ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 30. elokuuta 2015. Sivu on ladattu klo 10:51

Reaktori n:o 4 - Ihmiskunnan aikapommi: Tulevaisuutemme on ruhjoutuneiden tukipilareiden varassa

Tiedätkö, että elämäsi suurin vaaratekijä on ydinreaktorin rakennus, joka on pahoin vaurioitunut maanjäristyksessä, tsunamissa, räjähdyksessä ja jälkijäristyksissä. Jos kuulet reaktori 4:n sortuneen Fukushimassa, sinulla on noin kaksi viikkoa aikaa suojautua tai paeta pohjoiselta pallonpuoliskolta.

Albert Einstein sanoi, että ydinvoima tulee lopulta tappamaan käyttäjänsä. Nyt näyttää siltä, että Einstein oli taas kerran oikeassa. Toimikoon tämä uutinen varoituksena ja levitköön sen sanoma kulovalkean tavoin. Kaikki esitetyt väittämät ja tiedot ovat tiedemiesten ja tutkijoiden vahvistamia. Artikkelin tietolähteet ovat alleviivatuissa linkeissä ja listattu lopussa.

Toimittaja: Janus Putkonen
Liiteuutisen toimittaja: Riikka Söyring

8.5.2012, Verkkomedia.org
janus.putkonen@verkkomedia.org
Suosittele uutista ystävillesi Facebookissa! 

 

Reaktori n:o 4 – Ihmiskunnan aikapommi: Tulevaisuutemme on ruhjoutuneiden tukipilareiden varassa 

Järkyttävä tosiasia näyttää olevan, että pohjoisen pallonpuoliskon elämä on vaarassa tuhoutua minä hetkenä tahansa. Ydinvoima-alan asiantuntijat antavat pelottavan yksimielisiä varoituksia siitä, että koko ihmiskunnan tulevaisuus on vaakalaudalla ja vakavimana uhkana ovat Fukushimassa tuhoutuneet ydinlaitokset sekä erityisesti sortumisvaarassa oleva reaktori no. 4.

Maanjäristyksissä, tsunamissa ja voimakkaassa räjähdyksessä pahoin vaurioitunut nelosreaktorin rakennus sekä sen sisältämät 10 893 käytettyä polttoainesauvaa vuotavassa jäähdytysaltaassa muodostavat ihmiskunnalle vertaansa vailla olevan vaaratekijän. Pohjoisen pallonpuoliskon ja koko ihmiskunnan tulevaisuus on siis vain muutamien ruhjoutuneiden tukipilarien varassa. Vaurioituneiden rakenteiden ei uskota kestävän enää ainuttakaan voimakasta maanjäristystä.

Ihmiskunnan suurin uhka – ydinreaktori n:o 4, Fukushima, Japani:

 

Niin hurjalta kuin se kuulostaa, asiantuntijat ovat paljastaneet Fukushiman aikapommin karmivan todellisuuden: Reaktorihalli no. 4:n sortuessa ja sen huippuvaarallisia käytettyjä polttoainetankoja sisältävien altaiden luhistuessa ja uraanin syttyessä tuleen ilmakehään nousisi arviolta 800 ydinpommia vastaava määrä radioaktiivisia aineita. Asiantuntijoiden arviot vaarallisen Cesium-137 -päästöjen suurudesta vaihtelevat. Alhaisimpien arvioiden mukaan päästöt olisivat noin 10 kertaa Tsernobyliä suuremmat ja korkeimpien arvioiden mukaan jopa 80 kertaa Tsernobylin päästöjen suuruiset.

Uhkakuva ja annettu varoitus on siis kerrassaan mykistävä: Mikäli kuulet jonain päivänä uutisista reaktorin no. 4 sortuneen, vaikkapa yhdessä päivittäisistä maanjäristyksistä, sinulla ja läheisilläsi Suomessa on aikaa noin kaksi viikkoa pohjoisen pallonpuoliskon ilmakehän suihkuvirtausten johdosta paeta maan alle suojaan tai siirtyä eteläiselle pallonpuoliskolle. Perheensä aikovat evakuoida myös nämä varoitukset antaneet asiantuntijat.
 

Tikittävä aikapommi, Fukushiman voimalaitosalue, suora kuvayhteys: 

 

Valtamedia vaikenee, superkatastrofi laajenee

Yli vuosi maanjäristyksen, tsunamin ja ydinvoimalaitosten räjähdysten jälkeen – vaikka pahimman tiedettiin tapahtuneen jo varsin aikaisessa vaiheessa – on silti välillä vaikeaa hyväksyä sitä, kuinka vaarallinen Fukushima on edelleen. Tilanne katastrofin alkamisen jälkeen ei ole parantunut, vaan pikemminkin päinvastoin: se on entisestään heikentynyt – ja superkatastrofi jatkaa laajenemista.

