ULKOMAAN UUTISET
Tänään on torstai, 10. heinäkuuta 2014. Sivu on ladattu klo 9:12

Euroopassa rehottava korruptio talouskriisin kasvualusta

Korruptiolla ja läpinäkyvyyden puute ovat endeemisiä läpi Euroopan Unionin, ja niillä on suora yhteys talouskriisiin, paljastaa keskiviikkona julkaistu Transparency Internationalin raportti.

Toimittaja: Riikka Söyring
7.6.2012, Verkkomedia.org

 

Euroopassa rehottava korruptio talouskriisin kasvualusta

Transparency Internationalin (TI) tuore raportti ´Money, Power, Politics: Corruption Risks in Europe´ ("Raha, Valta, Politiikka: Korruptioriskit Euroopassa") on jätetty europarlamentille keskiviikkona 6.6 2012.

Raportin mukaan korruptio ja läpinäkyvyyden puute ovat endeemisiä läpi Euroopan Unionin, ja niillä on suora yhteys talouskriisiin. TI:n toimitusjohtaja Corbus de Swardt sanoi: "Eurooppa ei läpäise yhtäkään testiä."

Ei ihmekään, että kolme neljästä eurooppalaisesta pitää korruptiota vakavana ongelmana omissa yhteisöissään.

Raportin mukaan Kreikalla, Portugalilla ja Espanjalla on "vakavia alijäämiä julkisella sektorilla, sekä syvään juurtuneita ongelmia kuten tehottomuus, väärinkäytökset ja korruptio...Kreikassa ja Portugalissa korruptio on niin ´järjestelmään integroitunutta´ että se muodostaa suoran uhkan demokraattiselle legitimiteetille samalla kun se vaarantaa talouden toipumisen."

Kreikkaa TI:ssa edustava Costas Bakouris toteaa: "Korruptio loi kaikki talouskriisin elementit Kreikassa... se on asettunut taloksi sekä ihmisten mentaliteettiin että kaikkiin maan instituutioihin."

Bakouriksen mukaan hallituksella on myös sopimaton vaikutusvalta sekä oikeuslaitokseen sekä mediaan. Lait ovat täynnä porsaanreikiä, yritykset kiertävät veroja ja hallitseva eliitti kohtelee maata rahalypsylehmänä, ja maksattaa kustannukset alemmilla luokilla."

(Toim. huom. Eikö Euroopan unioni olekaan demokraattinen, luokaton yhteiskuntamalli?)

Italiassa on poliitkkojen korruption ohella ongelmana joka sektorin korruptio sekä mafian suuri vaikutusvalta.

Portugalin asioita tutkinut, TI:n portugalilainen edustaja Louis de Souza antaa vielä kovemman tuomion: "On tosiasiassa helpompaa lähettää vankilaan eläkeläinen, joka on varastanut riisipaketin nälkäänsä kuin pankkiiri, joka on varastanut kolme miljardia euroa... Portugali on maa, jonka julkinen kirjanpito on täynnä mustia aukkoja ja ´pikku lipsauksia´ budjeteissa hallinnon joka tasolla."

De Souza syyttää myös Troikan (Euroopan keskuspankki EKP, EU ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF) tarkastajia, jotka eivät sanallakaan maininneet korruptiota yhteisissä muistioissaan.

 

EU edistää toimillaan korruptiota

Transparency International löylytti myös Euroopan komissiota sekä Euroopan neuvostoa siitä, että ne saarnaavat läpinäkyvyyttä samaan aikaan kun ne suunnittelevat lainsäädännöllisiä muutoksia, joilla vaikeutetaan tai kokonaan estetään yleisön pääsy julkisiin asiakirjoihin.

Samaan aikaan myös europarlamentin mepeillä ei ole ilmoitusvelvollisuutta lobbaajien maksamista matkoista ja hotelliyöpymisistä, elleivät ne ylitä 300 euroa vuorokaudessa tai matkustaminen tapahdu bisnesluokassa.

Euroopan komissio suunnittelee julkaisevansa oman raporttinsa korruptiosta vasta vuoden 2013 loppupuolella.

Portugali sai 4.1 miljardia euroa osana 78 miljardin suuruisesta tukipaketistaan noin viikko sitten. Portugali on saanut tähän mennessä noin 75 prosenttia sille luvatusta 78 miljardin euron taloustuesta. Valtiovarainministeri Vitor Gasparin mukaan Portugalin valtionvelan odotetaan nousevan ensi vuonna 118 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Portugalin silloinen valtiovarainministeri Teixeira dos Santos sanoi toukokuussa 2011 uskovansa, että tukipaketti Portugalin pelastamiseksi johtavan työttömyyden kohoamiseen sekä parin vuoden taantumaan.

Paketin ehtoina vaadittiin "talouden tervehdyttämisohjelmaa", muun muassa julkisen sektorin palkkojen sekä eläkkeiden jäädyttämistä samoin kuin julkisen sektorin työpaikkojen radikaalia vähentämistä.

Portugali on täyttänyt kaikki maan tukiohjelmaan liittyvät vaatimukset, Portugalin nykyinen valtiovarainministeri Gaspar sanoo.

 

Lähteet:

Transparency International: Money, Power, Politics: Corruption Risks in Europe

Eurobarometer: Corruption on the rise

EuObserver, Nikolaj Nielsen: Report: Rampant corruption is aggravating EU crisis

Taloussanomat: Portugali saa seuraavan neljän miljardin tukierän

Taloussanomat: "La dolce vita": Italian korruption uskomaton tarina

Francesco Forgione: Mafia Export

Riikka Söyring @ 7.6.2012 16:57