ULKOMAAN UUTISET
Tänään on sunnuntai, 23. marraskuuta 2014. Sivu on ladattu klo 5:17

Onko Iranin-sotaa lykätty, vaikka Yhdysvallat siirtää jälleen sota-aluksen lähemmäs Irania?

Pääsiäisen sekavia vihjeitä erisuuntaisissa selonteoissa. Sotavoima ei välttämättä Iranin läheisyydessä vähene, mutta vihjeet välittömän sodanuhan väistymisestä antavat pilkahduksen toivoa.

Teksti: Paul Watson/Infowars.com 6.4.
Toimittanut: Olli Kingelin
9.4.2012 verkkomedia.org

Onko Iranin-sotaa lykätty vaalien takia?

Viimeisin Stratfor-tiedustelupalvelun kartassa, joka koskee Yhdysvaltain laivaston liikkeitä, vihjataan, että arvelut Israelin Iran-hyökkäyksen siirtymisestä mahdollisesti vuoteen 2013 saattavat pitää paikkansa – jotkin Persianlahdelle sijoitetuista sota-aluksista ovat lähdössä alueelta.

Vielä viime kuussa näytti varmalta, että hyökkäys Irania vastaan tapahtuisi minä hetkenä hyvänsä, koska peräti kolme Yhdysvaltain lentotukialusta oli joko jo Persianlahdella tai matkalla Persianlahdelle, ja niiden seurana alueella operoi neljä miinanraivausalusta ja joitakin muita sota-aluksia.

Viimeisimmän laivastotilanteen mukaan osa Yhdysvaltain sota-aluksista olisi vetäytymässä Persianlahdelta.

Suurenna kuvaa napsauttamalla
Stratforin kartassa Välimeren pohjukkaan siirretty USS Enterprise -lentotukialus (kaaviossa tunnus CVN 65) on viimeisimmän tilannetiedotuksen mukaan Persianlahdella tai ainakin matkalla sinne. Karttaan on merkitty vain Yhdysvaltain alukset, ja niiden lisäksi alueella ovat edelleen britit omine aluksineen. Lisäksi Yhdysvalloilla on valmiudessa olevia sota-aluksia omissa satamissaan ja Japanissa. Keltaisella on merkitty ne alukset, joiden sijainti on muuttunut maaliskuun lopun jälkeen; H = alus kotisatamassaan (home port); valkoreunainen merkki = alus merellä.

Tammikuusta saakka Hormuzinsalmessa ollut USS Carl Vinson on liitetty seitsemänteen laivastoon, ja sen on tarkoitus osallistua merisotaharjoituksiin Intian kanssa.

Joulukuusta saakka Persianlahdella ollut USS Abraham Lincoln lasketaan edelleen kuuluvaksi viidenteen laivastoon, mutta se on siirtymässä poispäin Hormuzinsalmesta.

Myös merijalkaväen Wasp-luokkainen (kevyt) lentotukialus USS Makin Island näyttäisi olevan kurssissa pois Persianlahden alueelta.

Lisäksi USS Enterprise, jonka ounasteltiin liittyvän Vinsonin ja Lincolnin seuraksi Iranin rannikolle, on nyt liitetty osaksi kuudetta laivastoa (Atlantin alueelle). [Ilmeisesti alkuperäinen vihje pitää paikkansa; ks. alla.]

Vetäytyminen liittynee useisiin viime päivien vihjeisiin, joiden mukaan israelilaiset ovat päättäneet lykätä Iranin ydinlaitoksia vastaan suunnittelemiaan hyökkäyksiä ensi vuoteen.

– 4.4. israelilainen toimittaja Richard Silverstein raportoi, että luottamuksellisesti puhuneen Likud-puolueen lähteen mukaan "Bibi Netanjahu olisi päättänyt siirtää Israelin Iran-hyökkäystä joitakin viikkoja tai jopa kuukausia, lähemmäs Israelin seuraavia vaaleja" vuonna 2013.

– Samana päivänä Jerusalem Postissa lainattiin nimettömänä pysyttelevää Israelin sotaministeriön virkailijaa, joka myös kertoi hyökkäyssuunnitelmaa lykätyn ensi vuoteen: "[Hyökkäys] saattaa tapahtua tänä vuonna, mutta ensi vuosi on myös mahdollinen. ... On katsottava ensin, purevatko pakotteet ja diplomatia, ja mitä Iranin hallitus mahdollisesti tekee."

[Kauppasaarto ja pankkiboikotti ovat jo sinänsä sotatoimia; toim. huom.]

– Maaliskuun lopussa Haaretz-lehden kirjeenvaihtaja Amir Oren raportoi, että hyökkäys olisi siirretty vuoteen 2013, koska Yhdysvaltain ja Israelin sotapeli ei ollut tuonut "toivottua tulosta". Oren väitti myös, että Israelin sotaministeri Ehud Barakin ilmoitus, ettei Israel aloita hyökkäystä ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja, "lykkää Iranin-sodan aikaisintaan kevääseen 2013".

Viime kuussa raportoitiin myös, että "Israel olisi suostunut olemaan iskemättä iskuja Iranin ydinlaitoksiin vaihtokauppana Yhdysvaltalaisista sotatarvikkeista". Sotatarvikkeisiin kuuluisivat bunkkeripommit ja ilmatankkauskoneet. Kaupan katsottiin tarkoittavan, että Obama on suostunut tukemaan Israelin hyökkäystä, mutta vasta ensi marraskuussa pidettävien presidentinvaalien jälkeen.

Jää nähtäväksi, onko laivaston siirtely vain taktiikkaa iranilaisten valppauden herpaannuttamiseksi, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että Iran-hyökkäystä olisi siirretty toistaiseksi.

Yhdysvallat siirtää jälleen yhden lentotukialuksen Iranin rannikon läheisyyteen

Toimittanut Olli Kingelin
9.4.2012 verkkomedia.org

AP/RT 9.4. – Yhdysvaltain viidennen laivaston komentaja Amy Derrick-Frost on ilmoittanut Dubaista, jossa Yhdysvaltain viidennen laivaston komentokeskus sijaitsee, että ydinkäyttöinen lentotukialus USS Enterprise on matkalla Persianlahdelle. Komentaja sanoi siirron olevan pelkkää rutiinia, ja ettei siirron syynä ole mikään erityinen uhka.

USS Enterprise osallistuu USS Abraham Lincoln -lentotukialuksen ohella Yhdysvaltain Afganistan-operaation tukemiseen sekä merirosvojen jahtaamiseen Afrikan sarven ja Arabianmeren vesillä, mutta niiden on myös tarkoitus turvata strategisesti tärkeää Hormuzinsalmea.

USS Enterprise on otettu käyttöön vuonna 1961, ja se on tarkoitus poistaa käytöstä tämän vuoden loppuun mennessä; toisin sanoen alus on luultavasti viimeisellä komennuksellaan.

Maaliskuussa Yhdysvallat lähetti alueelle "rutiininomaisesti" toisen maihinnousulaivueen. Laivueeseen kuului atomisukellusvene, helikopterilentue ja yli 2000 sotilasta, joista monet ilmeisesti ovat Irakin- ja Afganistanin-sotien veteraaneja. Parhaimmillaan Yhdysvalloilla oli alueella kahdeksan alusta.

Israelin sotaministeri Ehud Barak antoi maaliskuussa Iranille kolme kuukautta aikaa luopua ydinohjelmastaan, minkä jälkeen Israel hyökkäisi, ellei "toivottua tulosta" olisi saavutettu.

***

 

Olli Kingelin @ 9.4.2012 23:46