Ensimmäisten kuukausien aikana oli vaikea hahmottaa monien uhkakuvien joukosta, mikä Fukushiman voimalaitosalueen tuhossa on kaikkein vaarallisinta. Reaktoreiden räjähdykset, niiden sulamiset, Kiina-ilmiöt, MOX-polttoaineet, jäähdytysvesien vaikutukset vai laitoksilta ilmakehään vapautuvat radioaktiiviset aineet? Kaikkialla oli nähtävissä vain toinen toistaan suurempia uhkatekijöitä – mutta juuri silloin valtamediat käänsivätkin katseensa pois ja viranomaiset vaikenivat.

- Fukushimasta tuli hiljaisuudessa tikittävä aikapommi.

Valtamedian antamat tiedot 11.3. ja 12.3.2011 tapahtuneeesta Fukushiman katastrofista osoittautuvat, kuten jo tapahtumapäivinä vaihtoehtomedioissa arveltiin, täydellisiksi valheiksi ja tosiasioiden peittelyksi. Jälkeenpäin olemmekin saaneet vahvistuksen, että vain muutamia tunteja katastrofin alkamisen jälkeen viranomaisilla oli tieto siitä, että "pahin on tapahtunut". Tämä tieto päätettiin kuitenkin jättää kertomatta suurelle yleisölle.

Uutiskuvissa nähtyjen reaktorihallien räjähdysten jälkeen kiirehdittiin kertomaan, että nähdyt "räjähdykset eivät olleetkaan räjähdyksiä" – ja tapahtumat peitettiin ankarilla lehdistömääräyksillä. Kriisitiedottaminen astui voimaan, ja silloinhan "annettu tieto ei ole totuudenmukaista vaan tarpeenmukaista". Suihkuvirtausten mukana ydinsaasteita levisi Suomeenkin maaliskuun lopussa, vain pari viikkoa tapahtuman jälkeen, ja vain harva ymmärsi pysytellä suojassa keväisiltä saastuneilta kaatosateilta.  

Sensuurikilpi ei kuitenkaan ole ollut läpäisemätön. Verkkomedia on uutisoinut Suomessa Fukushiman tapahtumista koko olemassaolonsa ajan, samalla kun hallintoneuvostojen ohjaamat valtamediat ovat näyttäneet noudattaneensa "omertaa" – Fukushiman tilanteesta vaikenemisen lakia – kuuliaisesti aina näihin päiviin saakka.  

Tutkimus ja tietojenvaihto on silti jatkunut tauotta, ja satojen jälkijäristysten riivaama Fukushima on pysynyt kansainvälisen tarkkailun herkeämättömänä kohteena. Yli vuosi suurtuhon jälkeen kaikkein pahin vaaratekijäkin tuosta useiden katastrofien lähteestä on poimiutunut ylitse muiden: reaktori no. 4 ja sen käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaat.
 

Tästä on kysymys: Käytettyjä polttoaineita sisältävä vuotava ja vaurioitunut jäähdytysallas sijaitsee 30 metriä maanpinnan yläpuolella. 

 

Asiantuntijoiden varoituksia

Kuten valokuvista jokainen voi nähdä, reaktorihalli on edelleen pahasti vaurioitunut. Vaikka laitoksen omistava TEPCO onkin suorittanut joitain toimenpiteitä estääkseen katastrofin laajenemisen, asiantuntijat sanovat reaktorin no. 4 olevan niin pahoin vauriutunut, ettei sen odoteta enää kestävän voimakasta maanjäristystä.

Fukushimaa ovat kuitenkin ravistelleet keväällä 2012 lähes päivittäin yli 4 richterin maanjäristykset. Taulukosta näemme, että toukokuun alussa Fukushima altistui jokaisena päivänä kuuden päivän ajan yli 4 richterin maanjäristykselle. Alue on siis pysynyt erittäin epävakaana kuluneen vuoden. Minä tahansa hetkenä erittäin voimakas maanjäristys voi siis iskeä Fukushiman voimalaitoksille.

Kyoton yliopiston ydinteknologian asiantuntija ja professori Hiroaki Koide kertoi Yhdysvalloissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa olevansa erityisen huolestunut reaktorin no. 4 polttoaineen jäähdytysaltaan tilasta, rukoillen, ettei Fukushimassa tapahtuisi enää voimakasta maanjäristystä. Huolena on jäähdytysvesialtaan pettäminen kokonaisuudessaan. Jäähdytysaltaan vuotoja ei ole saatu tukittua ja alueella työskentely on korkean säteilyn vuoksi lähes mahdotonta.

