisia vastaan. Operaation kerrotaan olleen menestyksekäs ja armeija on saanut suljettua Syyrian rannikon aseiden salakuljetukselta. Kapinallisten tärkeimmät tukikohdat on vallattu ja kapinalliset on ajettu pakosalle.

Syyrian armeija on myös palauttanut valvontaansa Turkin vastaisen rajan, josta kapinalliset ovat operoineet Syyrian alueelle. Reitit rajan läheiseen Idlibin alueelle on katkaistu, mitä pidetään merkittävänä heikennyksenä kapinallisten operaatiomahdollisuuksille Syyriassa.

Tietojen mukaan Venäjä olisi sunnuntaina toimittanut hallituksen joukoille taistelumateriaalia Tartusin laivastotukikohdan kautta. Sotilaalliseen tukemiseen on tietojen mukaan kuulunut myös erikoisjoukkojen sotilaskouluttajien saapuminen Syyriaan.

YK:n tarkkailijatehtävä on edelleen jäädytettynä ja RT:n kirjeenvaihtajien mukaan sotilaallinen kokonaistilanne on lauantaista lähtien rauhoittunut Syyrian armeijan menestyksen myötä. 

 

Lähteet:

 

Janus Putkonen @ 19.6.2012 11:01