Koide on on vahvistanut useassa yhteydessä kaikkein pahimman olevan edessä, jos nelosreaktorin jäähdytysvesiallas syystä tai toisesta pettää. Japanilaisen uutiskanavan Aamulintu-ohjelman toimittaja kysyi Koidelta, "Mitä tapahtuu, jos yksikköön osuu toinen maanjäristys?" Koide vastasi: "Loppu tulee." Järkyttynyt toimittaja varmisti: "Loppuko?" -"Loppu", Koide vastasi.

Lisäksi polttoainetangot jäähdytysaltaassa ovat pahasti vahingoittuneet ja suuri osa rikkoutuneista uraanitangoista makaa altaan pohjalla. Niiden nostaminen on erittäin vaikeaa ja operaatio voi viedä vuosia. Professori Koide kertoi polttoainetankojen surkeasta tilasta lehdistötilaisuudessa, joka järjestettiin 4.5.2012.

Arnie Gundersen, joka on pitkän virkauransa aikana vastannut Yhdysvaltain ydinvoimasektorin varajohtajana mm. 70 USA:n ydinvoimalan käytöstä ja johtanut mm. tunnetun Long Islandin ydinturman jälkiselvityksiä, kertoo haastattelussa nelosreaktorin polttoaineen altaasta:

"He pumppaavat vettä altaaseen ja se vuotaa kellariin, sieltä se imetään takaisin ylös altaisiin. Ei siis ole mitään allasta, koska allas on tuhoutunut."

Rakennuksen sortuminen tai jäähdytysvesialtaiden täydellinen pettäminen aiheuttaisi niiden jäähdytysvesipintojen laskun, josta seuraisi vaarallisesti säteilevien polttoainetankojen paljastuminen ja syttyminen tuleen. Tämän tulipalon seurauksena erittäin vaarallinen radioaktiivinen päästöpilvi leviäisi ilmakehän ilmavirtauksen mukana uhaten koko Japanin lisäksi koko pohjoista pallonpuoliskoa, kuten Yhdysvaltoja ja Eurooppaa.

Arnie Gundersen on skeptinen ydinvoimayhtiö TEPCO:n suorittamien toimien suhteen, jotka koskevat jäähdytysvesialtaiden korjauksia ja vahvistuksia. Vaikka altaiden pohjia olisikin paikoin vahvistettu ja paikattu, koko rakennus on vaurioitunut pahasti ja menettänyt siltä vaadittavan kestävyyden räjähdyksessä ja maanjäristyksissä.

Gundersen sanoo, että jos käytettyjen polttoaineiden jäähdytysallas pääsee kuivumaan, on aika muuttaa eteläiselle pallonpuoliskolle. "Altaassa [reaktorissa no. 4] on enemmän cesiumia kuin yhteensä 800 ydinpommissa, jotka räjäytettiin maanpinnalla 40-, 50-, 60- ja 70-luvuilla. Mutta nyt kaikki tietenkin räjähtäisi samanaikaisesti. Se varmasti tuhoisi Japanin toimivana yhteiskuntana. Muuttakaa siis eteläiselle pallonpuoliskolle, jos tämä koskaan tapahtuu, luulen, että se on paras neuvo tällä hetkellä", Arnie Gundersen sanoi KGO:n radiohaastattelussa


Kuten maaliskuussa 2011 tapahtui, Fukushiman päästöt leviävät ilmakehän virtausten kautta koko pohjoiselle pallonpuoliskolle. Pahin saastelaskeuma osuu suoraan Yhdysvaltojen länsirannikolle, sieltä Eurooppaan, ja lopulta se kiertää koko pohjoisen pallonpuoliskon. Tuulet kuljettavat saasteet Japanista Suomeen noin kahdessa viikossa. 

 

Sivilisaatio vaarassa  

Vihdoin Fukushiman vaaroihin ollaan heräämässä entistä laajemmin. Vaarana on koko sivilisaatiomme tulevaisuus. Alueittain Fukushiman aiheuttamat säteilutuhot ja terveyshaitat ovat kuitenkin jo tulossa osaksi arkipäivää. Säteilyn kerrotaan aiheuttavan terveyshaittoja Japanin pääkaupungissa Tokiossa. Pahoin saastuneet "kuumat pisteet" Tokion alueella aiheuttavat fyysisiä vahinkoja ja sairauksia Tokion asukkaille.

Japanilainen fyysikko tohtori Junro arvioi säteilymäärien olevan 40 kertaa suurempia Nihomantsun kaupungissa kuin Japanin hallinto on antanut ymmärtää. Suuria säteilymääriä on evakuoimattomilla alueilla, mutta näistä suurista säteilymääristä yksinkertaisesti vaietaan.

USA:n senaattori Ron Wyden vieraili henkilökohtaisesti, suojapukuun varustautuneena, Fukushiman tuhoutuneessa ydinvoimalaitoksessa 6.4.2012, jolloin hänen omakohtainen tilannearvionsa sai senaattorin kauhistumaan. Ron Wyden kuuluu Yhdysvaltain senaatin energia- ja luonnovarojen komiteaan.

Senaattori vaatii Japania hyväksymään kansainvälisen avun tilanteen saamiseksi hallintaan, jotta uhkaavalta ja kokoluokaltaan valtavalta ympäristötuholta voitaisiin välttyä. Hän onkin ollut aktiivinen ajaessaan Yhdysvaltojen toimia Japanin auttamiseksi kuluneen kuukauden ajan. Myös Wydenin suurin huoli kiinnittyi suureen määrään käytettyä ydinpolttoainetta, joka on säilöttynä vaurioituneissa ja kestämättömissä tiloissa aivan merivesialueen tuntumassa. 

Myös Venäjällä kiihtyvät vaatimukset Japanin tilanteen pikaisesta avustamisesta. Suuret osat Venäjää ovat yhdessä USA:n ja Euroopan kanssa saastumassa, mikäli suurpäästö reaktorista no. 4 pääsee ilmakehään.
 


Suositeltavia lähdeartikkeleita Fukushiman uhasta koko sivilisaatiolle:

Suomeksi:

Verkkomediassa tilanteesta Fukushimassa ja sen vaarallisesta nelosreaktorista 22.4.2012 – Riikka Söyringin raportti:


Englanniksi: 

Fukushima on sortumassa: oletko valmis?

Kumpi sortuu ensin, talous vai käytetyn polttoaineen altaat Fukushimassa?

Pahin vasta tulossa? Miksi asiantuntijat kutsuvat Fukushimaa tikittäväksi aikapommiksi

Maailman kohtalo on reaktori n:o 4 varassa

Kuinka käytetyn polttoaineen allasvarastot toimivat?

Nelosreaktorin päästö tuhoaisi läntisen osan Yhdysvaltoja

Tietosivusto Fukushimasta (uutista ja faktaa)

 

***

Liiteuutinen:

Peräti 72 japanilaista kansalaisjärjestöä ovat laatineet toukokuun alussa kirjeen, jossa YK:lta pyydetään apua Fukushiman katastrofiydinvoimalan jälkisiivoukseen. Kirje lähetetään YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonille sekä Japanin pääministeri Yoshihiko Nodalle. Viimeinen päivä asiantuntijoiden allekirjoituksille on 20. toukokuuta 2012.

Toimittaja: Riikka Söyring
8.5.2012, Verkkomedia.org

 

72 japanilaista kansalaisjärjestöä pyytää YK:n apua Fukushimalle

Toukokuun alussa 72 japanilaista kansalaisjärjestöä sekä joukko kansainvälisiä asiantuntijoita laati kirjeen, jolla on tarkoitus lähestyä YK:ta, ja pyytää apua onnettomuusvoimalan tuhojen jälkisiivoukseen. Järjestöjen mukaan Fukushima ei ole enää vain Japanin ongelma, vaan se on kansainvälinen ongelma.

Kansalaisjärjestöjen YK:lle laatimassa kirjeessä todetaan reaktori numero neljän katolla sijaitsevan, käytettyjen polttoainesauvojen varastoaltaan sisältävän lähes 15 kertaa sen määrän erittäin radioaktiivista Cesium-137:ää (Cc-137), joka vapautui Tsernobylin onnettomuudessa. Tässä yhdessä ainoassa altaassa on tietojen mukaan 10 893 käytetyn polttoaineen sauvaa.

Kyseessä on yksi maailman suurimmista "radioaktiivisuuden keskittymistä". Syy siihen, miksi altaassa on enemmän tavaraa kuin siellä kuuluisi olla, on kierrätysketjun totaalinen pieleen meno.

Käytetty polttoaine oli tarkoitus kuljettaa vielä rakenteilla olevaan Rokkashon prosessointilaitokseen, jossa polttoainesauvoista aiottiin rikastaa plutoniumia käytettäväksi niin kutsutuissa nopeissa reaktoreissa (IFR, Integral Fast Reactor eli neljännen sukupolven reaktori).

Rokkashon prosessointikeskuksen rakentaminen on kuitenkin viivästynyt liki 20 vuotta, ja sen kustannusarvio on samalla kolminkertaistunut. Monjun IFR-voimalan, jossa plutoniumia suunniteltiin käytettävän, rakentaminen puolestaan on peruutettu turvallisuus- ja kustannussyistä.

Sauvat ovat siis katolla odottamassa sitä päivää, että joku keksii, mitä niillä tehdään ja mihin ne voidaan loppusijoittaa. Mutta nyt tämä rakennus, jonka katolla varastoallas sijaitsee, on pahasti vaurioitunut.

Lisäksi moni asiantuntija on todennut, että vielä vuosi onnettomuuden jälkeen ongelmia itse reaktorissa ei ole saatu hallintaan ja että varastoaltaan jäähdyttämiseen kyhätty väliaikainen putkisto on erittäin altis vaurioille.

Yksi kirjeen allekirjoittaneista asiantuntijoista, IPS:n tutkija Robert Alvarez, joka kuuluu maailman arvostetuimpiin ydinjätteen jälkikäsittelyn ja loppusijoittamisen asiantuntijoihin, kirjoittaa Huffington Post -lehdessä median vasta nyt, vuosi onnettomuuden jälkeen, alkaneen havahtua siihen, että Japanin ydinturma ei ole Japanin eikä muun maailman osalta suinkaan ohi.

- Suomen säteilyturvakeskus STUK:in sivuilla tuorein Fukushimaa koskeva tieto on huhtikuun alusta

Kansalaisjärjestöt pyytävät YK:ta alkamaan välittömiin toimiin riippumattomien arviointien saamiseksi onnettomuusvoimalan tilanteesta sekä koordinoimaan kansainvälistä apua, jotta reaktorin katolla olevan varastoaltaan sisältö saataisiin stabilisoitua ja estettyä potentiaalisesti katastrofaalinen radioaktiivisuuden leviäminen ympäristöön.

Kirjeeseen odotetaan lisää allekirjoituksia kansalaisjärjestöiltä sekä asiantuntijoilta ympäri maailmaa 20. toukokuuta 2012 mennessä.

Japan Times -lehti kertoo, että radioaktiivista cesiumia on löytynyt 51 ravintoaineryhmässä, jotka oli kerätty yhdeksän eri prefektuurin alueelta. Prefektuurit ovat Fukushima, Tochigi, Ibaraki, Iwate, Miyagi, Chiba, Yamagata, Gunma ja Kanagawa. Cesiumia löytyi muun muassa sienistä, kalasta, mustakarhun lihasta ja erilaisista maataloustuotteista.

Cesium imitoi ruokaketjussa kaliumia (potassium) ja varastoituu ihmiskehoon päästyään lihaskudokseen, pääasiassa sydämeen. Näytteet keräsi ja analysoi Japanin terveysministeriö. Japanin hallitus asetti uudet, nyt ylittyneet raja-arvot cesiumille huhtikuun alussa.

 

***

Lähteitä:

Verkkomedia.org - Japanin katastrofin uutisarkisto

Reaktori 4 – 800 Ydinpommia, Arnie Gundersen

Natural News – Fukushima voi päästää 85-kertaisen määrän Cesium-137 kuin Tsernobylin onnettomuudessa – ihmiskunta vaakalaudalla

Hiroaki Koide – professorin varoitus reaktori n:o 4 polttoaineen jäähdytysvesialtaiden tilasta

Suora kuvayhteys Fukushiman voimalaitoksille (webcam)

Arnie Gundersen – "jäähdytysallas vuotaa, vesi pumpataan kellarista takaisin altaisiin" 

Kuuden yli 4 richterin maanjäristyksen sarja Fukushimassa 6 päivän aikana toukokuussa 2012

Reaktorin numero 4 ei odoteta kestävän enää suurta maanjäristystä

Gundersen ei luota polttoainealtaiden kestävyyteen

 Hiroaki Koide – polttoainetangot rikkoontuneet, siivous voi viedä vuosia

Säteilysairaukset lisääntyvät Tokiossa

Verkkomedia – senaattori Ron Wydenin raportti Fukushimasta 

Verkkomedian uutisarkisto:


Lähteet Riikka Söyringin artikkeliin:

Japan Times: Cesium exceeding new limit detected in 51 food items in nine prefectures

Huffington Post, Robert Alvarez: The Fukushima Nuclear Disaster Is Far From Over

Fukushima Update: Coalition Sends Urgent Request For U.N. Intervention to Stabilize the Fukushima Unit 4 Spent Nuclear Fuel (kansalaisjärjestöjen kirje löytyy täältä)

Janus Putkonen @ 8.5.2012 13:00